Helena Šimková-Malehová

Helena Šimková-Malehová

Osobnostcsfd.cz

Herečka

1. července, 1943, Štěchovice, Protektorát Čechy a Morava

12. června, 2017, Kolín, Kolín, Středočeský kraj, Česko

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

2011

Policie Modrava

Seriál - Krimi, Thriller, Drama


1983

Kluk za dvě pětky

Film - Drama, Romantický


1979

Inženýrská odysea

Seriál - Drama


1978

Stíhán a podezřelý

Film - Krimi, Psychologický, Drama


1977

Osada Havranů

Film - Dobrodružný

Volání rodu

Film - Dobrodružný


1975

Město nic neví

Film - Krimi


1974

Vrtkavý král

Film - Drama, Historický


1972

Modrý vrabec

Film - Drama, Romantický


1971

Hostinec „U koťátek“

Seriál - Komedie


1963

Bez svatozáře

Film - Drama

Životopis

Herečka Helena Malehová, za svobodna Šimková, se narodila ve Štěchovicích. Herectví vystudovala v Praze na JAMU (1964), již jako studentka také poprvé stála před kamerou, a sice jako dcera stárnoucího dělníka (Karel Höger) ve filmu BEZ SVATOZÁŘE (1963). Do svého prvního profesionálního angažmá ale nastoupila až dva roky po dokončení studií, protože mezitím byla na mateřské dovolené. Krátce hrála v Horáckém divadle v Jihlavě (1966-1967), poté přestoupila do Městského divadla v Kolíně, kde setrvala až do zániku této scény (1967-1992).

Jako herečka mimopražského regionálního divadla se Helena Malehová k další práci u filmu dostala jen zřídka. Do role únoskyně dětí ji obsadil Dušan Klein v kriminálce MĚSTO NIC NEVÍ (1975), následně hrála ve dvou adaptacích románů Eduarda Štorcha OSADA HAVRANŮ (1977) a VOLÁNÍ RODU (1977). Relativně velkou roli matky hlavní dívčí hrdinky dostala ve filmu KLUK ZA DVĚ PĚTKY (1985), mezitím se také objevila v televizním seriálu INŽENÝRSKÁ ODYSEA (1979).

Po zániku stálého hereckého souboru v Kolíně se Helena Malehová začala věnovat především pedagogické činnosti, vyučuje na uměleckých školách v Kolíně a Čáslavi, často zasedá v porotách amatérských divadelních soutěží. Aktivní jevištní činnost provozuje příležitostně na scéně Východočeského divadla v Pardubicích, v literárně-hudebních zájezdových představeních také často recituje. Helena Malehová se ještě za studií provdala za syrského studenta FAMU Nabila Maleha (*1939), jejich manželství ale dlouho nevydrželo. Jejím druhým manželem se později stal herec Jan Hyhlík (*1945), s nímž se seznámila v Kolíně. Dcera z prvního manželství Samiha Maleh (*1965) se ve světě kultury pohybuje v několika profesích, především je ale kostýmní výtvarnicí a scénografkou.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.