Jana Tabrea

Osobnostcsfd.cz

Herec/čka

Filmografie

Herec/čka

2022

Vzhůru do ráje

Film - Thriller, Drama


2021

1. MISE

Seriál - Drama


2006

Letiště

Seriál - Drama


2005

Ordinace v růžové zahradě

Seriál - Rodinný, Drama


2001

Četnické humoresky

Seriál - Komedie, Krimi


1999

O bojácném Floriánkovi

Film - Komedie, Pohádka


1995

Zlatník Ondra

Film - Pohádka

Životopis

Jana Tabrea narozena 21.7.1977 v Ostravě, pochází z rumunské hornické rodiny, která se do tohoto kraje po válce nastěhovala. Jako dítě navštěvovala ZUŠ na příčnou flétnu a získala pár ocenění v krajských soutěžích. V roce 1991-94 studovala konzervatoř v Ostravě obor hud.-dram. (herectví vedené A.Gasnárkovou), v tomto období hostovala v malých rolích v Národním divadle Moravskoslezském (Radůz a Mahulena, Smrt obchodního cestujícího, Jak se vám líbí, Orestés a Elektra, Gazdina roba) , v Olomouckém divadle hostovala v pohádce jako Zlatovláska. V roce 1993-1994 byla přizvána jako stipendistka do Opavského divadla, kde nastudovala Nevěstu ve Slaměném klobouku, a Constance v Amadeovi.

V roce 1994 složila talentovou zkoušku na JAMU, obor muzikál kde studovala tři semestry a studium přerušila z důvodu nabídky angažmá do Městského divadla Brno, kterou přijala a nastudovala zde několik vedlejších i hlavních rolí. (Radůz a Mahulena - Mahulena, Živa ; Amadeus-Constance, Větříček ; Kean- Anna ; West Side Story - Consuela, Bastard - cho'r ; Babylon - cho'r). V sezóně 1999-2000 - nastoupila do angažmá v Jihočeském divadle (Aby bylo jasno - Ginny, Isadora - Christine, Idiot - Adéla) zároveň jí oslovil K.Heřmánek, aby nastudovala v Hráčích - Adelajdu v rež. S.Fedotova, dále zde ztvárnila ve Spoušti - Cikánku (rež. J.Herz; Bambini di Prague - Slepou dívku a Ivetku, Hlučná samota - Cikánku rež. J. Menzel ). V roce 2000 ji oslovil B. Jansa, aby v jeho režii nastudovala titulní roli v operetním souboru Moravskoslezského div. muzikál Mannon Lescaut.

V roce 2001 složila ůspěšně přijímací zkoušku na Moravskoslezské universitě obor polonistika, který studovala dva semestry moc ji bavil, ale z důvodu pracovního vytížení v Praze už tento obor nedokončila - doufá, že se k této zajímavé kultuře vrátí. V roce 2001 hostovala ve Stavovském divadle v kontroverzní hře Luboše Baláka, (rež. Ondřej Pavelka). V roce 2002 spolupracovala krátce s div. společností Radka Brzobohatého ve hře Barmanky. 2003-05 se odstěhovala do Českého Krumlova kde vychovávala svou dceru, ale divadelní prostředí jí natolik chybělo, že v roce 2005 přijala nabídku od K. Heřmánka a H.Heřmánkové a dodnes hraje v jejich divadle ve hrách: Cikáni jdou do nebe - Rosalinda, Isadora - Jeane a v pohádce Páté přes deváté jako Kočka.

Dlouhodobě spolupracuje s dabingovým režisérem a hercem Petrem Pospíchalem (Rousse v Dva a půl chlapa, Ženská spravedlnost, Dva z Queensu, Dvojí spravedlnost). Účinkovala v televizních pohádkách O PRINCEZNĚ LIBĚNĚ (rež. Zdeněk Havlíček), O BOJÁCNÉM FLORIÁNKOVI (rež. F.Filip). Působí v neziskové organizaci Zdravotní klaun od roku 2008 a navštěvuje děti v nemocnicích Motol, Krč, Ke Karlovu, Bulovka, Mladá Boleslav, Příbram, jako sestra Arabela z Ostravy. Učí děti v mateřské školce Landie taneční průpravu. Ráda cestuje, v dřívějších dobách hlavně po exotických zemích: Indie, Peru, Equador, Austrálie, Egypt, Rumunsko.

ČSFD.cz

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.