Michal Miki Grepl

Michal Miki Grepl

Osobnostcsfd.cz

Herec/čka, Režisér/ka, Scenárista/ka

18. prosince, 1984, Prostějov, Československo

Filmografie

Herec/čka

2022

Pálava

Seriál - Komedie


2021

Fotbalový Skřítek

Film - Komedie


2019

Zakleté pírko

Film - Pohádka


2017

Marie Terezie

Seriál - Životopisný, Drama, Historický


2016

Dnes je dobrý den na smrt

Film - Western


Režisér/ka

2021

Fotbalový Skřítek

Film - Komedie


2016

Dnes je dobrý den na smrt

Film - Western


Scenárista/ka

2021

Fotbalový Skřítek

Film - Komedie


2016

Dnes je dobrý den na smrt

Film - Western

Životopis

Od dětství hrál fotbal a sportoval. Ve 20 letech mu diagnostikovali roztroušenou sklerózu, a tak musel se sportem závodně skončit. Kromě zájmu o fotbal, hokej a formuli 1 má rád přírodu.

Vystudoval střední podnikatelskou školu v Prostějově. Další studium, které bylo se zaměřením na pedagogiku na Univerzitě Palackého v Olomouci, ze zdravotních důvodů ukončil už po půl roce.

V roce 2016 natočil krátký amatérský film. Filmařinu a herectví vždy obdivoval, a tak si to chtěl sám vyzkoušet. Tématem se stal jeho oblíbený western. Napsal scénář a začal s organizací natočení díla, aniž by věděl, jak se cokoliv z toho dělá. Projekt s přispěním kamarádů, kteří mu ve filmu účinkovali, také zrežíroval. A nakonec se zhostil i hlavní role. I bez jakýchkoliv zkušeností měl krátký amatérský film Dnes je dobrý den na smrt velmi pozitivní ohlasy.

Po natočení krátkého westernu byl kamarády, kteří nakonec tvořili i jeho tvůrčí tým, osloven k natočení celovečerního filmu. Do tak velkého projektu se mu nejdříve moc nechtělo, ale nakonec se to rozhodl zkusit. Začátkem roku 2017 začal psát scénář. Tentokrát se tématem stal jeho oblíbený fotbal a jelikož psal hodně o svém životě, tak se mu scénář psal relativně lehce a už v květnu mohla padnout první klapka. Využil také známosti ve fotbalovém prostředí a znalost o zaniklé obci Trpenovice, v jejíž místech (dnes Vrahovice) se film odehrává. Zhostil se opět hlavní role, aby odpadlo omezení časové vytíženosti postavy, která musela být velmi často na place. Kromě organizace se i tentokrát ujal režie, se kterou mu pomohl tvůrčí tým stejně jako s doladěním scénáře.

Celovečerní amatérský snímek s názvem Fotbalový Skřítek měl nakonec naplánovanou premiéru na rok 2020 v prostějovském kině Metro 70. Ovšem osud tomu nepřál a kvůli covidovým opatřením se premiéra posunula na rok 2021. Film byl nakonec promítán pod širým nebem na velodromu v Prostějově, který se podařilo vyprodat. Díky obrovskému zájmu a pozitivním ohlasům i při dalších promítáních se stal tento amatérský film „prostějovským trhákem“.

Projekt Fotbalový Skřítek provázela řada velkých i malých nepříjemností a samotné natáčení zabralo celý rok urputné práce. Navíc v amatérských podmínkách a se skloubením s civilním zaměstnáním bylo natáčení velmi náročné. Ovšem shodou náhod se po natočení filmu osobně spřátelil se Zdeňkem Troškou, což považuje za splněný sen.

Mezi jeho filmové záliby patří pohádky, komedie, historické filmy a spaghetti westerny. Nejvíce dává přednost českým komediím a českým pohádkám.

ČSFD

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.