PJ Harvey

PJ Harvey

Osobnostcsfd.cz

Herečka, Skladatelka

9. října, 1969, Yeovil, Somerset, England, Velká Británie

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

2022

Paul Muldoon: Laoithe Is Lirici

Film - Dokumentární


2019

A Dog Called Money

Film - Dokumentární


2016

24 Hours of Reality: The Road Forward

Film - Dokumentární

Ciné Music Festival : PJ Harvey - 2016

Film - Hudební


2011

PJ Harvey v Olympii 2011

Film - Dokumentární, Hudební


2007

Basement Sessions

Film - Dokumentární, Hudební


2006

PJ Harvey on Tour: Please Leave Quietly

Film - Dokumentární, Hudební


1998

Nick Cave & the Bad Seeds: The Videos

Film - Hudební

2000 očima ...: Kniha života

Film - Komedie, Fantasy


1995

The History of Rock 'N' Roll, Vol. 9

Film - Dokumentární, Hudební, Historický

Lille lørdag

Seriál - Komedie

The History of Rock 'n' Roll

Seriál - Dokumentární, Hudební, Historický

The Music of Kurt Weill: September Songs

Film - Dokumentární


1994

Freaks, Nerds & Weirdos

Film - Dokumentární


Skladatelka

2022

Zlé sestry

Seriál - Komedie, Thriller, Drama


2019

A Dog Called Money

Film - Dokumentární

The Virtues

Seriál - Drama

National Theatre Live: All About Eve

Film - Drama


Hostka

2015

The Late Show with Stephen Colbert

Seriál - Komedie, Publicistický, Talk-show


2007

From the Basement

Seriál - Hudební


2001

Friday Night with Jonathan Ross

Seriál - Hudební, Komedie


1996

TFI Friday

Seriál - Hudební, Talk-show


1993

Noční show Davida Lettermana

Seriál - Komedie, Talk-show


1992

Noční Show Jaye Lenoe

Seriál - Komedie, Talk-show

Later... With Jools Holland

Seriál - Hudební, Talk-show


1974

Rockpalast

Seriál - Hudební


Archivní záběry

2017

Americká 90. léta

Seriál - Dokumentární, Historický


2014

Goth at the BBC

Seriál - Hudební

Životopis

Černé vlasy, rudé rty a osobité outfity, to je Polly Jean Harvey. Narodila se 9. října 1969 v Yeovil (Somerset, Anglie). Vyrůstala na ovčí farmě a její otec pracoval jako kameník a sochař, což PJ ovlivnilo i v jejím budoucím životě. Rodiče ji od mala vedli k hudbě, již v dětství uměla hrát na kytaru, housle a saxofon (časem přidala i piano, klávesy, basu, čelo, harfu, bicí a harmoniku). Ve svých 21 letech se rozhodovala, kterým směrem se vrhne, zda se budě věnovat své milované hudbě nebo půjde na veterinu (PJ miluje koně). Nakonec založila skupinu PJ Harvey (+ Steve Vaughan a Robert Ellis) a v roce 1991 nahrála debutové EP - Dress.

Sklidili nevídaný úspěch a jejich první deska na sebe nenechala dlouho čekat, v roce 1992 se na pultech objevilo album Dry. Bylo uspořádáno turné a PJ začala společne s uznávaným producentem Stevem Albinim pracovat na druhém albu. 1993 vyšlo Rid Of Me, s kterým sklidila největší úspěch své dosavadní kariéry, opět bylo turné, ale poté se PJ rozešla s ostatními členy své kapely a rozhodla se pro sólovou dráhu. Následovalo album To Bring You My Love (1995), dále Is This Desire? (1997). Poté začalo její jméno plnit stránky bulvárních plátků spekulacemi o jejím duševním stavu. Poslední album bylo nazýváno velmi temným, hluboce znepokojivým, zcela se lišícím od těch předchozích. PJ události nekomentovala a stáhla se do ústraní. Na 2 roky odjela do New Yorku a během této "rekonvalescence" pracovala na dalším albu. Vzniklo daleko více mainstreamové Stories from the City, Stories from the Sea (2000). Dala si menší hudební pauzu a v roce 2004 pokračovala s Uh Huh Her a v roce 2007 White Chalk.

Získala Mercury Music Price, což je jedno z nejvyšších hudebních ocenění ve Velké Británii. Časopis Q ji vyhlásil nejlepší rockovou zpěvačkou roku 2001 (na druhém místě skončila Madonna) a v časopise Rolling Stones také nezahálela: 1992 - Best New Artist a Best Singer Songwriter, 1995 - Artist of the Year. Alba Rid Of Me a To Bring You My Love byla zařazena mezi 500 nejlepších alb všech dob. Napsala píseň Memphis pro zesnulého Jeffa Buckleyho, od roku 1996 spolupracuje s Johnem Parishem (alba Dance Hall at Louse Point a A Woman a Man Walked By).

PJ se mimo hudby věnuje i psaní poezie, sochařství (absolvovala umělecký kurz Yeovil Art College a poté vystudovala sochařství na Central Saint Martins College of Art & Design v Londýně) a v neposlední řadě také herectví. Sama říká, že kdyby nemohla zpívat, chtěla by se živit hraním. Doposud se však na stříbrném plátně mockrát neobjevila. Zahrála si postavu moderní Máří Magdalény ve filmu THE BOOK OF LIFE (1998) a také se objevila v malé roli v dokumentárním filmu A BUNNY GIRL'S TALE (1999). Jejím dosavadím nejúspěšnějším "hereckým" výkonem zřejmě zůstává PJ na podiu s muzikanty v zádech na jejím DVD PLEASE LEAVE QUIETLY (2006) v režii Maria Mochnacze. Také jsme ji mohli slyšet v první epizodě ONE TREE HILL s její písní The Desperate Kingdom of Love.

V současné době PJ vystavuje svá sochařská díla v různých galeriích ve Velké Británii (např. Lamont Gallery, Bridpot Arts Centre) a dle neoficiálních zdrojů chystá nové album.

... "nightevan" _ _ _

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.