Franta Kocourek

Franta Kocourek

Osobnostcsfd.cz

Herec

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

1991

Černá Fortuna

Film - Dobrodružný, Drama, Historický


1989

Smrt v kruhu

Film - Krimi

Ježek z kiosku

Film - Drama


1987

Páni Edisoni

Film - Komedie, Rodinný


1986

Antonyho šance

Film - Psychologický, Drama


1985

Kára plná bolesti

Film - Válečný, Drama

Šahrazád

Film - Pohádka

Ve spirále času - Hrad a jeho legendy

Film - Dokumentární


1980

Commedia del arte

Film - Komedie


1978

Balada pro banditu

Film - Muzikál, Romantický


1975

Hudba kolonád

Film - Hudební

Táto, něco bouchlo!

Film - Komedie


1974

Pavlínka

Film - Drama


1973

Kouzelný hrášek

Film - Komedie, Krátkometrážní


1972

Tím hůř, když padnou

Film - Sportovní, Drama

Hnízdo

Film - Drama


Host

1991

Hudba na pomezí

Seriál - Hudební


1987

Manéž Bolka Polívky

Seriál - Komedie, Talk-show


1983

Sešlost

Seriál - Hudební, Komedie


Archivní záběry

2017

Král železa a smíchu Franta Kocourek

Film - Dokumentární, Životopisný

Husa na provázku

Seriál - Dokumentární


1992

To byl Franta Kocourek

Seriál - Talk-show

Životopis

"Žanek Žižkové z Trocnovýho byl správné mlatař. Hókalo se to vo něm a vo celé jeho mlatařské sajtně v každým štatlu a gómali to aji v Rajchu." Z povídky F.Kocourka Jak Žanek Žižkové z Trocnovýho vybóchal křížatý.

Silák, sportovec, recesista, příležitostný herec – tím vším byl Franta Kocourek, jedna z největších postav brněnské bohémy 60. a 70. let. Ačkoli za svůj krátký život stihl ovlivnit velkou část své generace, dnes se na něj, s výjimkou rodného Brna, prakticky zapomělo.

Franta se vyučil písmomalířem, ale vystřídal celou řadu zaměstnání. Živil se například jako rozvážeč uhlí. Od mala udivoval okolí svojí nevšední fyzickou silou a zároveň komickým a vypravěčským nadáním. Od roku 1962 závodně zápasil v brněnských Pisárkách. Později začal veřejně vystupovat se svými siláckými dovednostmi. Holýma rukama ohýbal železné trubky, přetrhával telefonní seznamy, v zubech za sebou tahal železniční vagón nebo se nechal přejíždět automobilem. Své kousky často předváděl i v zahraničí. Používal zápasnické přezdívky jako Boris Tiger nebo Zlatý Torro.

Vrozené bavičství jej přivedlo až k divadlu. Jako gladiátor šermoval v Mahenově divadle, posléze byl dlouholetým členem proslulého brněnského souboru Husa na provázku. Mezi jeho blízké přátele patřili herci Miroslav Donutil, Bolek Polívka nebo Jiří Pecha. V roli sluhy Petra se objevil třeba ve hře Romeo a Julie. Díky svým známostem si zahrál i v několika filmech. Avšak spíše jako kaskadér a komparzista. Za všechny jmenujme BALADU PRO BANDITU Vladimíra Síse.

Čím se však Franta proslavil nejvíce byly jeho vtipy a recese. Objevil retardovaného zpěváka Rudolfa Kovandu, z něhož málem udělal vítěze prestižní ankety Zlatý slavík. Mnoho let působil jako Kovandův osobní manažer v jeho amatérské hudební skupině Los Brňos. Jako velký znalec brněnského hantecu, napsal v tomto nářečí několik povídek. Rovněž hostoval ve spoustě zábavných pořadů (SEŠLOST Luďka Nekudy).

Když v roce 1991 předčasně zemřel na zástavu srdce, jeho blízcí dlouho nechtěli věřit, že se nejedná o další z jeho nekonečných fórů. Miroslav Donutil o něm vydal kazetu historek "Furt ve střehu", což bylo údajně Frantovo oblíbené životní motto.

Lukáš "Vojcl" Vojáček

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.