John Drew Barrymore

John Drew Barrymore

Osobnostcsfd.cz

Herec, Režisér

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

2013

Actor, The

Film - Dokumentární


1976

Baby Blue Marine

Film - Drama


1973

The Clones

Film - Sci-Fi, Akční


1972

Kung Fu

Seriál - Dobrodružný, Western, Drama, Akční


1969

This Savage Land

Film - Western


1967

Winchester '73

Film - Western


1966

The Road West

Seriál - Western


1965

Crimine a due

Film - Thriller


1964

Delitto allo specchio

Film - Horor

Roma contro Roma

Film - Dobrodružný, Drama, Fantasy, Akční


1963

Ďáblové ze Spartiventa

Film - Drama, Akční

The Keeler Affair

Film - Drama


1962

Pilát Pontský

Film - Drama

Col ferro e col fuoco

Film - Dobrodružný, Drama, Akční


1961

Trojská válka

Film - Dobrodružný, Drama, Akční

La Bataille de Corinthe

Film - Drama


1960

Ti aspetterò all'inferno

Film - Krimi, Thriller, Drama

La Donna dei faraoni

Film - Dobrodružný, Romantický, Historický

Les Cosaques

Film - Dobrodružný, Válečný, Drama, Akční

Nuits de Raspoutine, Les

Film - Drama, Historický


1959

Rawhide

Seriál - Dobrodružný, Western, Drama, Akční

Boatmen, The

Film

Night of the Quarter Moon

Film - Drama


1958

Never Love a Stranger

Film - Krimi, Drama, Romantický

High School Confidential!

Film - Drama


1957

The Shadow on the Window

Film - Film-Noir, Krimi, Drama


1956

While the City Sleeps

Film - Film-Noir, Drama


1955

Matinee Theater

Seriál - Horor, Mysteriózní, Drama, Romantický


1952

Thunderbirds

Film - Válečný, Drama, Romantický


1951

Velká noc

Film - Film-Noir, Drama

Quebec

Film - Dobrodružný


1950

High Lonesome

Film - Western

The Sundowners

Film - Western


Režisér

1955

Matinee Theater

Seriál - Horor, Mysteriózní, Drama, Romantický


Archivní záběry

2018

Hollywood Insider

Seriál - Publicistický, Talk-show

Životopis

Americký herec John Drew Barrymore pocházel ze slavné herecké dynastie, jemu samotnému se ale v Hollywoodu příliš nedařilo, později se proslavil velkými rolemi v několika italských filmech, svou kariéru zakončil podružnými postavami v televizních seriálech. Narodil se v Los Angeles, jeho otcem byl významný divadelní a filmový herec John Barrymore (1882-1942), matkou otcova třetí manželka, modelka a proslulá kráska němé éry Dolores Costello (1903-1979). Rodiče se ale rozvedli v roce 1935 a John od té doby otce viděl jen jednou. Matka měla snahu vzdálit syna hereckému prostředí a poslala jej na vojenskou školu St. John’s Military Academy, John ale již v sedmnácti letech podepsal svou první filmovou smlouvu.

Jeho debutem před kamerou byla role Jeffa Clouda, mladšího bratra hlavního hrdiny, ve westernu THE SUNDOWNERS (1950), následovalo několik hlavních rolí v dalších westernech (HIGH LONESOME, 1950; QUEBEC, 1951), zajímavou příležitost mu nabídl slavný režisér Joseph Losey v psychologickém dramatu VELKÁ NOC (The Big Night, 1952). V dalším noir-filmu KDYŽ MĚSTO SPÍ (While the City Sleeps, 1956) v režii Fritze Langa se musel spokojit již jen s vedlejší rolí, mezitím začal častěji hrát v televizi.

V roce 1952 se John Barrymore poprvé oženil, jeho manželkou se stala filmová a televizní herečka Cara Williams (*1925), jejich syn John Blyth Barrymore (*1954) byl později taktéž hercem. John Barrymore přijal až v roce 1958 prostřední jméno Drew, do té doby býval ve filmových titulcích uváděn jako John Barrymore Jr. Herecká kariéra se ale neodehrávala podle jeho představ, nebyl spokojen se svými rolemi, stejně tak ale naopak s ním nebyli spokojeni režiséři; díky Johnově vzpurné povaze se s ním těžko spolupracovalo, několikrát byl i uvězněn za různé delikty související s násilím a alkoholem. Z jeho další filmografie připomeňme alespoň drama NIGHT OF THE QUARTER MOON (1959), které režíroval Hugo Haas.

Po rozvodu s Carou Williams zamířil koncem padesátých let do Itálie, kde již od konce druhé světové války byla vysoká poptávka po amerických hercích. Mezinárodní obsazení doplnil v dobrodružném filmu KOZÁCI (I cosacchi, 1960) v režii Viktora Turžanského. Tady se setkal s britským hercem Edmundem Purdomem, po jehož boku pak hrál knížete Jusupova ve francouzském historickém filmu RASPUTINOVY NOCI (Les nuits de Raspoutine, 1961). Jednu z hlavních rolí Odyssea hrál v italsko-francouzském filmu TROJSKÁ VÁLKA (La guerra di Troia, 1961), biblického Jidáše pak ztvárnil ve filmu PILÁT PONTSKÝ (Ponce Pilate, 1961).

V Itálii se také podruhé oženil a vzal si herečku Gabriellu Palazzoli, s níž žil deset let (1960-1970), měli spolu dceru Blyth Dolores Barrymore. I v Itálii se John Drew Barrymore znovu dostával do konfliktu se zákonem, tentokrát kvůli užívání a distribuci drog. Nadále ale točil, v titulech průměrných kvalit dostával příležitosti v dobrodružném žánru nebo filmech sandálu a meče. V polovině šedesátých let se vrátil do Ameriky a začal točit hlavně pro televizi. Velkým comebackem pro něj mohl být seriál STAR TREK (1966), na poslední chvíli ale z projektu odešel bez vysvětlení a jeho role musela být narychlo přeobsazena.

Třetí manželkou Johna Drew Barrymora se v roce 1971 stala původem maďarská herečka Ildiko Jaid Mako (*1946), známá později jako Jaid Barrymore. Z jejich manželství se narodila dcera Drew Barrymore (*1975), která dnes jako slavná herečka pokračuje v udržování rodného příjmení v celosvětovém povědomí. John Drew Barrymore se před kamerou objevil naposledy ve filmu NÁMOŘNÍK V ZELENOMODRÉM (Baby Blue Marine, 1976). Počtvrté se oženil v roce 1985 s herečkou Ninou Wayne (*1943), s níž měl dceru Jessicu. I toto čtvrté manželství skončilo rozvodem (1994).

Poslední léta života strávil John Drew Barrymore v soukromí a ústraní, odcizil se i svým dětem. Jeho dcera Drew Barrymore ostatně ve své knize Little Girl Lost zveřejnila jeho nelichotivý portrét alkoholika a na drogách závislého otce, který se nestaral o své rodiny. Bouřlivý život se nakonec odrazil v jeho stále se zhoršujícím zdravotním stavu, nakonec byl upoután na invalidní vozík. Zemřel v Beverly Hills 29. listopadu 2004 ve věku 72 let.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.