Larry Linville

Larry Linville

Osobnostcsfd.cz

Herec

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

2004

West From North Goes South

Film - Komedie, Mysteriózní


1999

Crucible of Empire: The Spanish American War

Film - Dokumentární

Crazy for You

Film - Komedie, Muzikál


1998

Fatal Pursuit

Film - Krimi, Thriller, Drama


1997

Pressure Point

Film - Thriller, Drama, Akční


1995

Angel's Tide

Film


1994

Žádný dezert tati, než posekáš trávu

Film - Komedie

Milión k jedné

Film - Komedie


1993

Superman

Seriál - Dobrodružný, Komedie, Sci-Fi, Romantický


1992

Horké Malibu

Film - Komedie


1991

Memories of M*A*S*H

Film - Dokumentární

Rock 'n' Roll High School Forever

Film - Komedie


1990

Snílek

Seriál - Komedie


1989

CHUD II.

Film - Horor, Komedie, Sci-Fi


1988

Pozemšťanky jsou lehce k mání

Film - Komedie, Muzikál, Sci-Fi, Romantický

Starting from Scratch

Seriál - Komedie

Erotika, zlatý důl

Film - Komedie


1985

Školní duch

Film - Komedie

Misfits of Science

Film - Komedie, Sci-Fi


1984

To je vražda, napsala

Seriál - Komedie, Krimi, Mysteriózní, Drama

Papírové panenky

Seriál - Drama


1983

Night Partners

Film - Krimi, Drama, Akční


1982

Herbie, the Love Bug

Seriál - Komedie, Rodinný


1981

Checking In

Seriál - Komedie

Girl, the Gold Watch & Dynamite, The

Film - Komedie, Fantasy


1979

A Christmas for Boomer

Film - Rodinný


1978

Grandpa Goes to Washington

Seriál - Komedie


1975

The Jeffersons

Seriál - Komedie


1974

The Rockford Files

Seriál - Krimi, Mysteriózní, Thriller, Drama


1972

M*A*S*H

Seriál - Komedie, Válečný, Drama

The Night Stalker

Film - Horor

Stepmother, The

Film - Drama


1971

Kotch

Film - Komedie, Drama

Vanished

Film - Krimi, Mysteriózní, Drama


1969

Night Gallery

Seriál - Horor, Mysteriózní, Povídkový, Sci-Fi, Fantasy

Marcus Welby, M.D.

Seriál - Drama


Archivní záběry

2010

Opravdový MASH

Film - Dokumentární


1972

M*A*S*H

Seriál - Komedie, Válečný, Drama

Životopis

Americký herec Larry Linville se narodil jako Lawrence Lavon Linville 29. září 1939 v americkém městě Ojai v Kalifornii. Měl tři sestry. Studoval letecké inženýrství na University of Colorado a v roce 1959 odjel do Londýna jako stipendista (z tří set uchazečů byl mezi třemi, kteří byli vybráni) studovat herectví na Royal Academy of Dramatic Arts.

Po studiích se uplatnil jako divadelní herec a vystupoval na Broadway (objevil se např. ve hře „The Glass Menagerie“ / „Skleněný zvěřinec“ od Tennesseeho Williamse, dále „More Stately Mansions“ i „The Odd Couple“). Jako charakterní a komický herec se Larry Linville uplatnil v moderním i klasickém divadelním repertoáru, jenž dokázal podpořit všemi složkami svého herectví. Od konce 60. let se začal postupně objevovat v menších a středních rolích ve filmech a na televizních obrazovkách.

Na filmovém plátně se za celou svojí kariéru představil např. jako Peter Stiel (KOTCH), Max (BUNNY O’HARE), Dick Hill (THE STEPMOTHER), prezident Grimshaw (SCHOOL SPIRIT), Dr. Bob (EARTH GIRLS ARE EASY / POZEMŠŤANKY JSOU LEHCE K MÁNÍ), Dr. Jewell (C. H. U. D. II – BUD THE CHUD / CHUD II.), Dr. Gladding (BLUE MOVIES), ředitel McGree (ROCK ’N‘ ROLL HIGH SCHOOL FOREVER), Himmel (BODY WAVES), Richard Dickerson (A MILLION TO JUAN / MILIÓN K JEDNÉ), J. J. (NO DESSERT, DAD, TILL YOU MOW THE LAWN), Neil Kennedy (PRESSURE POINT), muž (ANGEL’S TIDE), Shelby (FATAL PURSUIT) a též reverend Lowell (WEST FROM NORTH GOES SOUTH).

Ač se ve filmu objevoval častěji až od 80. let, v 70. a 80. letech často hostoval a hrál v různých seriálech (THE OUTSIDER, BONANZA, MARCUS WELBY, M. D., ROOM 222, HERE COME THE BRIDES, THE YOUNG REBELS, MISSION: IMPOSSIBLE, MANNIX, THE YOUNG LAWYERS, THE F. B. I., NIGHT GALLERY, STOREFRONT LAWYERS, ADAM – 12, O’HARA, U. S. TREASURY, THE SIXTH SENSE, CANNON, SEARCH, KOLCHAK: THE NIGHT STALKER, THE ROCKFORD FILES, BARNABY JONES, GRANDPA GOES TO WASHINGTON, SUPERTRAIN, CHIPS, LOU GRANT, THE LOVE BOAT, ALOHA PARADISE, THE JEFFERSONS, CHECKING IN, FANTASY ISLAND, NIGHT COURT, PAPER DOLLS / PAPÍROVÉ PANENKY, NURSES, LOIS & CLARK: THE NEW ADVENTURES OF SUPERMAN a nebo MURDER, SHE WROTE / TO JE VRAŽDA, NAPSALA).

Opravdu výjimečně si zahrál také v televizních filmech (VANISHED, THE NIGHT STALKER, RICKLES, A CHRISTMAS FOR BOOMER, THE GIRL, THE GOLD WATCH & DYNAMITE či NIGHT PARTNERS). Určujícím bodem jeho kariéry byla postava armádou posedlého majora MUDr. Franklina (Franka) D. Marion Burnse zvaný Kunní ksicht v seriálu M*A*S*H, kterého vytvářel pět sezón (1972 – 1977).

Ač hrál nesnášenlivou, omezenou a zlou postavu, podle pamětníků byl Larry Linville hodný a laskavý člověk. Seriál se rozhodl opustil po poznání, že se svojí postavou udělal vše, co se s ní udělat dalo. Dále se věnoval především filmu a televizi.

Celkem byl pětkrát ženatý. Z toho byl čtyřikrát rozveden, jeho ženami byla Kate Geer (1962 – 1975), Vana Tribbey (1977 – 1982), Melissa Gallant (1982 – 1985), Susan Hagan (1986 – 1992) a naposledy Deborah Guydon (1993 – 2000), která byla manželkou až do jeho smrti. Z prvního manželství měl dceru Kelly Linville (*1970), která se živila jako fotografická technička v Los Angeles.

Jak již bylo řečeno, Larry Linville studoval letecké inženýrství (předtím roku 1957 vystudoval ještě El Camino High School) a po celý život si letectví nechal jako koníčka. Od poloviny 90. let se musel v herecké práci začít omezovat a postupně ji opouštět.

Rodiči jeho první ženy (a prarodiče jeho dcery) byli američtí herci Will Geer (1902 – 1978) a Herta Ware (1917 – 2005). Larry Linville se od roku 1998 potýkal s rakovinou plic. Ač prodělal operaci, zdravotní potíže ho provázely už po zbytek života.

Larry Linville zemřel na zápal plic během komplikací po operaci rakoviny 10. dubna 2000 v americkém městě New York City ve věku nedožitých pouhých jednašedesáti let. Byl druhým hlavním představitelem ze seriálu M*A*S*H, který zesnul.

Jaroslav "krib" Lopour

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.