Chang-hwa Jeong

Osobnostcsfd.cz

Režisér, Scenárista

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Režisér

1977

Po jie

Film - Drama, Akční


1976

Gui ji shuang xiong

Film - Drama, Akční


1975

Yan ku shen tan

Film - Drama, Akční


1974

Huang Fei-hong xiao lin quan

Film - Akční


1973

Hei ye guai ke

Film - Akční


1972

Železná dlaň

Film - Akční


1971

Leu ci ke

Film - Akční

Lei ru fung

Film - Akční


1970

Nu xia mai ren tou

Film - Dobrodružný, Akční

E lang gu

Film - Dobrodružný, Akční


1969

Qian mian mo nu

Film - Komedie, Krimi


Scenárista

1973

Hei ye guai ke

Film - Akční

Životopis

Korejský režisér, scenárista, producent, editor Walter Chung Chang-Hwa se narodil roku 1928 a je znám také pod jménem Chang-hwa Jeong. Jeho režíjním debutem byl dramat Final Temptation (1951) a během období 1951 - 1968 režíroval na 40 nezávislých snímků, z nichž některé získaly několik cen.

Během 60.let začíná spolupracovat i s hongkongským filmovým průmyslem a do hlavního filmového proudu vstoupí podepsáním smlouvy se Shaw Brothers. Chang-hwa Jeong se jako režisér upíše u Shaws na pět let, tedy do roku 1973. Mezitím nechává vzniknout žádané wuxia počiny Temptress of a Thousand Faces (1969), Valley of the Fangs (1970), Sword Hand (1971), nebo Swift Knight (1971), kde mu bojové scény povětšinou koordinuje legendární bojový umělec Lau Kar Wing.

Průlom přichází s legendárním martial art snímkem King Boxer (1972), který získal i mezinárodní úspěch. Od té doby si pečlivě vybírá témata, ale mezitím stále natáčí i nezávislé nízkorozpočtové snímky. Následující thriller Devil's Treasure (1973) měl velká očekávání a ikdyž byl rychle zapomenut, byl přijat velmi kladně. V té době mu končí smlouva u Shaws a tak přechází ke konkurenčním Golden Harvest, kde nechává vzniknout pozoruhodný kung-fu flick Skyhawk (1974) s legendárním mistrem kung-fu Kwan Tak-Hingem. Díky skvělému obsazení a povedené choreografii Sammo Hunga snímek vydělává víc než jeden milión HK dolarů.

U Golden Harvest následovně znova překvapuje a pokládá laťku proklatě vysoko s vynikající mlátičkou The Association (1975), kde dosadil sice neherce, ale bravůrního bojového umělce Yu Byonga. Nutno zmínit, že zásluhu na úspěchu krom dalšího zvučného obsazení měli i akční režiséři Sammo Hung a Whang In-Shik. Jako režisér sklidil poslední veliký komerční úspěch megahitem Broken Oath (1977). Poté odcestoval do Koreje a dálse věnoval nezávislé tvorbě.

Chang-hwa Jeong získal od Korejské asociace filmových kritiků cenu za přínos kinematografii a roku 2012 cenu za celoživotní dílo. Jako režísér má na svém kontě skoro 60 snímků a téměř 20 jich během 80.let produkoval.

Epistemolog

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.