Jiří X. Doležal

Jiří X. Doležal

Osobnostcsfd.cz

Herec, Režisér, Scenárista

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

2018

JXD for president?

Film - Dokumentární, Krátkometrážní


2017

Nepřesaditelný!

Film - Dokumentární


2012

Svatá čtveřice

Film - Komedie


2008

Legalizace.cz

Film - Dokumentární, Krátkometrážní


2006

13. komnata

Seriál - Dokumentární, Životopisný


1998

Kinetická encyklopedie všehomíra

Seriál - Komedie


1997

Cítit vodu na pádle

Film - Dokumentární, Sportovní


1994

DISCO nebo ROCK

Film - Dokumentární


1993

Nahota na prodej

Film - Krimi


Režisér

1996

Hry na existenci

Film - Dokumentární, Krátkometrážní


Scenárista

1994

DISCO nebo ROCK

Film - Dokumentární


Host

2020

Petra Show

Seriál - Talk-show


2018

Real Talk

Seriál - Talk-show

Xaver Live

Seriál - Publicistický

ROZHOVORista

Seriál - Talk-show


2016

Mrazivá tajemství

Seriál - Dokumentární, Horor, Komedie, Drama, Animovaný


2013

Copak bych vám lhal?

Seriál - Komedie, Soutěžní


2012

7 pádů Honzy Dědka

Seriál - Talk-show


2010

Show Jana Krause

Seriál - Talk-show


2009

Fakta Barbory Tachecí

Seriál - Talk-show


2008

One Man Show

Seriál - Komedie, Reality-TV

Máte slovo

Seriál - Publicistický, Talk-show


2003

Dvojhlas

Seriál - Talk-show


2000

Krásný ztráty

Seriál - Talk-show


1997

Áčko

Seriál - Talk-show

Životopis

Známý český publicista, novinář a aktivista Jiří X. Doležal (JXD) se narodil roku 1965 v Jindřichově Hradci. V letech 1984 až 1988 studoval psychologii na FF UK, v roce 1988 tamtéž nastoupil k postgraduálnímu studiu. Vysokou školu ukončil s titulem PhDr., jenž neužívá a diplomovou prací na téma sociální interakce v malé skupině v průběhu společného řešení problému. Od roku 1990 publikoval texty a fotografie ve společenských magazínech jako Fórum, Playboy a mnohé další. Svou profesní kariéru však spojil především s jedním časopisem, na jehož počest začal užívat i písmeno X za svým křestním jménem. Tím byl samozřejmě týdeník Reflex, do nějž přispívá od roku 1991.

Doležalův osobní život a názory poměrně dobře ladily s image Reflexu jako kontroverzního plátku. Jiří vystřídal mnoho „inkarnací“ či jak to nazval jeho redakční kolega Tomáš Feřtek v článku „Cause Jiří X. Doležal“ převleků, od skina až po buddhistického mnicha. Doležal se s úderností sobě vlastní až na výjimky vždy věnoval vymezeným tematickým okruhům, které většinou nezpracovává z hlediska objektivní novinařiny na základě sběru informací, ale spíše předkládá svůj subjektivní názor a zážitek. Zpočátku se hojně věnoval tématu kriminality, s čímž úzce souvisel jeho boj za právo nosit zbraň. Své sebrané články o trestné činnosti v roce 1994 vydal v knize nazvané „Strach“. Již od počátků své publikační činnosti se také věnoval sobě nejvlastnějšímu tématu, s nímž je nejvíce spojován, a tím byly drogy. Především pak aktivity pro dekriminalizaci drog měkkých. V této oblasti publikoval nesčetně článků, hýřil aktivitami a vydal několik knih jako Marihuana (1993, 1997) či Marihuana 2000 (2000). Od roku 2004 v Reflexu každoročně vyhlašuje fotografickou soutěž o nejkrásnější konopnou rostlinu, ale tématu se již spíše nevěnuje. S přijetím nového trestního zákoníku považuje svůj boj za vyhraný. Další velkou kapitolou pro něj byly východní filozofie a náboženství. Několikrát pobýval v Indii a ze svých cest vydal nejen různé články, ale i svérázný cestopis Klášter (1997). Z dalších témat, jimž se aktivně věnoval, jmenujme glosování tématu lidového léčitelství (kniha Bezbolestná kastrace, 1998), odtabuizování psích bojových plemen, boj proti pašerákům exotických zvířat a především velmi aktivní vystupování proti pravicovému extremismu. Byl velmi činný na internetu, když provozoval několik webů, zabýval se hackerstvím a otevřeně kritizoval operační systém Linux a komunitu kolem něj. Svou výpravu do Afriky shrnul v cestopisu Léčba černou Voltou (2006).

Zpočátku své profesní kariéry byl Doležal velmi činný i jako fotograf, vystavoval a získal i několik ocenění, jako např. III. cenu v kategorii Reportáž v Czech Press Foto v roce 1996. Několikrát koketoval s fenoménem reality show např. v projektu Nekoukat.cz z roku 2000, kde mohli návštěvníci jeho internetových stránek sledovat jeho domov prostřednictvím webkamery. Naposledy nechal čtenáře Reflexu dosti detailně nahlédnout do svého současného partnerského vztahu včetně svatby a líbánek. Své názory a články neváhá podpořit činy, např. když v červnu 2008 zahájil hladovku za výstavbu amerického radaru na našem území.

Co se týče účinkování JXD před kamerou, objevil se v cameo roli v prvním českém akčním filmu NAHOTA NA PRODEJ, kde proběhl redakcí jako kolega hlavního hrdiny novináře Lukáše Vaculíka. V České televizi asi rok uváděl studio KONTAKT. Objevoval se také v několika pořadech jako host, např. v talk show Ester Kočičkové, DVOJHLAS. V produkci ČT napsal scénář či stál za kamerou u několika filmových dokumentů (Disco nebo rock, Jay Shankar, Josefa Váchala Poslání, Poselství Himaláje a další).

Josef "J.Connor" K

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.