Vladimír Suchánek

Vladimír Suchánek

Osobnostcsfd.cz

Herec/čka, Režisér/ka, Scenárista/ka

Filmografie

Herec/čka

2000

Příběhy slavných

Seriál - Dokumentární, Životopisný


Režisér/ka

2000

Slovanská spiritualita a Velehrad

Film - Dokumentární

Teologie ikony I., II.

Film - Dokumentární

Kristus v díle slovanských myslitelů

Film - Dokumentární


1998

Roma, mia Roma...

Film - Dokumentární


1994

Svátost manželství

Film - Poetický


1993

Intronizace 14. olomouckého arcibiskupa

Film - Dokumentární


1992

Via Lucis I.-III.

Film

Archidioecesis Olomoucensis

Film - Dokumentární


1991

Zimní krajina s pastí na ptáky

Film


1990

Píseň o veliké pouti

Film - Dokumentární


1988

Setkání s otcem Františkem kardinálem Tomáškem

Film - Dokumentární


1987

Dum Tacent, Clamant

Film - Dokumentární

Den pro Agapé

Film - Dokumentární


1986

Elegie

Film - Dokumentární, Krátkometrážní

Definícía: Ropa

Film - Dokumentární, Krátkometrážní


1984

A není v srdci hořkosti...

Film - Dokumentární, Krátkometrážní

Přemyslovský palác v Olomouci

Film - Dokumentární, Krátkometrážní


1983

Bedřich Václavek v Olomouci

Film - Dokumentární, Krátkometrážní


1982

Dřevo se hudbou odívá

Film - Dokumentární


1979

Rubikon

Film - Poetický


Scenárista/ka

1986

Elegie

Film - Dokumentární, Krátkometrážní


1984

Přemyslovský palác v Olomouci

Film - Dokumentární, Krátkometrážní


1982

Dřevo se hudbou odívá

Film - Dokumentární


Host/ka

2001

Barvy života

Seriál - Rodinný

Životopis

Vladimír Suchánek se narodil 28.6.1949 v Turnově (okr.Semily). Po absolvování SPŠS (1964-68) a základní vojenské služby (1968-70) nastupuje jako asistent režie a produkce ve Filmovém studiu Barrandov. Po několika neúspěšných pokusech o přijetí na FAMU (1971-73, obor filmová režie) je v r.1974 přijat, ale pod podmínkou, že využije nabídky v náborovém programu výměny studentů na studijní pobyt v SSSR, kde složil zkoušky na Všesvazový státní institut kinematografie (VGIK) v Moskvě a začal studovat obor filmová a televizní režie u prof. A.M. Zguridiho. VGIK absolvoval v r.1980 státními zkouškami, obhajobou diplomní tvůrčí práce: hraného autorského poetického středometrážního filmu »RUBIKON« a obhajobou diplomní písemné teoreticko-historické práce: »Rubikon: teoretické a tvůrčí aspekty autorské práce filmového režiséra.« V témže roce (1980) se vrací do ČSSR.

Všechny pokusy o získání zaměstnání v oboru narážejí na nezájem vedoucích pracovníků jak Čs.filmu, tak ČST. Začíná jako pomocný režisér, tlumočník a občas i režisér bez pracovního poměru v tzv. svobodném povolání. Natáčí několik dokumentů a poetických dokumentárních esejí ve FS Gottwaldov a v Krátkém filmu Praha. Pro jeho neskrývané náboženské přesvědčení a pro aktivitu v této oblasti se pro něho stává hraný film uzavřenou oblastí tvorby. V r.1985 spoluzakládá v Olomouci ilegální křesťanské Videostudio Velehrad, ve kterém vytváří jako scénárista a režisér řadu dokumentárních a hraných středometrážních a celovečerních filmů. Od r.1986 už nemůže ve filmu pracovat vůbec. Pracuje příležitostně jako prodavač novin, domovník u OPBH, a v Krajském vlastivědném muzeu v Olomouci jako samostatný referent (s možností věnovat se scénáristice a filmové režii).

V letech 1986-1989 Vladimír Suchánek absolvuje ilegální bytový kurs »Teologie Agapé« (katolická dogmatika) u prof.ThDr.P.Josefa Zvěřiny. Zároveň v této době organizuje ilegální bytové kursy uměleckého vzdělávání, ve kterých přednáším na téma „Duchovní aspekty svobody v uměleckém díle" a „Problematika filmového díla jako uměleckého jevu". Publikuje v samizdatu a točí filmy ve Videostudiu Velehrad. Od poloviny r.1987 je součástí této činnosti i ilegální křesťanský filmový klubový seminář: »Filmové umělecké dílo jako mystagogie«, který s přestávkami organizuje a vede dodnes.

Po změně společensko-politického systému v ČSSR v r.1989 může dokončit svůj (po absolventském) první hraný film »ZIMNÍ KRAJINA S PASTÍ NA PTÁKY« z videozáznamu, který byl vytvořen ještě v ilegálním Studiu Velehrad v letech 1987-1990. V letech 1990-91 realizuje v ČST Brno hraný triptych »VIA LUCIS«, podle vlastního, dříve zakázaného scénáře. V r.1992 nastupuje na Katedru teorie a dějin dramatických umění a literatury FF UP Olomouc (dále KTDDU) jako odborný asistent. Zde v roce 1997 obhajuje disertační práci na téma »Umělecké dílo jako mystagogie« a získávám doktorát filosofie. Kromě své pedagogické činnosti na FF UP, CMTF UP a Vyšší odborné škole filmové Zlín, spolupracuje jako odborný lektor s církevně-vzdělávací institucí Centrum Aletti Velehrad-Roma v Olomouci. Od r.2000 spolupracuje se Studiem Velehrad Olomouc pouze externě.

V roce 2000 na Filmové a televizní fakultě VŠMU v Bratislavě obhajuje habilitační kolekci dokumentárních filmů, písemnou habilitační práci »Topografie transcendentních souřadnic filmového obrazu«, přednáší habilitační přednášku »Existující a smyslově vnímatelný svět jako věrohodný filmový obraz«, a je jmenován docentem filmového a televizního umění. Od r. 2002 rozšiřuje své filmové křesťanské semináře podle požadavků i do jiným měst (např.: Zlín, Praha, Strakonice, Uherské Hradiště, České Budějovice, Český Krumlov, aj.). Po přestěhování do rekonstruovaného konviktu - Uměleckého centra UP (UCUP), nového sídla KTDDU (srpen 2002), je pověřen vedením filmového sálu a spolupracuje na rozsáhlém projektu Virtuálního interaktivního muzea (V.I.M.), které vzniká v součinnosti všech kateder na UCUP a má za úkol vytvářet audiovizuální databáze výstupů pedagogické a vědecké činnosti členů kateder. V současnosti vedle vedení přednášek na UP, realizuje série rozhlasových zamyšlení nad filmovými klasiky v rámci cyklu Na křesťanské vlně Českého rozhlasu. S múzami a ptáky rozpráví na venkovském sídle v podhůří Vysočiny.

ČSFD.cz

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.