Timothy Treadwell

Osobnostcsfd.cz

Filmografie

Host

1993

Noční show Davida Lettermana

Seriál - Komedie, Talk-show


Archivní záběry

2008

The Grizzly Man Diaries

Seriál - Dokumentární


2005

Grizzly Man

Film - Dokumentární, Životopisný

Životopis

Timothy Treadwell, vlastním jménem Timothy Dexter, se narodil 29. dubna 1957 v Long Island ve státě New York. Je znám především pro svou vášeň pro pozorování a dokumentování medvědů v jejich přirozeném prostředí. Uspořádal 13 několikaměsíčních výprav do národního parku Katmai na Aljašce, než se mu jeho vášeň stala osudnou.

V mládí se pokoušel prosadit ve filmu. Na castingu pro americký sitcom NA ZDRAVÍ (1982) skončil hned za Woody Harrelsonem. Nepovažoval to však za úspěch a velmi ho to poznamenalo pro další život a postupně propadl alkoholismu, ze kterého ho vyléčila až jeho vášeň pro přírodu a medvědy grizzly. Paradoxně ta mu nakonec přinesla trochu slávy v podobě účinkování v NOČNÍ SHOW DAVIDA LETTERMANA v letech 2001/2002.

Treadwell založil organizaci Grizzly People, která se zaměřovala na ochranu medvědů grizzly a jejich přirozeného prostředí. Byl také spoluautorem knihy „Mezi medvědy grizzly: Život s divokými medvědy na Aljašce" a přednášel o medvědech na mnoha školách po celých USA.

Největší pozornosti se mu však paradoxně dostalo až díky jeho tragickému konci. Na podzim v roce 2003 byl spolu se svou přítelkyní Amie Huguenardovou rozsápán medvědem v jejich táboře na Aljašce. O jeho osobnosti a životě mezi medvědy natočil významný německý režisér Werner Herzog ceněný životopisný dokument GRIZZLY MAN (2005), kde hojně využil Timothyho vlastní komentovaný filmový materiál z jeho pobytů na Aljašce, který Timothy natáčel v průběhu několika posledních let. Na základě tohoto původního materiálu byl později natočen také seriál GRIZZLY MAN DIARIES (2008).

Pavel "Ombak▼Penari" Jelínek

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.