Zuzana Navarová

Zuzana Navarová

Osobnostcsfd.cz

Herec/čka, Scenárista/ka, Skladatel/ka

Filmografie

Herec/čka

2000

Zuzana Navarová, Iván Gutiérrez & Koa

Film - Dokumentární, Hudební


1998

Bigbít

Seriál - Dokumentární, Hudební


1996

Na koštěti do nebe

Film - Dokumentární, Hudební


1995

Kdo je kdo - Zuzana Navarová

Film - Dokumentární, Hudební, Krátkometrážní, Životopisný


1992

Kdo je kdo

Seriál - Dokumentární, Hudební, Životopisný


Scenárista/ka

2006

V zajetí železné opony

Seriál - Dokumentární, Historický


Skladatel/ka

1991

Řeči, řeči, řeči...

Film - Krátkometrážní, Animovaný


1989

Křížovka

Film - Komedie, Krátkometrážní, Animovaný


Host/ka

1999

Crescendo

Seriál - Hudební

Urobme si ticho

Seriál - Hudební


1997

Na Kloboučku

Seriál - Hudební


1989

Hudební aréna 23

Seriál - Hudební


Archivní záběry

2000

Příběhy slavných

Seriál - Dokumentární, Životopisný

Životopis

Neste mě, neste, ptáci, do nebes,
k divokým kachnám volám přes vrátka.
Skřivan ať zanechá mě blízko hvězd
a straky odnesou má zrcátka,“
(z písně Zuzany Navarové „Do nebes“).

Ačkoliv bylo Zuzaně Navarové, české zpěvačce, folkové skladatelce a textařce, v roce 2004, kdy předčasně zemřela na rakovinu (v kombinaci s cirhózou jater), pouhých 45 let, přesto za sebou v oblasti české populární hudby zanechala  poměrně výraznou stopu.

Na české hudební scéně byla solitér, velmi zvláštní jev. K hudbě a svým projektům přistupovala neuvěřitelně poctivě a nikdy ji nešlo o komerční úspěch,“ vyjádřil se k její osobnosti textař Michal Horáček.

Uznání posluchačů folkové hudby i odborné kritiky (viz např. hlavní cena folkového festivalu Porta z r. 1982 nebo nejlepší vokální projev na pražské Vokalíze 1982) si Navarová získala již v osmdesátých letech minulého století, kdy začala zpívat se skupinou Nerez.  Zpívání s touto skupinou bylo přitom pro Navarovou osudové i z osobního hlediska, kdy se během koncertu skupiny na Kubě seznámila se svým manželem Luisem.

Dobrá znalost španělštiny (kterou vystudovala na Karlově Universitě) se pak Navarové patrně hodila i v devadesátých letech, kdy začala spolupracovat s kolumbijským písničkářem a brilantním kytaristou Ivánem Gutiérrezem. Spolu s baskytaristou Karlem Cábou vytvořili trojčlenné uskupení „Tres“ a vydali stejnojmenné album (1995). Kolem dvojice Zuzana Navarová – Iván Gutérrez se posléze vytvořila skupina KOA – Mário Bihári (akordeon, klavír, klarinet), Camillo Caller (bicí a perkuse) a František Raba (kontrabas) a vzniklo album „Skleněná vrba“ (1999, za které dostala cenu Žlutá ponorka) a koncertní „Zelené album“ (2000).

Do rádií (a tedy do povědomí většinového posluchače) se Navarová dostala paradoxně až těsně před smrtí, a to díky skladbě „Marie“ z alba „Jako Šántidéví“, kterou nazpívala rovněž se skupinou KOA. „Tyhle věci mi nepřinášejí pocit euforie. Opravdu se nechvěju v obavách, kolik přijde lidí a kolik tohoprodáme,“ komentovala svůj vzat k popularitě v jednom ze svých posledních rozhovorů pro iDnes.cz.

Záběr Zuzany Navarové byl ale skutku velmi široký. Skládala hudbu k divadelním představením, byla producentkou (Věra Bílá – „Rom Pop“ a „Kale Kaloré“) a objevila zpěvačku Radůzu. Pokud jde o oblast filmu nelze nezmínit píseň „Čert ví proč“, která zazní v závěru stejnojmenné pohádky Čert ví proč (2003).

Honza "HonzaBez" Bezděkovský

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.