Marta Holubová - Šafaříková

Marta Holubová - Šafaříková

Osobnostcsfd.cz

Herec/čka

Filmografie

Herec/čka

1976

Minirecitál

Film - Hudební, Krátkometrážní


Host/ka

2008

X Factor

Seriál - Hudební, Reality-TV, Soutěžní


1976

1000 taktů z Typos klubu

Seriál - Hudební

Květiny a písničky

Seriál - Dokumentární, Hudební


1974

Kabaret U dobré pohody

Seriál - Hudební


1971

Vtipnejší vyhráva

Seriál - Rodinný, Soutěžní

Životopis

Marta Holubová – Šafaříková, brněnská rodačka, se narodila 5. dubna 1952. Už od dětství chodila ráda do divadla na nedělní, odpolední představení operety a baletu, a do kina, později Bio Iluzionu – Ponrepo. Odtud pramení její obliba starých filmů a její pozdější spolupráce s CSFD a  FDB.cz, kde se věnuje především americkému filmu z období od let 1930 - 1970 a napsala velkou spoustu biografií, které jsou i na stránkách ČSFD jako "marťan".

Na základní škole se v prvním stupni rozhodla pro klasický balet vedený u Státního divadla Brno, kde vyučovala její ročník baletka Věra Avratová a Věra Vágnerová. Toho však po dvou letech nechala (musí se v tomto případě čestně přiznat, že balet je neuvěřitelná dřina a řehole), a zpívala ve školním pěveckém sboru, který vedla učitelka, později na několik let zpěvačka Alena Tichá. Po ukončení základní školy následoval nástup na obchodní školu, ze které ve druhém ročníku odešla. Bylo to právě k vůli zpěvu, kterému se amatérsky věnovala už od 15 - nejdříve s orchestrem J. Přerovského, později s brněnským tělesem Jana Malého (osmičlenný orchestr), se kterými vystupovala na všech tanečních, plesích a zábavách v Brně a okolí. Když zvítězila v soutěži – Hledáme zpěváky pro Brno, zpěvákem, který vyhrál ve své kategorii byl Petr Dopita (později známý operní a muzikálový zpěvák), a po nabídce zpívat profesionálně, bylo rozhodnuto. Školit hlas si začala u bývalého operního zpěváka Bernarda Kočaře, ke kterému chodila několik let.

První práce pod agenturou Slovkoncert, ale také dost tvrdý život barové zpěvačky, přerušila po roce nabídka k natáčení v Československém rozhlase v Brně, a současně konkurs na místo zpěvačky v Mezinárodním varieté Rozmarýn. Zde s orchestrem Juraje Grosse zpívala tři sezony. Každý měsíc v novém artistickém programu, a poté k tanci se zpěvákem Milošem Kůrkou.

(úryvek z biografie Fany Brice......"další pověstnou skladbou byla "Růže ze druhé ruky" – "Second Hand Rose", která zazněla i ve filmu, Barbra Streisand jí má na jednom ze svých alb,............... a já se skromně připomenu svou rozhlasovou nahrávkou československého rozhlasu v Brně s orchestrem Gustava Broma v roce 1975. Televizní premiéru měla Růže ze druhé ruky až o dva roky později ve "Varieté Rozmarýn" v pořadu: „Dnes večer z Rozmarýnu" na ČT1 – živě a v přímém přenosu v květnu 1977.)

Televize ani rozhlas na sebe nedaly dlouho čekat, a tak tu jsou pořady z Brna – Krokodýl a písničky, 1 000 taktů z Typos-klubu, B-Panoráma, Květiny a písničky, Dnes večer z varieté, následovaly televize v Bratislavě – Hit paráda a Vtipnější vyhrává, a ČST Praha – Kabarety U dobré pohody a Chvíle pro písničku. Rozhlasová soutěž o nejlepší zábavnou píseň, kdy zvítězila, a nějaký čas se na předních místech držela skladba Miroslava Hanáka a Růženy Sypěnové – Vejděte pánové, která se stala její nejznámější a nejvysílanější skladbou.

Natáčí s orchestrem Gustava Broma, orchestrem Studio Brno pod vedením Erika Knirsche a Miloše Machka. Odjíždí na 14 měsíců pracovně pod agenturou Slovkoncert do zahraničí, s orchestrem Jerryho Scheybala – jsou to velké sály ve Švýcarsku, Norsku, Švédsku, Finsku, Belgii. Pod agenturou Pargokoncert naopak velmi zajímavé sólové angažmá s kapelami v Polsku, a výjímečný koncert jako jedna z hostů a "předskokanů" vynikajícího, a dodnes nepřekonaného polského zpěváka Czesława Niemena.

Další neméně zajímavou érou byla několikaletá práce estrádní zpěvačky ve skupině konferenciéra Jiřího Trnky s kapelou pod vedením klavíristy a pozounisty Zdeňka Treblíka. Byly to tématicky a choreograficky připravené estrádní pořady, propojené scénkami, tancem, artistickým vystoupením a zpěvem. Ty pak agentura prodávala po celé republice.

V červenci roku 1980 se provdala za hudebníka Miroslava Holuba, prvního trumpetistu Národního divadla Brno, který mimo práci v divadle hraje v žesťovém sextetu hudbu klasickou i moderních autorů, s Moravskými žesti uměleckého vedoucího trombonisty Františka Vithy, bývalého člena brněnské filharmonie a.j.... Natáčel v rozhlase i televizi, koncertoval v mnoha zemích Evropy - Rakousko, Německo, Švýcarsko, Španělsko, Maďarsko, Rumunsko, Polsko, a Japonsko, s bývalým kvintetem byli pozváni ke koncertnímu turné na Kubě. Vystupuje koncertně jako solista se známými brněnskými varhaníky. Nahrál hudební CD s varhaníkem Petrem Kolařem.

Manželům se narodila dcera Eva – v lednu 1981, a o dva roky později v červenci 1983 syn Miroslav. Dcera vystudovala FFMU v Brně, letos (2009) se provdala za spolužáka z francouzského gymnázia Matyáše Lercha, Kamila Nováčka, a pracuje v Rakousku. Syn Miroslav – jinak mezi kamarády řečený "Šmirda", se stal amatérským bubeníkem nejdříve beatové skupiny známé jako « Život je jinde », která se bohužel po letech rozpadla, a v současnosti hraje příležitostně s různými brněnskými kapelami Je vyučený truhlář-stolař, a pracovní zázemí měl v Městském divadle Brno – bývalí Mrštíci. V roce 2014 se také oženil, a jeho ženou se stala Kateřina Pešková, nyní už Holubová.

Kariéra zpěvačky Marty Holubové-Šafaříkové byla vlastně ukončena narozením druhého dítěte. Od té doby pracovala na různých místech jako písařka, honorářová účetní, personalistka, administrativní pracovnice, a ke zpěvu se vrátila párkrát, v soutěži X Factor, jehož pokračování bylo v zámku na Dobříši - 2008, a nebo, když si « zajamuje » s některou z brněnských kapel, naposledy - jazzové seskupení "Alfa rytmus".V současné době vystupuje s BB bandem P.Kobzy v Brně.

Marta "clara.bow" Holubová

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.