Victor Spinetti

Victor Spinetti

Osobnostcsfd.cz

Herec

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

2007

The McCartney Years

Film - Dokumentární, Hudební, Životopisný


2006

King's Head: A Maverick in London, The

Film - Dokumentární

Wednesday

Film - Drama


2003

New Tricks

Seriál - Komedie, Krimi, Mysteriózní, Drama


2002

First Degree

Seriál - Drama


2000

Na počátku

Film - Drama


1999

Mladý Indiana Jones: Dobrodružství v tajné službě

Film - Dobrodružný, Akční, Historický

Dragon Tales

Seriál - Komedie, Rodinný, Animovaný

Harry and the Wrinklies

Seriál - Komedie, Rodinný

Julie and the Cadillacs

Film - Hudební, Romantický


1997

The Puzzle Club Christmas Mystery

Film - Krátkometrážní, Animovaný


1995

You Can't Do That! The Making of 'A Hard Day's Night'

Film - Dokumentární, Muzikál


1991

Princezna a skřítek

Film - Fantasy, Animovaný

Bottom

Seriál - Komedie

Paul Merton: The Series

Seriál - Komedie

An Actor's Life for Me

Seriál - Komedie


1990

Bratři zločinu

Film - Krimi, Thriller, Životopisný, Drama


1989

Mike + The Mechanics: A Closer Look

Film - Dokumentární, Hudební


1988

Úkryt Anne Frankové

Film - Drama


1986

Pod třešňovou lunou

Film - Muzikál, Drama

Hříchy

Seriál - Drama, Romantický


1984

Mistral's Daughter

Seriál - Drama


1983

Sweet Sixteen

Seriál - Komedie


1982

SuperTed

Seriál - Rodinný, Fantasy, Animovaný


1980

Time of My Life

Seriál - Komedie


1979

The Lion, the Witch and the Wardrobe

Film - Dobrodružný, Rodinný, Fantasy, Animovaný

Take My Wife...

Seriál - Komedie

Kelly Monteith

Seriál


1976

Pouť zatracených

Film - Drama

Ferda a jeho přátelé

Seriál - Rodinný, Animovaný

Emily

Film - Romantický


1975

Návrat Růžového pantera

Film - Komedie, Krimi

Dick Deadeye, or Duty Done

Film - Muzikál, Animovaný


1974

Malý princ

Film - Muzikál, Rodinný, Fantasy

The Great McGonagall

Film - Komedie


1973

500 Pound Jerk, The

Film - Komedie, Sportovní

Digby, the Biggest Dog in the World

Film - Rodinný, Sci-Fi, Fantasy


1972

Pod Mléčným lesem

Film - Komedie, Drama

Harriet's Back in Town

Seriál - Drama


1970

Spusťte tu revoluci beze mne

Film - Komedie


1969

Two in Clover

Seriál - Komedie

Can Hieronymus Merkin Ever Forget Mercy Humppe and Find True Happiness?

Film - Komedie, Muzikál


1968

The Biggest Bundle of Them All

Film - Komedie, Krimi


1967

Zkrocení zlé ženy

Film - Komedie, Drama, Romantický

Magical Mystery Tour

Film - Komedie, Muzikál

Heart of Show Business, The

Film - Dokumentární, Hudební


1965

Pomoc!

Film - Dobrodružný, Komedie, Muzikál


1964

Perný den

Film - Hudební, Komedie

Becket

Film - Životopisný, Drama, Historický

I Think They Call Him John

Film - Dokumentární, Krátkometrážní


1963

Pierrots

Film - Krátkometrážní

The Gentle Terror

Film

Wild Affair, The

Film - Komedie

Sparrows Can't Sing

Film - Komedie, Drama


1962

Richard the Lionheart

Seriál - Dobrodružný, Rodinný, Historický


1959

Expresso Bongo

Film - Muzikál, Drama


Archivní záběry

2021

A2Z The History of The Beatles

Seriál - Dokumentární

Životopis

Britský herec, proslulý též jako režisér, básník, skvělý vypravěč a příležitostný zpěvák, měl možná tu smůlu (nebo štěstí, to nechť posoudí každý sám), že si zahrál ve třech filmech Beatles, a tato nálepka ho provázela po celý jeho další život. Kromě Velké Británie si ho tak lidé ztotožňují pouze s těmito filmovými postavami a jeho další kariéra je jim utajena.

Vittorio Giorgio Andrea Spinetti byl potomkem italských přistěhovalců, jeho děd opustil rodnou zemi a vydal se do Walesu rubat uhlí. Jejich nejstarší vnuk, který si později typické italské jméno změnil na Britům liběji znějící Victor, přišel na svět ve vesnici s krkolomným názvem Cwm (Ebbw Vale), kde měli manželé Spinettiovi obchůdek s pomfrity. Od útlého mládí toužil Victor po umělecké dráze, která ho vedla do školním škamen Královské velšské koleje hudby a dramatu (Royal Welsh College of Music and Drama) v Cardiffu, po jejímž absolvování v ní zůstal jako právoplatný člen jejího divadelního souboru.

Těžiště Spinettiho herectví spočívalo na prknech, která znamenají svět, kde se blýskl zvláště v představení Oh! What a Lovely War (1963), v němž za roli nesnesitelného zupáckého seržanta (Drill Sergeant) získal v New Yorku prestižní Tony Award. Ztělesnil také několik dalších velice zajímavých rolí, mezi něž můžeme zařadit Alberta Einsteina v novém provedení z roku 2005 nazvané Albert’s Boy či představení The Odd Couple nebo Chitty Chitty Bang Bang v londýnském West Endu. Jednu z nejslavnějších a zároveň nejkontroverznějších úloh ztvárnil v radikální feministické hře scénáristky, herečky a režisérky Jane Arden nesoucí název Vagina Rex and the Gas Oven (1969). Postavil se i na režisérský post a pod jeho vedením se v divadle Phoenix Theatre hrál retro muzikál The Biograph Girl, ale také evropské verze slavných děl Jesus Christ Supertstar či Hair.

Do roku 1963 se objevil v několika epizodních filmových rolích à la čtvrtý muž zleva v šesté, dvacáté osmé, padesáté druhé a sedmdesáté minutě, až přišel jeho den D. Věhlas z Oh! What a Lovely War mu poskytl příležitost si zahrát v prvním filmu Beatles A HARD DAY’S NIGHT poněkud roztržitého zvukového mistra. S Beatles si ostatně padl do noty, což potvrzuje i spolupráce na divadelní adaptaci Lennonovy knihy In His Own Write, kterou v Natioanl Theatre při její premiéře v roce 1968 režíroval. Sice se po Perném dni objevil historickém dramatu Becket, ale v roli, která se ani nedostala do titulků. A tak si svou porci slávy opět prožil v druhém „beatlesáckém“ snímku HELP!, kde s bravurou vystřihl pološíleného vědce, střídavě nadávajícího na kvalitu britských a amerických výrobků, jehož jediným cílem je připravit Ringa o posvátný prsten. Svůj předobraz z několikrát zmiňované hry Oh! What a Lovely War mohl naplno uplatnit v třetím filmu Beatles, tentokrát televizním MAGICAL MYSTERY TOUR, kde si zahrál podobnou roli vojenského omezence. Tím ale jeho spolupráce s jednotlivými členy Beatles neskončila, účastnil se rovněž několika nahrávacích sekvencí pro jejich pověstné Vánoční desky určené oficiálnímu Fan Clubu Beatles a ještě v roce 1977 ho Paul McCartney požádal o spolupráci při natáčení promoklipu k písni London Town pro stejnojmenné album. Je to snad i symbolické, že jeho filmovou kariéru uzavírá účast v dokumentu The McCartney Years.

Další filmová tvorba Spinettiho je pro československé, později české diváky poněkud utajena, protože Victor se více věnoval divadlu a ve filmu nedostával tolik výrazných příležitostí. Poslední čtvrtstoletí jeho života už bylo jen ve znamení účastí v televizních seriálech či filmech, to platí například pro sérii o mladém Indianu Jonesovi nebo britskou sérii BOTTOM. Mezi výraznější role patří bezpochyby snímek SPUSŤTE TU REVOLUCI BEZE MĚ či postava židovského doktora Ericha Strausse z hvězdami nabitého Rosenbergova filmu POUŤ ZATRACENÝCH. Domnívám se však, že nejpamátnějším filmem pro naše fanoušky bude třetí ze série původních Růžových panterů s Peterem Sellersem, kde si Spinetti zahrál recepčního ve švýcarském hotelu a má s potrhlým inspektorem neustále nějaké půtky.

Victor byl homosexuál a nikdy se svou orientací netajil. Na cardiffské koleji se seznámil s Grahamem Curnowem (1930-1997), původně studentem zubního lékařství, a stali se životními partnery. Cunrow se nedočkal takového věhlasu jako Spinetti a proto byl mnohem častějším terčem společenské kritiky, proto svou hereckou kariéru záhy ukončil. Britové neměli pro gaye pochopení, cou prožíval i slavný manažer Beatles Brian Epstein. Musíme si uvědomit, že až do roku 1967 byla homosexualita na ostrovech de facto postavena mimo zákon. Victor a Graham však žili společně téměř čtyřicet let, až do Curnowovy smrti.

Spinetti měl obdivuhodný entusiasmus, ve svých hereckých, zpěváckých a režisérských aktivitách pokračoval až do závěru svého života. V únoru 2011 mu byla diagnostikována rakovina prostaty a pro mnohé se stalo více než symbolické, že po dlouhém boji se zákeřnou nemocí zesnul Spinetti právě den narozenin Paula McCartneyho.

„Victor byl fajn chlap, velký přítel a fantastický herec. Jsem pyšný na to, že jsem ho mohl tolik let řadit mezi své přátele. Jeho neotřelé vtipkování a nezkrotná osobnost mi nikdy nevymizí z paměti. Jeho loajalita mi bude moc chybět, ostatně jako všem těm, kteří měli v životě to štěstí poznat onoho nádherného pana Spinettiho,“ napsal na svých stránkách po Victorově smrti Paul McCartney.

Robert "Robbi" Pavelka

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.