Marcela Sidonová

Osobnostcsfd.cz

Herec/čka

Filmografie

Herec/čka

2013

Liebe Indigo

Film - Dokumentární, Životopisný


2005

Štěstí

Film - Drama


2000

Příběhy slavných

Seriál - Dokumentární, Životopisný

Životopis

Marcela Sidonová je malířka a ilustrátorka, která pochází z jižních Čech. Rodiče byli významní čeští herci Jiřina Třebická a Karel Třebický. Vystudovala vyšší odbornou školu uměleckoprůmyslovou v Praze. S písničkářem, spisovatelem a malířem Vlastimilem Třešňákem mají dvě děti, herečku Halku Třešňákovou a Jakuba Třešňáka (*1970).

Od roku 1975 konvertuje Marcela k judaismu a začne žít se spisovatelem Karolem Sidonem, se kterým má děti Eliáše a Daniela Sidona. V roce 1983 z důvodu politických represálií proti nepohodlným občanům země, pod tlakem státní bezpečnosti opouští Československo. S vystěhovaleckým pasem dostává poltický azyl v Německé spolkové republice. V Německu s dětmi zůstává v domácnosti. Karol Sidon v té době studoval na vysoké škole v Heidelbergu, vedle toho pracoval a psal filmové scénáře.

Po roce 1989 se vracejí zpět do vlasti, syn Jakub dvojí emigraci nezvládá a umírá. Manželství Marcely a Karola návrat do vlasti neustálo a později zaniká. Od roku 1990 pracuje Marcela Sidonová jako překladatelka, malířka a ilustrátorka. Své obrazy vystavovala například v kavárně Kafka ve Frankfurtu, v galerii na Staroměstském náměstí v Praze a v Národním domě na Vinohradech.

sator

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.