Marie Štípková

Marie Štípková

Osobnostcsfd.cz

Herečka

9. září, 1986, Český Těšín, Československo

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

2023

Oktopus

Seriál - Krimi


2022

Šéfka

Seriál - Krimi


2021

Ochránce

Seriál - Krimi, Drama

Božena

Seriál - Životopisný, Drama, Historický

Národ sobě - kultura tobě

Film - Hudební

Hudební film Tomáše Kluse

Film - Hudební

Lady Macbeth z Újezdu

Film - Drama


2020

Homo Faber

Film - Drama

Dušičky

Film - Krátkometrážní


2019

Nabarvené ptáče

Film - Válečný, Drama


2017

Modrý kód

Seriál - Drama, Romantický

Specialisté

Seriál - Krimi, Thriller

Dáma a Král

Seriál - Krimi, Drama

8 hlav šílenství

Film - Životopisný, Drama, Historický


2016

Ohnivý kuře

Seriál - Komedie


2014

Svatby v Benátkách

Seriál - Komedie, Rodinný, Drama, Romantický


2013

Jako nikdy

Film - Psychologický, Drama


2012

Cesta do lesa

Film - Komedie, Romantický


2011

50°10'53.468"N, 16°33'12.266"E

Film - Horor, Komedie, Thriller


2010

Kazimír a Karolína

Film - Drama


2008

Kriminálka Anděl

Seriál - Krimi, Drama

Anglické jahody

Film - Válečný, Drama, Romantický


2007

Chyťte doktora

Film - Komedie, Drama


Hostka

2012

Pěna

Seriál - Komedie


2011

Barrandovský videostop

Seriál - Soutěžní

Životopis

Narodila se v roce 1986 v Českém Těšíně, jako druhé dítě ze čtyř, do rodiny právníka a strojní inženýrky. V jejím budoucím směřování ji zásadně ovlivnilo, když se její starší sestra přihlásila do dramatického kroužku, nicméně v rámci zachování dobrých sesterských vztahů se raději věnovala hudbě, díky čemuž hraje na všechny druhy zobcových fléten a na altsaxofon (během střední školy vystupovala v saxofonovém kvartetu). Její chvíle přišla, když sestra z časových důvodů přestala do dramaťáku chodit. Ve třinácti letech tedy konečně začala navštěvovat dramatický kroužek při ZUŠ v Českém Těšíně (se kterým posléze absolvovala přehlídky dětského divadla a účastnila se recitačních soutěží) a už po pár měsících se shodou náhod ocitla na prknech Těšínského divadla, se kterým následně externě spolupracovala až do své maturity na českotěšínském gymnáziu v roce 2006. V témže roce byla přijata na DAMU - obor činoherní herectví a na Právnickou fakultu UK. Po jednom semestru marného snažení jí ovšem došlo, že tyto dva světy nelze skloubit a zcela se oddala divadlu.

V průběhu studia účinkovala v absolventských inscenacích starších ročníků (J. Havelka a kol.: Velmi společenské tance; T. Stoppard: Na flámu), natočila filmy Chyťte doktora! (M. Dolenský) a Anglické jahody (V. Drha) a objevila se v epizodní roli v seriálu Kriminálka Anděl. Získala cenu Jiřího Adamíry a Valtra Tauba. Absolvovala v roce 2010 rolí Arkadinové v inscenaci Racek (A. P. Čechov).

Po DAMU byla dva roky na volné noze. Spolupracovala například s Divadlem Minor, Novou scénou Národního divadla, Švandovým divadlem, Meetfactory nebo s uskupením Kašpárek v rohlíku. Od roku 2013 je v angažmá v Městském divadle Kladno, kde ztvárnila mnoho rolí (např. Jentl v dramatizaci románu I. B. Singera Jentl nebo Géša ve Fassbinderově Brémské svobodě). Je členkou divadelních skupin BodyVoiceBand a Geisslers Hofcomoedianten. Od roku 2014 hraje na Letních Shakespearovských slavnostech v inscenaci Mnoho povyku pro nic (režie J. Menzel).

Mluví plynně anglicky a polsky, čalouní, ráda sportuje (plavání, jóga, in-line bruslení, dříve se závodně věnovala softballu a vodáckému víceboji P-5) a cestuje (v létě 2014 procestovala stopem Island).

Archiv Marie Štípkové

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.