Victoria Principal

Victoria Principal

Osobnostcsfd.cz

Herečka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

2004

Dallas Reunion: Return to Southfork

Film - Dokumentární


2002

After Dallas

Film - Dokumentární


2000

Titáni

Seriál - Drama, Romantický

Titans

Film - Drama


1999

Griffinovi

Seriál - Komedie, Animovaný

Providence

Seriál - Drama, Romantický


1998

TV Guide's 40th Anniversary

Film - Dokumentární

Michael Kael contre la World News Company

Film - Komedie

Intimate Portrait: Victoria Principal

Film - Dokumentární


1997

Advokáti

Seriál - Krimi, Thriller, Drama, Romantický

Třeba mě sežer

Seriál - Komedie

Chuť lásky

Film - Drama, Romantický


1996

Únos

Film - Thriller


1995

Tanec v temnotách

Film - Drama


1994

Nemocnice Chicago Hope

Seriál - Mysteriózní, Thriller, Drama

Bezmezná posedlost

Film - Thriller, Drama


1993

Vražda na Rio Grande

Film - Thriller, Drama


1992

The Burden of Proof

Film - Drama

Seduction: Three Tales from the 'Inner Sanctum'

Film - Thriller


1991

Kutil Tim

Seriál - Komedie, Rodinný

Noční můra

Film - Thriller, Drama


1990

Cena za vášeň

Film - Thriller, Drama

Intimate Portrait

Seriál - Dokumentární, Životopisný


1989

Slepá svědkyně

Film - Thriller, Drama

Nahá lež

Film - Thriller


1987

Milenka

Film - Drama


1982

Víc než další milostný příběh

Film - Komedie, Romantický


1981

Sixty Years of Seduction

Film - Dokumentární


1980

Dům splněných přání

Film - Drama


1978

Dallas

Seriál - Drama, Romantický


1977

Fantasy Island

Film - Komedie, Drama

Night They Took Miss Beautiful, The

Film - Drama


1976

Občanská policie

Film - Dobrodružný, Drama

Vezmu si tě...za chvíli

Film - Komedie, Romantický


1975

Last Hours Before Morning

Film - Krimi, Drama


1974

Zemětřesení

Film - Katastrofický, Thriller, Drama


1973

The Naked Ape

Film - Komedie, Drama

Love Story

Seriál - Drama, Romantický


1972

Život a doba soudce Roye Beana

Film - Komedie, Western, Romantický


Hostka

1993

The 50th Annual Golden Globe Awards

Seriál - Publicistický

The 45th Annual Primetime Emmy Awards

Seriál


1992

The 44th Annual Primetime Emmy Awards

Seriál


1991

One on One with John Tesh

Seriál - Hudební, Talk-show

The 43rd Annual Primetime Emmy Awards

Seriál


1989

The Arsenio Hall Show

Seriál - Komedie, Talk-show

The Pat Sajak Show

Seriál - Talk-show


1987

The 39th Annual Primetime Emmy Awards

Seriál


1984

The 36th Annual Primetime Emmy Awards

Seriál


1982

Night of 100 Stars

Seriál - Hudební, Komedie, Rodinný


1981

The 7th Annual People's Choice Awards

Seriál - Publicistický


1980

Omnibus

Seriál - Hudební

Hour Magazine

Seriál - Rodinný, Talk-show

The 6th Annual People's Choice Awards

Seriál - Publicistický


1979

Battle of the Network Stars VI

Seriál - Rodinný, Soutěžní, Sportovní

The 31st Annual Primetime Emmy Awards

Seriál


1978

Battle of the Network Stars IV

Seriál - Rodinný, Soutěžní, Sportovní

Životopis

Rodným jménem Victoria Ree Principale přišla na svět v japonské Fukuoce jako starší ze dvou dcer. Rodiče jejího otce byli italskými imigranty, matka se narodila v Georgii a je anglického původu. Otec byl seržantem u letectva a ona, jako ostatně většina dětí vojáků, se často stěhovala. Vyrůstala tak mezi jinými v Londýně, na Floridě, v Portoriku, Massachusetts i Georgii a spolu se sestrou navštěvovala sedmnáct různých škol. V Anglii, jako jedna z pouhé hrstky přijatých Američanů, studovala dva roky na Královské baletní akademii.

V pěti vystupovala v reklamě, na střední škole začala s modelingem. Se záměrem vystudovat chiropraxi nastoupila v Miami na vysokou, tu však nedokončila a pokračovala v modelingu. V roce 1969 získala titul Miss Miami, ale po vážných zraněních při autonehodě svoji pozornost soustředila zpátky na herectví. Odjela do New Yorku, kde střídavě hrála a modelovala a během modelování v Evropě studovala na Královské akademii dramatických umění v Londýně (RADA). V roce 1971 odletěla do Los Angeles.

V devatenácti žila s miliardářem Bernardem Cornfeldem a na konci 70. let, na vrcholu své popularity, randila s řadou herců a osobností té doby. Tak například s nejmladším z “Bee Gees,” Andy Gibbem (se kterým v roce 1981 natočila duet "All I Have To Do Is Dream"), se Stevenem Spielbergem (připravoval zrovna “Čelisti”) a Frankem Sinatrou. Jejím partnerem byl prý jednu dobu taky Anthony Perkins. V roce 1978 se v “Dallasu” seznámila s Christopherem Skinnerem, zakrátko se vzali, ale hned v roce 1980 rozvedli. V roce 1985 se po tříleté známosti provdala za hollywoodského plastického chirurga Harryho Glassmana. Obě manželství byla bezdětná.

V lednu 2003 byl její muž zadržen po obvinění z domácího násilí, v březnu 2006 se rozešli, na konci května požádala o rozvod (“nesmiřitelné rozdíly”) a v prosinci téhož roku rozvodové řízení skončilo. Glassman obdržel dům v Beverly Hills a přibližně 25 miliónů dolarů. Victoria Principal nyní žije v Malibu, domy má také v Utahu a Švýcarsku. V kalifornském Montecitu koupila dům od Priscilly Presleyové a rok nato ho prodala. Nyní trénuje na zamluvený komerční let do kosmu a podle seznamu se má v červnu 2010 stát jednou z prvních civilních astronautek v historii.

Poprvé se představila jako mexická milenka ve slavném Newmanově westernu ŽIVOT A DOBA SOUDCE ROYE BEANA (1972), za kterou hned získala nominaci na Zlatý glóbus pro “nejslibnějšího nováčka.” Jejím dalším filmem byla komedie THE NAKED APE (1973) s Johnny Crawfordem, ve kterém se objevila “nahoře bez” a o kterém po letech prohlásila, že to byl nejhorší film její kariéry. Ve stejném roce se objevila nahá v Playboyi a později tvrdila, že když podepisovala smlouvu k filmu (produkovaného právě Playboyem), nečetla část psanou petitem, ve které se zavazovala k focení pro pánský časopis (když se později stala slavnou, šly "různé" její fotografie do oběhu a na internetu prý zůstávají v kurzu dodnes.)

Úspěšný katastrofický snímek ZEMĚTŘESENÍ (1974) pro ni znamenal průlom (byla obsazena vedle takových hvězd jako Charlton Heston, Ava Gardnerová nebo George Kennedy a ve filmu nosila paruku), pokračovala pak méně známou romantickou komedií I WILL, I WILL...FOR NOW (1976) a dobrodružným dramatem OBČANSKÁ POLICIE (1976) s Krisem Kristoffersonem. V roce 1977 údajně uvažovala o právech, ale přijala nakonec nabídku Aarona Spellinga na roli v pilotním dílu seriálu, FANTASY ISLAND a rok nato už utvářela svoji bezpochyby nejznámější postavu, Pamelu Barnes Ewingovou z veleúspěšného seriálu stanice CBS, “Dallas” (1978-1991). Jméno Victoria Principal zdomácnělo po celém světě a v roce 1983 jí role vynesla nominaci na Zlatý glóbus pro “nejlepší seriálovou herečku.”

V roce 1987, po devíti letech, se Principalová rozhodla z “Dallasu” stáhnout a rozběhla svoji vlastní produkční společnost, “Victoria Principal Productions” a pokračovala v různých (pod)průměrných televizních thrillerech a dramatech: BLIND WITNESS, NAHÁ LEŽ (oba 1989) nebo NOČNÍ MŮRA (1991). Některé z nich i koprodukovala. V polovině 80. let se začala zajímat o přírodní zkrášlující prostředky, propagovala po ní pojmenovanou kosmetickou řadu (”Principal Secret”) a napsala o tom taky tři knihy. V roce 1994 se objevila v jednom díle seriálu “Kutil Tim” a v roce 1995 obsadila 60. místo v žebříčku časopisu FHM pro "100 nej sexy žen."

Koncem roku 1999, spolu s kolegou z "Dallasu", Patrickem Duffym, parodovali v hrané sekvenci kresleného seriálu “Family Guy” svoje předchozí seriálové postavy, konkrétně onu neslavnou scénu ze sprchy, ve které Pamela sní o smrti svého “dallaského” manžela. V “South Parku” zase vystupovala ředitelka Viktorie (v originále Principal Victoria), jejíž jméno je variací na jméno herečky. V roce 2000 se Victoria vrátila k seriálům - “mýdlovým operám” - konkrétně do slabší Spellingovy série “Titáni.”

Zajímavosti:

Podle spisovatele a autora knižní předlohy, Philipa K. Dicka, byla ideální představitelkou Ráchel pro film BLADE RUNNER (1982, roli nakonec obsadila Sean Youngová.) Jako své velké vzory jednou uvedla Johna Hustona, Utu Hagenovou a Vanessu Redgraveovou. Prezident Reagan ji ocenil za práci pro lidi postižené artritidou - oba její rodiče trpěli touto nemocí. Je předsedkyní neziskové organizace "Victory Over Violence", která si klade za cíl ukončit násilí páchané na ženách.

Marek "džanik" Janík

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.