Luboš Veselý

Osobnostcsfd.cz

Herec/čka, Zvukař/ka

Filmografie

Herec/čka

2000

Cesta z města

Film - Komedie, Romantický


1996

Kamenný most

Film - Drama


1994

Mlýny

Film - Komedie


1992

Pensionek

Film - Komedie


1991

Míč

Film - Dokumentární, Hudební


1990

Kouř

Film - Komedie, Muzikál


1989

Vrať se do hrobu!

Film - Komedie


1988

Pražská 5

Film - Experimentální, Komedie, Povídkový, Drama


1985

ING.

Film - Hudební, Krátkometrážní


Zvukař/ka

1994

Mlýny

Film - Komedie


Host/ka

1999

Wartburg movie show

Seriál - Komedie


1998

Multicar Movie Show

Seriál - Komedie

Životopis

Na Luboše Veselého alias Tlusťocha, někdejšího technika a zvukaře vzájemně spřízněných divadelních skupin Mimóza a Sklep, vzpomíná jejich přední člen David Vávra jako na vášnivého a neobyčejně vynalézavého kutila a radioamatéra, jehož pájka málokdy stačila vychladnout. Dva pokoje bytu na pražských Vinohradech byly trvale přeplněny nejrůznějšími součástkami. Svou dovednost dával i do služeb divadla – mimo jiné vyráběl různé originální pohyblivé rekvizity a vymýšlel, jak Vávra zdůrazňuje, rekvizitní vtipy. V obou skupinách byl též příležitostným hercem. Účastnil se slavných Besídek, přímo pro něj vznikl „Zvukařův sen“, v němž vystupoval jako sólový (polonahý) tanečník se stuhou. Následující přehled zaznamenaných rolí je výsledkem vlastního diváckého průzkumu, arch. Davidu Vávrovi patří dík za laskavé podělení se o osobní vzpomínky (30. 9. 2019). Podle jeho slov Luboš „Tlusťoch“ Veselý zemřel před deseti lety, tedy asi roku 2009.

V drobných rolích ho můžeme vidět nejen v některých sklepáckých televizních projektech (obyčejně pod taktovkou režiséra Ondřeje Trojana), ale i v kinofilmech ze Sklepa vzešlých režisérů Milana Šteindlera a Tomáše Vorla. Povětšinou jde o nepatrné a „kolektivní“, někdy až komparzní role, výraznější úlohy dostal v Mlýnech (trubač), Pražské 5 (jedlík) a Cestě z města (Bambas) – to jsou také jeho jediné role v titulcích singulárně pojmenované; jinak bývá uváděn bez určení, případně jen s kolektivním určením (pístaři, zaměstnanci), jednou je skryt pod slůvkem „a další“. V Míči, kde jsou účinkující uvedeni jen křestními jmény, figuruje pod svou přezdívkou.

Televizní role:

V rámci skupiny BSP – Bavíme Se po Práci (šlo o jeden z ve Sklepě a kolem Sklepa vzniklých projektů) vystupuje Veselý ve filmu-pořadu-představení Míč (1991, režie Zd. Tyc) jako člen širšího kolektivu na několika místech (v úvodu v kuchařském úboru, později u táboráku a v bazénu, na konci jako raketový inženýr, krom toho se jeho hlava objevuje ve vycházejícím Měsíci). V témže roce účinkuje v Besídce Divadla Sklep (televizní záznam představení v Ostravě kombinovaný s výstupy v exteriérech), o rok později ve sklepáckém TV filmu Pensionek (jako jeden z „pístařů“ – tedy motorkářů). Role trubače v televizní verzi divadelního představení Mlýny (1994) je sice rovněž okrajová a nevýznamná, tentokrát však sólová a nepřehlédnutelná. V pásmu Multicar Movie Show (1998) není uveden v titulcích, ačkoli tu má takřka titulní roli: řídí multikáru, která v úvodu přiváží na korbě Tomáše Hanáka. V podobném pásmu Wartburg Movie Show (1999) ztvárnil kempujícího muže v úvodu a závěru.

Filmové role:

Ve Šteindlerově prvním filmu Vrať se do hrobu! (1989) sedává u hospodského stolu jako jeden ze společnosti starých kamarádů hlavního hrdiny. Ač jde o nepatrnou roli, díky replice „Aspoň bydlí. Karel taky nepřijde. To víš, kojí,“ ho nejen vidíme, ale i slyšíme. Vorlovi hrál už ve velkoryse pojatém studentském filmu ING. (1985), kde ho jen stěží postřehneme v jedné scéně jako jednoho z podnikových zaměstnanců. Týž režisér, pro nějž je obsazování rolí všech úrovní hereckými i nehereckými kolegy a přáteli z okruhu Sklepa (a později i jejich potomky) typické, má pak Veselého v prvních čtyřech svých celovečerních filmech (1988–2000). Hned v tom prvním, v legendární Pražské 5 (1988), Veselý ztvárnil (v příspěvku Mimózy Směr Karlštejn) chvilkovou, ale poměrně výraznou a aktivní postavu „jedlíka“. V následujících filmech Kouř (1991 – zde jako jeden ze „zaměstnanců“) a Kamenný most (1996) se opět jen mihne. Zato v Cestě z města (2000), posledním Vorlově filmu, na němž se herecky podílel, ztvárnil daleko výraznější postavu než ve všech předešlých. Cholerického dýchavičného Bambase však místo něj namluvil Jiří Macháček, takže jediným zjištěným záznamem, v němž slyšíme hlas Luboše Veselého, zůstává (kromě sboru v Míči) Vrať se do hrobu!.

V dalších Vorlových filmech se již neobjevil. Zda figuruje ještě v nějakých jiných filmech nebo televizních pořadech, není zatím známo. Zdá se, že Ond. Trojan a po Vrať se do hrobu! ani M. Šteindler ho ve svých kinofilmech neangažovali, a že by hrál někde mimo sklepácký autorský okruh, je nepravděpodobné.

Miroslav "Adam Bernau" Zapletal

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.