Akram Staněk

Akram Staněk

Osobnostcsfd.cz

Herec

Filmografie

Herec

2021

Kukačky

Seriál - Komedie, Drama


2017

Modrý kód

Seriál - Drama, Romantický


2015

Všechny moje lásky

Seriál - Komedie, Romantický


2013

Doktoři z Počátků

Seriál - Rodinný, Drama


2009

Ocas ještěrky

Film - Mysteriózní, Drama


2005

Ordinace v růžové zahradě

Seriál - Rodinný, Drama


1985

Láska z pasáže

Film - Krimi, Drama


1984

Jak básníci přicházejí o iluze

Film - Komedie, Romantický


1980

Tak se ptám

Seriál - Psychologický, Drama

Životopis

Jméno Akrama Staňka není širší veřejnosti příliš známé, ale s obdivuhodnou energií se věnuje různým aktivitám v oblasti divadla a přes minimální participaci ve filmu si jej diváci dobře pamatují v roli Masaříka v komedii JAK BÁSNÍCI PŘICHÁZEJÍ O ILUZE (1984). Akram Staněk pochází ze smíšeného manželství, otec je z Egypta, matka je Češka. Oba rodiče byli novináři a Akram se narodil v Káhiře. Po rozvodu rodičů žil v Praze s matkou a vystudoval herectví na DAMU (1985). Po absolutoriu odešel do Brna, kde strávil sedm let v angažmá v loutkovém divadle Radost (1985-1992), jako host hrál také na scéně populárního HaDivadla. Počátkem devadesátých let opustil stálé angažmá a s vlastním souborem Pro100r prezentoval řadu her, s představením Pomsta ruské siroty zaznamenal úspěch na domácích i zahraničních divadelních přehlídkách. Mimoto také vyučoval techniku mluveného slova na brněnské JAMU a jako grafik začal spolupracovat s reklamními agenturami.

V roce 1995 se Akram Staněk vrátil do Prahy a jako režisér i autor (již jen příležitostně jako herec) se nadále věnuje divadlu. Režíruje profesionální i amatérské soubory v několika divadlech v Praze, spolupracuje i s oblastními scénami (Městské divadlo Zlín, Klicperovo divadlo Hradec Králové). Ve své tvorbě se zaměřuje na herecký projev zasazený do zajímavého scénického prostoru; Staňkova jevištní prezentace vhodně kombinuje jeho profese režiséra a výtvarného umělce. Ve spolupráci s různými agenturami i organizacemi se nadále věnuje i grafickému designu.

Výraznou součástí Staňkových aktivit je festival nezávislého a amatérského divadla Apostrof, který vznikl z jeho popudu v roce 1999 a probíhá vždy na konci divadelní sezóny v Divadle Na zábradlí a dalších pražských scénách. Více než soutěžní přehlídkou má být festival spíše neformálním setkáním domácích i zahraničních souborů, což je cílem Akrama Staňka, jenž je nejen ředitelem festivalu, ale opět se na prezentaci projektu podílí i jako grafik.

Filmografie Akrama Staňka prozatím zahrnuje jen tři tituly. Ještě jako student se mihnul v epizodní roli ve filmu LÁSKA Z PASÁŽE (1984), následovala již zmíněná komedie JAK BÁSNÍCI PŘICHÁZEJÍ O ILUZE (1984), kde hrál menší roli svérázného a podnikavého studenta Masaříka. Až po více než čtvrtstoletí se znovu objevil ve filmu OCAS JEŠTĚRKY (2009), kde ztvárnil vedlejší postavu advokáta.

Akram Staněk je rozvedený a má tři děti.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.