Igor Orozovič

Igor Orozovič

Osobnostcsfd.cz

Herec, Skladatel

7. července, 1984, Praha, Československo

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

2023

Cesta do tmy

Film - Drama

Půlnoční zpověď

Seriál - Drama


2022

Devadesátky

Seriál - Krimi

Řekni to psem

Film - Komedie, Romantický

Za vším hledej ženu

Film - Komedie, Drama

Přání k narozeninám

Film - Komedie

Idiot

Film - Drama


2021

Jedině Tereza

Film - Komedie, Romantický

Audience u královny

Film - Drama

Očitý svědek

Film - Drama

Adam stvořitel

Film - Drama

Backstage: Idiot

Film - Dokumentární, Krátkometrážní


2020

Past

Film - Thriller, Životopisný, Drama, Historický

Kytice

Film - Horor, Poetický, Drama


2019

Živé terče

Seriál - Krimi, Drama

Případ dvou sester

Film - Krimi, Drama

Backstage: Kytice

Film - Dokumentární, Krátkometrážní


2017

Milada

Film - Životopisný, Drama, Historický

Nová krev

Film - Dokumentární, Krátkometrážní


2016

Rapl

Seriál - Krimi, Thriller, Drama, Akční

Polda

Seriál - Komedie, Krimi

Mordparta

Seriál - Krimi, Thriller, Drama

Backstage: Jako břitva / Němcová

Film - Dokumentární, Krátkometrážní


2015

Fotograf

Film - Komedie, Drama

Doktor Martin

Seriál - Komedie, Rodinný, Drama

Laputa

Film - Drama


2014

Zakázané uvolnění

Film - Komedie


2013

Bella Mia

Film - Drama

Nepravděpodobná romance

Film - Drama, Romantický

Touha jménem Einodis

Film - Muzikál


2012

Čertovská kvidoule

Film - Hudební, Komedie

Borůvčí

Film - Hudební, Komedie

Její pastorkyně

Film - Drama


2010

Zatímco jsi psal

Film - Komedie, Drama

Kazimír a Karolína

Film - Drama


2009

Přešlapy

Seriál - Komedie


2008

Kriminálka Anděl

Seriál - Krimi, Drama

Anglické jahody

Film - Válečný, Drama, Romantický


2005

Ordinace v růžové zahradě

Seriál - Rodinný, Drama


Skladatel

2015

Zlatý ruce

Film - Hudební, Komedie, Krátkometrážní


2012

Čertovská kvidoule

Film - Hudební, Komedie

Borůvčí

Film - Hudební, Komedie


Host

2022

Pomozte dětem - Kuře v čokoládě

Seriál - Hudební


2021

Modlitba za domov 2021

Seriál - Publicistický


2017

Host Lucie Výborné

Seriál - Talk-show

Číst Havla

Seriál - Dokumentární


2016

Ceny Thálie 2015

Seriál - Publicistický

Ceny Ministerstva kultury 2016

Seriál - Publicistický


2014

Barování pro Činoherní studio v Ústí

Seriál - Hudební, Talk-show


2012

7 pádů Honzy Dědka

Seriál - Talk-show


2010

Show Jana Krause

Seriál - Talk-show


2005

Všechnopárty

Seriál - Talk-show


1998

Sama doma

Seriál - Publicistický

Životopis

Po maturitě na gymnáziu studoval dva roky muzikálové herectví na Konzervatoři Jaroslava Ježka a poté činoherní herectví na DAMU v Praze, kterou absolvoval v roce 2010 titulní rolí Molièrova Tartuffa a rolí Dr. Dorna v Čechovově Rackovi. V posledním ročníku DAMU obdržel Cenu Jiřího Adamíry, kterou uděluje Nadace Život umělce. V letech 2016 a 2017 na DAMU i herectví vyučoval. V době studií hostoval ve Staročeských vánočních hrách Evy Kroeschlové, ve studiu Saint Germain-Rock Café v Praze (Amin ve Svaté zemi), v Divadle Na prádle (Ambrož v Kříži u potoka), nebo v Divadle Ta Fantastika v Dámě s kaméliemi.

V roce 2009 prošel Igor Orozovič vítězně konkurzem na titulní roli Sofoklova Oidipa v činohře Národního divadla moravskoslezského v Ostravě a získal zde zároveň stálé angažmá. V průběhu čtyř sezon ztvárnil například: Mozarta v Shafferově Amadeovi (2011 Nominace na Cenu Alfréda Radoka v kategorii Talent a Cena divadelního festivalu OST-RA-VAR), Orsina v Shelleyově hře Cenci, Nikolu Šuhaje v Baladě pro Banditu, Števu v Její pastorkyni Gabriely Preissové, Rudu Gotheina ve Smrtihlavovi M. Walsera, Jarka Lukavského v McNallyho a Yazbekově muzikálu Donaha! (Hole dupy), Algernona ve Wildově Jak je důležité míti Filipa, Petra v Kuřačkách nebo Faraona v muzikálu A. Lloyd Webera Josef a jeho úžasný pestrobarevný plášť (2012 Nominace na Cenu Thálie v kategorii Muzikál). Od roku 2010 hrál Tybalta v ostravských Shakespearovských slavnostech a o rok později Jidáše v Evangeliu podle houslí od Pavla Helebranda.

Od roku 2013 je Igor Orozovič členem Činohry Národního divadla v Praze. Vytvořil zde již mnoho rozmanitých rolí – například: Švandu ve Strakonickém dudákovi J. K. Tyla, Pana Cvrčka v Čapkově Ze života hmyzu, Jiřího Traxlera v revue O. Havelky V rytmu swingu buší srdce mé (2016 Nominace na Cenu Thálie v kategorii Muzikál), Vasila Soleného v Čechovových Třech sestrách, Johna Majora v Audienci u královny P. Morgana, Johna Eastmana v Noční sezoně od R. Lenkiewiczové, legionáře Kalužu v Plukovníku Švecovi R. Medka, krále v Erbenově Kytici, Oronta v Molièrově Misantropovi a také Kreóna v Sofoklově Oidipovi.

V roce 2009 založil s Milanem Šotkem a Jiřím Suchým z Tábora Cabaret Calembour, který rozvíjí poetiku divadel malých forem a literárních kabaretů. Ke všem představením píše hudbu a podílí se na textech. Soubor získal cenu Český tučňák 2010 a 2012 v oboru Mladé divadlo. Cabaret Calembour našel svoji domovskou scénu v Divadle pod Palmovkou a se hrou Plejtvák, která získala Cenu Alfréda Radoka v kategorii Nejlepší původní česká hra roku 2013, pravidelně hostuje na scéně Divadla Ypsilon. V roce 2018 vydalo nakladatelství Paseka sebrané spisy Cabaretu Calembour Všechno nejlepší, mapující deset let jeho činnosti. Kniha vedle textů obsahuje i Orozovičovy autorské ilustrace.

Igor Orozovič spolupracoval a spolupracuje i s dalšími divadly, kde vystupuje jako host: Komedie (Lazarus – komorní muzikál od D. Bowieho a E. Walshe), Divadlo Mír (Jak důležité je mít Filipa O. Wilda), Divadlo v Dlouhé (Lucerna A. Jiráska), Kalich (Božská Sarah od J. Murella), Činoherní klub (Dostojevského Bratři Karamazovi), Studio Dva (Les od A. N. Ostrovského), Ungelt (komorní muzikál M. Skarlandtové a K. Štolby Touha jménem Einodis či Kurtizána P. Ondrucha). Od roku 2017 spolupracuje také s Jihočeskou filharmonií na koncertním provedení Balady pro banditu.

Nejen herecky, ale i autorsky se Igor Orozovič podílel spolu s Tomášem Dianiškou na inscenaci Bezruký Frantík, kterou uvádí od září 2019 Divadlo pod Palmovkou. Je autorem i scénické hudby (ve spolupráci s Ivanem Acherem), stejně jako u představení Skořápka (Ungelt), Báječná neděle v parku Crève Coeur (Kalich) nebo dříve Lov na losa (2011, Jihočeské divadlo).

Igor Orozovič účinkoval také v řadě filmů a televizních seriálů, například: Bella Mia, Nepravděpodobná romance, Zakázané uvolnění, Laputa, Fotograf, Rapl, Polda, Případ dvou sester, Živé terče, Past. S charakteristickým hlasem Igora Orozoviče se mohou posluchači setkat v nahrávkách: Jiří Traxler – Život v rytmu swingu (2019, Supraphon); Radůza  – Uhlíř, princ a drak (2019, Supraphon); Černá Petra (2019, Český rozhlas); Balada pro banditu (2017, Radioservis); Ray Bradbury – Strom duchů (2016, Plus). S jeho hudbou určenou dětem vyšlo album Prasátko Pigy a kouzelná pohlednice plná písniček (2018, Supraphon – nominace na Audioknihu roku)

Igor Orozovič hovoří anglicky, francouzsky a srbsky. Hraje na klavír, zpívá, věnuje se výtvarné práci (výstavy jeho koláží a linorytů proběhly např. v Kavárně Alibi, Alchymista…). Autorsky se podílí na hudební části speciálních večerů Národního divadla Nová krev. Také je občasným hostem pořadů Barování Sandry Novákové a Filipa Rajmonta v Malostranské besedě v Praze.

Igor Orozovič

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.