Klaus Nomi

Osobnostcsfd.cz

Herec

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

2005

TV Party

Film - Dokumentární, Hudební


2004

Nomi Song, The

Film - Dokumentární, Hudební


1981

Urgh! A Music War

Film - Dokumentární, Hudební


1980

The Long Island Four

Film - Válečný, Drama, Historický


1979

Beauty Becomes the Beast

Film - Krátkometrážní

Mr. Mike's Mondo Video

Film - Komedie


1972

Ex und hopp

Film


Host

1975

Saturday Night Live

Seriál - Hudební, Komedie


Archivní záběry

2010

Arias with a Twist

Film - Dokumentární

Životopis

Klaus Nomi, vlastním jménem Klaus Sperber se narodil v německém Immenstadtu a již v dětství projevoval velký zájem o divadlo a hudbu. Jeho hudební láskou byl Elvis Presley a celá rock'n'rollová scéna. Pracoval jako divadelní uvaděč v Berlínské "Deutsche Oper", kde se také začalo projevovat jeho nadání - operní zpěv. Po práci bavil své kolegy tím, že imitoval Elvise a zároveň operní zpěvačku Marii Calas. Roku 1972 odjíždí do New Yorku, kde pracuje v pekárně. V tu dobu u něj již propukají deprese, které se snaží zahánět nejen léky, ale i heroinem.

Klaus Nomi se již velmi brzy díky svému hranatému účesu a originálním kostýmům dostal do povědomí podobně bizarních umělců - spolu s Joey Ariasem a Kenny Scharfem vystupuje v rockových klubech. Jejich vystoupení mají prvky New Wave, Kabuki a Bauhaus. V roce 1976 přichází k učitelce hlasu Ira Stiff, primadoně světoznámé La Gran Scena Opera Company. V klubu Mudd naráží na Davida Bowieho, který ho pozve do své noční show. V roce 1980 běží na kanále BBC2 show New Wave Vaudeville,při které Klaus šokuje newyorské obecenstvo skladbou Total Eclipse. S německým rázovitě sekaným přízvukem zpívá o nukleárních mutantech a když přijde refrén, zdvíhá ruce v bílých rukavičkách a nasazuje dokonalý operní soprán, hypnotizuje při tom publikum těkavým mystickým pohledem. Krátce na to natočí u RCA svou první desku "Klaus Nomi", rozchází se s Ariasem a Schaferem a obklopuje se profesionálními hudebníky a tanečníky. Vystupuje taktéž v dokumentu o New Wave URGH! A MUSIC WAR, kde se objevuje vedle Davida Bowieho, Garyho Numana či Stinga s The Police.

Druhé album vychází o rok později a je na něm mimo jiné skvostná cover verze Falling in Love Again, původně nazpívaná Marlene Dietrich ve filmu Modrý Anděl. V té době u něj již propuká, tehdy ještě v podstatě neznámá, nemoc AIDS. Klaus je hospitalizován v nemocnici a držen v karanténě. Po propuštění z nemocnice na něj manažeři doléhají,aby rychle natočil nějaká vystoupení, pravděpodobně tak očekávajíce brzký konec génia. Jako doprovodný syndrom AIDS u něj propuká vzácná rakovina kůže, díky které vypadá jako zombie. Ani tehdy ho však neopustí jeho smysl pro humor a ironii. 6.srpna 1983 však umírá a stává se první veřejně známou osobností, která podlehla AIDS.

Klaus Nomi zanechává silnou stopu nejen na poli nové vlny, kdy se proslavil jako postava, která přichází z vesmíru. Kabaretní styl, který vytvořil, je dodnes napodobován. Ve svých cover - verzích nejen že originály, nezostudil, jak tomu často bývá, on je pozvedl na jinou úroveň. (Lightning Strikes / Falling in Love Again). V roce 2004 o něm natočil Andrew Horn dokument THE NOMI SONG.

Martin "Noviik" Novák

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.