Bedřich Výtisk

Osobnostcsfd.cz

Herec/čka

Filmografie

Herec/čka

2011

Okno do hřbitova

Seriál - Komedie, Mysteriózní, Drama


2009

Vetřelci a lovci

Seriál - Krimi, Thriller, Drama


2001

Četnické humoresky

Seriál - Komedie, Krimi


1993

Žiletky

Film - Drama

Životopis

Herec Bedřich Výtisk pochází ze severočeského Jirkova, narodil se ale v Chomutově. Již na základní škole účinkoval v různých dětských představeních, zpíval také v dětském pěveckém sboru, sám ale dnes říká, že tady počátky jeho pozdějšího herectví rozhodně nelze hledat. Po učňovských letech v Olomouci absolvoval základní vojenskou službu, jako pokladník potom pracoval na poště v Chomutově. Tady ale dlouho nevydržel a první zkušenost s divadlem učinil v zaměstnání jevištního technika v Divadle pracujících v Mostě.

Již v Mostě začal hrát menší role, další angažmá měl postupně v Opavě, Ostravě a Uherském Hradišti. Stále větší herecké příležitosti navíc dostával od významných režisérských osobností, jako byl například Jan Kačer (Prémie ve Slezském divadle v Opavě). Především ve spolupráci s Milošem Hynštem a Přemyslem Rutem začal Bedřich Výtisk uzrávat ve významnou hereckou osobnost na jevišti Slováckého divadla v Uherském Hradišti, kde odehrál velké role v domácím i světovém repertoáru (Obchodník s deštěm, Lucerna, Scapinova šibalství).

Z Uherského Hradiště se vrátil do severních Čech a v Divadle F. X. Šaldy v Liberci opět prokázal své schopnosti v zajímavých hereckých úkolech (Zelňačka, Drobečky z Perníku). V době svého libereckého angažmá absolvoval také svůj debut před filmovou kamerou a jako psychiatr se objevil ve filmu ŽILETKY (1993). V roce 1998 se Bedřich Výtisk stal členem činohry Národního divadla v Brně, kde působí dosud. Z četných příležitostí, které na přední brněnské scéně dostal, připomeňme hru Pan Puntila a jeho služebník Matti, v níž vytvořil ústřední dvojici s Mariánem Labudou, oblibu u diváků získal také díky představením Dalskabáty, hříšná ves nebo Škola manželů, několik zajímavých kreací předvedl i v shakespearovském repertoáru.

Televizním divákům se představil menší rolí v seriálu ČETNICKÉ HUMORESKY (2003), kamera České televize zaznamenala také některá představení brněnského Národního divadla s jeho účastí. Kromě divadla spolupracuje Bedřich Výtisk také s dabingem, jeho hlas jsme mohli slyšet ze zahraničních televizních seriálů nebo animovaných filmů, pro televizi Nova namluvil Anthonyho Quinna v jedné z jeho slavných rolí ve filmu ZVONÍK U MATKY BOŽÍ (Notre Dame de Paris, 1956).

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.