Helena Čermáková

Helena Čermáková

Osobnostcsfd.cz

Herec/čka

18. srpna, 1957, Brno, Československo

Filmografie

Herec/čka

2022

Osobní poplach

Film - Drama


2021

Zátopek

Film - Sportovní, Životopisný, Drama


2017

Četníci z Luhačovic

Seriál - Komedie, Krimi, Historický


2015

Domácí péče

Film - Komedie, Psychologický, Drama


2014

Rozsudek

Seriál - Dokumentární, Drama

1000

Film - Komedie, Krátkometrážní


2012

Ztracené duše

Film - Dobrodružný, Krátkometrážní


2011

Znamení koně

Seriál - Drama

Janek a Anežka

Film - Drama, Romantický


2010

Maryša

Film - Drama


2008

Král Lear

Film - Drama


2007

Smrt Hippodamie

Film - Drama


2005

Strážce duší

Seriál - Krimi, Mysteriózní


2001

Četnické humoresky

Seriál - Komedie, Krimi

Archa pro Vojtu

Film - Psychologický, Rodinný, Drama


1998

Ranč U Zelené sedmy

Seriál - Komedie, Rodinný


1991

Safari za kuchyňou

Seriál - Rodinný

Životopis

Zlínská herečka Helena Čermáková se před filmovou a televizní kamerou objevuje jen minimálně, ale díky dvojité aspiraci na Cenu Thálie (z toho jedné úspěšné) patří mezi významné osobnosti divadla. Narodila se v Brně, kde také po maturitě vystudovala herectví na JAMU. Souběžně účinkovala v amatérském divadle, krátce po dokončení studia také hostovala v Realistickém divadle Zdeňka Nejedlého v Praze.

Herecká dráha Heleny Čermákové je již bezmála třicet let spojena s Městským divadlem ve Zlíně (respektive dříve Divadlo pracujících Gottwaldov), kde má od absolutoria na JAMU stálé angažmá. Ve Zlíně vytvořila již kolem 130 rolí, od těch menších až po hlavní, střídá klasiku s modernou, s úspěchem se objevuje i v muzikálovém repertoáru (sama se ostatně věnuje zpěvu jako interpretka šansonů). Sama Helena Čermáková ze své dlouholeté práce vyzdvihuje představení jako Její pastorkyně, Višňový sad, Tři sestry, Sestup Orfeův nebo Nebezpečné vztahy. Za titulní roli Judit ve stejnojmenné inscenaci z roku 1998 získala Cenu Thálie. Podruhé byla na toto prestižní ocenění nominována v roce 2006 za představení Smrt Hippodamie, které taktéž patřilo k jejím oblíbeným kusům. V poslední době hraje Čermáková opět v ruské klasice (Strýček Váňa, Ženitba), ale také například v populární dánské komedii Kdo je tady ředitel?

Vytížení v mimopražském divadle omezuje Helenu Čermákovou v práci pro film a televizi. Na svém kontě má zatím jedinou filmovou roli (ARCHA PRO VOJTU, 2001), mezitím se ale objevila v několika televizních seriálech (RANČ U ZELENÉ SEDMY; ČETNICKÉ HUMORESKY). Televizní kamera zaznamenala také některá divadelní představní zlínského divadla s její účastí (SMRT HIPPODAMIE, 2007; MARYŠA, 2010). Kromě toho se Helena Čermáková věnuje práci v rozhlase (mimo jiné v Brně), účinkuje ale také v televizních reklamách. Další významnou aktivitou je pro ni recitační soubor Pegas, jehož byla zakládající členkou. Do rodného Brna se vrací také jako hostující herečka v HaDivadle, pravidelně vystupuje též na divadelních festivalech.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.