Tomáš Etzler

Tomáš Etzler

Osobnostcsfd.cz

Herec, Režisér, Scenárista, Kameraman

1. dubna, 1963, Ostrava, Československo

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

2021

Nebe

Film - Dokumentární


2006

13. komnata

Seriál - Dokumentární, Životopisný


Režisér

2021

Nebe

Film - Dokumentární


Scenárista

2021

Nebe

Film - Dokumentární


Kameraman

2021

Nebe

Film - Dokumentární


Host

2018

Brocast

Seriál - Talk-show


2010

Show Jana Krause

Seriál - Talk-show


2000

Krásný ztráty

Seriál - Talk-show


1998

Sama doma

Seriál - Publicistický

Zlatíčka

Seriál - Soutěžní, Talk-show


1987

Objektiv ČT24

Seriál - Dokumentární, Publicistický

Životopis

Jeho otec Miroslav Etzler byl herec, divadelní kritik a velký čtenář s obrovskou knihovnou. Jeho bratr Miroslav Etzler šel ve šlépějích svého otce a stal se také hercem. Jako dítě byl nezvladatelný s nekončící energií, vylučovaný opakovaně ze škol. Jeden čas se věnoval čtyřem sportům najednou, včetně horolezectví, aby svému přetlaku ulevil.

Vystudoval zeměpis a tělocvik na Pedagogické fakultě Ostravské univerzity a nastoupil do Ostravské televize, byl však záhy vyhozen za podpis petice „Několik vět“. Po vojně, kterou musel absolvovat, přišel listopad 1989 a on odjíždí s přítelkyní Lucií do USA, kde má velkou touhu se prosadit, ale roky se živí v podřadných dělnických profesích. S přítelkyní se rozchází a začne studovat, protože jeho předchozí praxe v Československé televizi nikoho nezajímala.

Shodou náhod se dostává jako řidič na nárazovou výpomoc k prestižní televizní stanici CNN a má nápad na filmovou reportáž, kterou natočí a uspěje. K jeho překvapení jeho studium a vzdělání nikoho v CNN nezajímá. Pracoval jako produkční CNN na Haiti, v Iráku a v Afghánistánu, všude, kde se něco vážného a nebezpečného dělo.

Získal cenu Emmy za aplikaci satelitních přenosů pomocí technologie BGAN. Tato technologie umožňuje mobilní živé vstupy bez přenosových vozů.

V televizi CNN dává výpověď a žije v Pekingu se svou manželkou zpravodajkou Barbarou Lüthi, se kterou mají dvě děti. Vztah ale nevydržel. Začal pracoval pro Českou televizi. Závislost na adrenalinu ale přináší posttraumatický syndrom a přerůstá v závislost novou – na alkoholu. O Číně řekl, že to byla „nejhorší válečná zóna“, ve které kdy byl, zemi považuje za nekulturní a nepřátelskou.

Pro televizi CNN občas pracoval i v pozdějších letech, když potřebovali zaškolit nové zpravodaje v nebezpečných oblastech. Živil se také přednáškami o svých zážitcích zpravodaje. Je autorem knih „Kdo ví, kde budu zítra“ a „Novinářem v Číně“.

Byl třikrát ženatý, má dospělého syna Lukáše Etzlera. Po mnoha letech se vrátili k sobě s přítelkyní Lucíí, se kterou odjel v roce 1989 do USA. Jako scenárista a režisér stál u filmu Nebe, celovečerního dokumentu z Číny.

sator

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.