Simon Ward

Simon Ward

Osobnostcsfd.cz

Herec

16. října, 1941, Londýn, England, Velká Británie

20. července, 2012, Londýn, England, Velká Británie

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

2016

Letopisy rodu Shannara

Seriál - Dobrodružný, Sci-Fi, Fantasy


2015

Syrenia

Film - Rodinný, Drama, Fantasy


2014

I Survived a Zombie Holocaust

Film - Horor, Komedie


2007

Tudorovci

Seriál - Válečný, Drama, Romantický, Historický


2001

Judge John Deed

Seriál - Krimi, Mysteriózní, Drama


2000

Atrapa-la

Film


1998

Správný ženský

Seriál - Komedie, Drama


1997

Family Affairs

Seriál - Drama


1994

Kurtuluş

Seriál - Válečný, Historický


1992

Bouřlivé výšiny

Film - Drama, Romantický

Heartbeat

Seriál - Komedie, Krimi, Drama

Dvojitý kříž

Film - Thriller


1989

Cesta kolem světa za 80 dní

Film - Dobrodružný, Komedie, Drama, Fantasy


1988

Pachuť smrti

Seriál - Krimi


1987

Ruth Rendell Mysteries

Seriál - Krimi, Mysteriózní, Drama


1986

Lovejoy

Seriál - Komedie, Krimi, Mysteriózní, Drama

Dlouhé odloučení

Film - Drama

L'étincelle

Film - Komedie


1984

Superdívka

Film - Dobrodružný, Sci-Fi, Fantasy, Akční

Supergirl: The Making of the Movie

Film - Dokumentární

Allô Béatrice

Seriál - Komedie


1981

Klub příšer

Film - Horor, Komedie, Povídkový

Diamonds

Seriál - Drama


1980

The Rear Column

Film


1979

Svítání Zulů

Film - Dobrodružný, Válečný, Drama

Dominique

Film - Horor, Mysteriózní, Thriller

La Sabina

Film - Drama

Last Giraffe, The

Film - Drama


1978

The Four Feathers

Film - Dobrodružný


1977

Holocaust 2000

Film - Horor, Mysteriózní, Drama

Die Standarte

Film - Romantický, Akční


1976

Stíhači, na start!

Film - Válečný, Drama, Akční


1975

Všechny velké a malé bytosti

Film - Životopisný, Drama

Děti nenávisti

Film - Drama

Deadly Strangers

Film - Thriller


1974

Tři mušketýři 2

Film - Dobrodružný, Komedie, Romantický, Akční

Dracula

Film - Horor


1973

Tři mušketýři

Film - Dobrodružný, Komedie, Romantický, Akční

Hitler: The Last Ten Days

Film - Válečný, Drama

Orson Welles' Great Mysteries

Seriál

BBC2 Playhouse

Seriál - Drama


1972

Mladý Winston

Film - Dobrodružný, Válečný, Drama

ABC Afterschool Specials

Seriál - Dobrodružný, Komedie, Rodinný, Drama

No Exit

Seriál - Drama


1971

Quest for Love

Film - Sci-Fi, Drama, Romantický


1970

Black Tulip, The

Seriál

Roads to Freedom

Seriál - Drama

The Misfit

Seriál - Komedie


1969

Frankenstein Must Be Destroyed

Film - Horor, Sci-Fi, Drama

Počítám do jedenácti

Film - Thriller


1968

Kdyby...

Film - Drama


1966

Thirteen Against Fate

Seriál - Drama


1965

Jackanory

Seriál - Rodinný, Fantasy

World of Wooster, The

Seriál - Komedie


1964

Theatre 625

Seriál - Drama

The Wednesday Play

Seriál - Drama

Thursday Theatre

Seriál - Drama


1963

Festival

Seriál - Drama


1951

Hallmark Hall of Fame

Seriál - Komedie, Drama


Host

1965

Call My Bluff

Seriál - Rodinný, Soutěžní

Životopis

Britský filmový, televizní a divadelní herec Simon Anthony Fox Ward se narodil v londýnském okrsku Beckenham své matce Winifred a otci Leonardovi, který se živil prodejem aut. Ve šlépějích svého otce však malý Simon nechtěl pokračovat, jeho snem bylo stát se hercem, a tak ve svých 13 letech začal navštěvovat londýnskou školu Alleyn's School, která je domovem divadla National Youth Theatre, jehož se stal brzy členem a na tamní scéně působil dalších osm let. V herectví se dále vzdělával na Royal Academy of Dramatic Arts a svůj profesionální debut si odbyl v Northamptonu v roce 1963. Následně působil také na divadelních prknech v Birminghamu, Oxfordu a v londýnské čtvrti West End.

Před kameru se poprvé postavil v roce 1964 při natáčení epizody Bloomsday britské televizní série Festival, v rámci které se divákům představovala díla světoznámých autorů jako byli James Joyce, Anton Pavlovič Čechov nebo Samuel Beckett. V následujících letech pokračoval ve své práci pro britskou televizní stanici BBC, a to až do roku 1967. V tomto roce totiž zazářil v roli Dennise v divadelní hře Joea Ortona „Loot“, což neuniklo pozornosti fimových tvůrců. Na filmovém plátně tak záhy debutoval ve snímku režiséra Lindsayho Andersona Kdyby… z prostředí britské soukromé školy, kde hlavní roli rebela Micka ztvárnil Malcolm McDowell a Simon si zde zahrál jednoho ze studentů. Ačkoliv se jednalo pouze o malou roli, nastartovala jeho filmovou kariéru a o pouhý rok se později se Simon objevil po boku Petera Cushinga v hororovém snímku studia Hammer Frankenstein Must Be Destroyed.

Další průlom v jeho kariéře nastal o pár let později, kdy byl obsazen do role Winstona Churchilla ve snímku Richarda Attenborougha Mladý Winston. Snímek o mládí budoucího britského premiéra se dočkal hned několika nominací na prestižní filmové ceny a stal se nejlepším anglicky mluvícím zahraničním filmem na Zlatých Glóbech v roce 1973. Samotný Simon získal za svou roli nominace v kategorii Nejslibnější nováček na již zmíněných Zlatých Glóbech a rovněž na domácích BAFTA Awards. Díky této roli a rostoucí popularitě začal Simon získávat zajímavější a významnější role. Hned v následujícím roce se objevil v roli kapitána Hoffmana v dramatu o posledních dnech nacistického Německa Hitler: The Last Ten Days, kde roli Adolfa Hitlera ztvárnil Alec Guinness.

Z hlediska diváckého zájmu však byla mnohem významnější role vévody z Buckinghamu ve hvězdně obsazené adaptaci románu Alexandra Dumase Tři mušketýři. Snímek Richarda Lestera se dočkal vřelého příjetí, a proto se o rok později v kinech objevilo pokračování s názvem Čtyři mušketýři, kde si své role zopakovalo prakticky celé herecké obsazení včetně Simona, který mezitím obdržel ocenění pro nejslibnějšího nováčka na Evening Standard British Film Awards. V téže době se rovněž představil jako Arthur Holmwood ve filmové adaptaci další literární klasiky, kterou byl Dracula Brama Stokera, kde si ústřední postavu nemrtvého hraběte zahrál Jack Palance.

V roce 1975 ztvárnil ústřední roli mladého veterináře Jamese ve snímku Všechny velké a malé bytosti, který byl natočen na motivy populárních knih britského spisovatele a veterináře Jamese Herriota. O rok později se objevil po boku Malcolma McDowella a Christophera Plummera ve snímku Stíhači, na start!, který se odehrávál v prostředí britské letecké jednotky v období I. světové války. Na konci 70. let jej diváci mohli spatřit po boku Kirka Douglase v hororu Holocaust 2000 nebo v historickém dramatu Svítání Zuluů, kde si zahrál poručíka britské koloniální armády Williama Verekera.

V roce 1981 se Simon objevil v povídkovém hororovém snímku Klub příšer, kde si záhráli i herecké ikony tohoto žánru jako Vincent Price, John Carradine nebo Donald Pleasence. O pár let později byl obsazen do filmu Superdívka, který vycházel z populárních komiksů vydavatelství DC a vyprávěl příběh Supermanovy sestřenice Kary Zor-El a Simon zde ztvárnil jejího otce Zor-Ela. V druhé polovině 80. let se čím dál více věnoval hrání v televizních filmech a seriálech, z nichž nejznámější byla hvězdně obsazená minisérie s Piercem Brosnanem a Ericem Idlem Cesta kolem světa za 80 dní.

V roce 1992 si Simon zahrál pana Lintona ve filmové adaptaci románu Emily Brontë Bouřlivé výšiny (též známé pod názvem Na Větrné hůrce), kde se v rolích Heathcliffa a Catherine představili Ralph Fiennes a Juliette Binoche. Mimo to se rovněž objevil v tureckém historickém seriálu Kurtulus, kde si po více než 20 letech zopakoval roli Winstona Churchilla. Po roce 2000 se Simon na televizních obrazovkách objevoval spíše sporadicky, přesto ztvárnil ještě několik zajímavých rolí, ať už to byl Sir Monty Everard v krimiseriálu stanice BBC Judge John Deed nebo biskup Stephen Gardiner v oceňovaném historickém seriálu Tudorovci. Ten byl také jeho poslední rolí před televizními kamerami, neboť dne 20. července 2012 Simon umírá ve svých 70 letech na následky polycytémie (onemocnění krvetvorných buněk).

Simon Ward byl od roku 1964 až do své smrti ženatý s Alexandrou Malcolm a společně měli tři dcery Sophii, Claudii a Kitty a právě jeho nejstarší dcera Sophie se rovněž vydala na hereckou dráhu (společně si zahráli ve snímku Bouřlivé výšiny a v seriálu Heartbeat).

Michal "Stanmi" Staněk

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.