Jiří Bartoň

Jiří Bartoň

Osobnostcsfd.cz

Herec

3. listopadu, 1977, Kyjov, Československo

Filmografie

Herec

2023

Docent

Seriál - Krimi

Zákony vlka

Seriál - Krimi, Drama


2022

Zoo

Seriál - Rodinný, Drama

Dobré zprávy

Seriál - Komedie, Drama

Reklama na Vánoce

Film - Komedie


2020

Slunečná

Seriál - Komedie, Rodinný, Romantický

Sestřičky Modrý kód

Seriál - Drama, Romantický


2019

Ottilie von Faber-Castell – Eine mutige Frau

Film - Drama, Romantický, Historický


2018

Rašín

Film - Drama, Historický


2017

Modrý kód

Seriál - Drama, Romantický

Specialisté

Seriál - Krimi, Thriller


2016

Za sklem

Seriál - Krimi

Kriminálka Curych

Seriál - Krimi, Thriller, Drama


2015

Doktor Martin

Seriál - Komedie, Rodinný, Drama

Vraždy v kruhu

Seriál - Krimi, Mysteriózní, Thriller, Drama

Jan Hus

Film - Drama, Historický

Atentát

Seriál - Krimi, Drama


2014

Případy 1. oddělení

Seriál - Krimi


2009

Expozitura

Seriál - Krimi, Drama, Akční


2007

Hostel II

Film - Horor, Thriller


2002

Budu si říkat Top

Film - Drama


Host

2013

Křižovatky života

Seriál - Dokumentární, Drama

Životopis

Narodil se 3. 11. 1977 v Kyjově. Po maturitě na střední knihovnické škole nastoupil na místo jevištního technika v Městském divadle Brno. Zde také pod režijním vedením Zdeňka Černína v roce 1996 poprvé vystoupil na profesionální scéně v Shakespearově OTHELLOVI v roličce vojáka. Během té doby začal soukromě studovat herectví u Ladislavy Dujsíkové a později u herečky Miroslavy Kolářové.

V roce 2004 zakončil studia divadelní a filmové vědy na FFMU v Brně. Do té doby spolupracoval s řadou studentských divadel. V letech 2003 – 2008 účinkoval v alternativním brněnském divadle Čára (kde postupně vytvořil hlavní role v inscenacích MASTIČKÁŘ, VZPOMÍNKY NA ŽIVOT A DÍLO SKLADATELE FOLTÝNA, BALADA FORTUNINA, LUDIS DANIELIS, HEROIKA aneb PLAY ZAVŘEL). Hostoval také v divadle Polárka (O SMOLÍČKOVI) a v Městském divadle Brno (MÁJ). V inscenaci FAUST? Divadla na počátku hrál postavu Mefista.

Od roku 2008 do 2013 byl v angažmá v Severomoravském Divadle Šumperk. Hrál zde v mnoha inscenacích (např. Polednice v KYTICI, Calandro v CALANDRIÁDĚ, Gooper v KOČCE NA ROZPÁLENÉ PLECHOVÉ STŘEŠE, Jevgenij Dorn v RACKOVI, Ross v MACBETHOVI, Osip v REVIZOROVI, Derbak v BALADĚ PRO BANDITU, Priessnitz ve VODA NENÍ VÍNO A PRESSNITZ NENÍ SCHROTH a opět titulní postavu středověké frašky MASTIČKÁŘ). Angažmá ukončil rolí Antonína Důry v inscenaci Vančurova ROZMARNÉHO LÉTA.

V současné době hraje titulní úlohu Hymana Kaplana v inscenaci PAN KAPLAN MÁ TŘÍDU RÁD brněnského Divadla Parnas, v hudebním uskupení Ensemble Opera Diversa pak roli Nissena Piczenika v LEVIATANOVI a titulní postavu v inscenaci EVERYMAN. S operní pěvkyní Janou Hrochovou nazkoušel několik hudebně-činoherních představení.

Spolupracuje také s rozhlasem - pro rádia Hey, Kiss-Hády a Krokodýl točil reklamy, na rádiu Proglas účinkoval v pořadu BÁSNÍCI TICHA. Pro Český rozhlas Olomouc natočil inscenaci TŘI U JEZERA, v rámci Českého rozhlasu Brno vystupoval v řadě minutových her, v pořadu LISTOVÁNÍ a v inscenacích PUSŤ MI TAM DALŠÍHO a HOPLAKLUAKA.

Před kamerou se poprvé mihnul v ČETNICKÝCH HUMORESKÁCH a později např. v seriálu COMEBACK. Roli Richardova přítele získal v americkém horroru Elie Rotha HOSTEL II. V té době hrál také v několika studentských filmech (SOUDCI, PŘEKVAPENÍ a namluvil monolog hlavního hrdiny ke kombinovaného filmu PROLÍNÁNÍ.)

Během pětiletého angažmá na severu Moravy se před kamerou neobjevil.

Od roku 2013 spolupracuje s televizí častěji. Větší roli skinheada Rány získal v TV seriálu EXPOZITURA. Ve výrazné roli se objevuje také v jedné z epizod "sociálního dokumentu" KŘIŽOVATKY ŽIVOTA, drobnější role hrál v seriálech DOKTOR MARTIN a VRAŽDY V KRUHU. V televizním filmu JAN HUS hraje postavu Fridricha Braniborského a v pilotním dílu německého kriminálního seriálu BORCHERTS FALL roli únosce dětí. V americké produkci si také zahrál jednoho z gangsterů v reklamě pro Ge Money Bank.

Jeho zatím poslední televizní rolí je titulní postava Vasila Menčikova v epizodě OLIZOVAČ (seriál PŘÍPADY 1. ODDĚLENÍ).

Markéta "NinadeL" Nedvědová

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.