Lenka Svadbíková-Veliká

Osobnostcsfd.cz

Herečka

Filmografie

Herečka

2021

Racek

Film - Komedie, Drama


2015

Vraždy v kruhu

Seriál - Krimi, Mysteriózní, Thriller, Drama


2014

Život a doba soudce A. K.

Seriál - Drama


2013

Sanitka 2

Seriál - Drama


2011

Naši furianti

Film - Komedie


2009

Maškaráda čili Fantom Opery

Film - Komedie


2008

Kriminálka Anděl

Seriál - Krimi, Drama

Faidra

Film - Drama


2004

Román pro ženy

Film - Komedie, Romantický

Redakce

Seriál - Komedie, Drama


2003

Smrt pedofila

Film - Krimi, Drama


1999

Hanele

Film - Drama, Romantický


1995

Malostranské humoresky

Film - Komedie, Povídkový, Drama

Životopis

Narodila se 14.2.1967 v Děčíně. K divadlu se dostala poprvé v amatérském souboru Krajánek v Malšovicích u Děčína. Po absolvování SPŠ v Ústí nad Labem působila od roku 1987 do 1989 v Mosteckém Divadle rozmanitostí. Během těchto dvou sezón ztvárnila velké množství rolí (hlavně pod vedením režiséra Jiřího Středy). Poté uspěla u přijímacích zkoušek na katedru alternativního divadla DAMU, kterou v roce 1993 absolvovala. Ještě ten rok společně s celým ročníkem a režisérem Janem Bornou stála u zrodu Dejvického divadla. A v roce 1996 se opět celá parta přesunula a založila nové divadlo - Divadlo v Dlouhé (v prostorách původního Divadla Jiřího Wolkera).

V tomto divadle se uplatňuje nejen jako herečka, ale i jako zdatná akordeonistka. Z divadelních rolí vstoupila nejvíce do povědomí diváků jako maminka v úspěšné MYŠCE Z BŘÍŠKA (premiéra 2006) a jako Helenka Součková ve hře ONĚGIN BYL RUSÁK (premiéra v roce 2008). Od roku 2008 působí jako pedagog jevištní mluvy opět na katedře alternativního divadla pražské DAMU.

Ve filmu se poprvé objevila už roce 1995 - MALOSTRANSKÉ HUMORESKY (ještě jako Lenka Svadbíková). Dále jako redaktorka v Renčově ROMÁNU PRO ŽENY a spatřit jsme ji mohli také v seriálech televize Nova REDAKCE a KRIMINÁLKA ANDĚL. V roce 2009 odvysílala Česká televize záznam představení z Divadla v Dlouhé MAŠKARÁDA ANEB FANTOM OPERY, ve kterém si Lenka Veliká zahrála baletku Gizelu. S manželem - hercem Divadla v Dlouhé - Martinem Velikým mají dceru Alžbětu.

Kevin "Kevinator" Kevinator

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.