Igor Táborský

Igor Táborský

Osobnostcsfd.cz

Herec/čka

Filmografie

Herec/čka

2022

Stáří není pro sraby

Film - Komedie, Road movie


2013

České století

Seriál - Válečný, Drama, Historický


2008

Ztracený princ

Film - Dobrodružný, Pohádka


2005

Rajónové blues

Film - Hudební, Komedie, Drama


1997

Zdivočelá země

Seriál - Dobrodružný, Drama, Historický

Životopis

„Klaun není role, klaunství je jiné vnímání světa – nastavení duše.“

Herec, klaun, cirkusový umělec, kouzelník, režisér, redaktor a podnikatel. Narodil se v Moskvě v Rusku. Od dětství toužil být hercem, chodil do dětského hereckého kroužku, později hrál v ochotnickém divadle. Absolvoval střední cirkusovou a estrádní školu a vysokou školu divadelního uměni (GITIS). Pro Mosfilm pracoval jako profesionální režisér, ale pracoval i pro cirkusy jako režisér programu. S cirkusy procestoval velkou část Ruska.

V 90.letech procházely cirkusy v Rusku krizí, a tak si našel práci v českých cirkusech. Nastoupil jako klaun Bimbo do cirkusu Kludský a z pozice režiséra i pomáhal principálovi s režií programu v letech 1990–1993. Po 30 letech práce s cirkusy se dostavila únava a zkusil se přihlásit na místo redaktora/moderátora do rádia Svobodná Evropa v Praze do ruského vysílání a místo dostal. Pracoval na této pozici 9 let, než se šéfové rádia rozhodli z ekonomických důvodů místo zrušit.

Založili se synem prodejnu Ruských potravin, kde tři roky prodával. Ve sklepních prostorách obchodu později otevírají restauraci. Pracuje zde celá rodina – jeho celoživotní partnerka Ljuba a jejich syn Kiril. V roce 2009 přislíbil prezident Václav Havel, že bude hrát ve filmové znělce pro Filmový festival Jeden svět. Ale protože onemocněl, zaskočil za něj Táborský a až později, když znělku viděl, žasnul, protože jeho postava měla hlavu pana prezidenta.

Igor si také zahrál roli ruského důstojníka v seriálu Zdivočela země (1997) a ve filmu Rajonové blues (2005). Mihl se i ve filmu Stáří není pro sraby (2022). Opakovaně si žádal o české občanství, ale žádost mu byl zamítnuta. S humorem sobě vlastním to komentoval: „Buď nemají na ministerstvu vnitra rádi klauny anebo už mají pocit, že je tady klaunů moc.“ Ve volném čase se věnoval takzvané komické magii.

sator

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.