Zuzana Páleníková

Zuzana Páleníková

Osobnostcsfd.cz

Herečka

12. června, 1980, Bratislava, Československo

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

2024

Zalez do spacáku

Seriál


2023

Vítěz

Seriál - Komedie

Unnoticed - Was wir fürchten

Seriál - Horor

Hagen

Film - Drama, Fantasy


2022

Po čem muži touží 2

Film - Komedie

Odznak Vysočina

Seriál - Krimi, Drama

Chlap

Seriál - Drama

Výnimočná Nikol

Seriál - Komedie, Krimi

Decision Game

Seriál - Thriller, Drama

The Becoming

Film - Horor

Bonn - Alte Freunde, neue Feinde

Seriál - Drama


2021

My děti ze stanice Zoo

Seriál - Drama

Nemocnica

Seriál - Drama

Cizí syn

Film - Krátkometrážní


2020

Pán profesor

Seriál - Komedie, Rodinný

The Well

Film - Krátkometrážní, Fantasy


2017

Modrý kód

Seriál - Drama, Romantický

Specialisté

Seriál - Krimi, Thriller


2016

Polda

Seriál - Komedie, Krimi

Kriminálka Curych

Seriál - Krimi, Thriller, Drama


2005

Ordinace v růžové zahradě

Seriál - Rodinný, Drama


Neznámy rok

Volavka

Film

Životopis

Herečka s živelnou energií a uhrančivým pohledem. Ve svém projevu spojuje zdánlivé paradoxy – sílu až nebezpečí a zároveň křehkost, ženskou něhu a jemnou melancholii. Má smysl pro sebeironii a sarkasmus, čehož využívá v komediálních rolích – má vášeň pro potrhlé postavy na hraně nervového zhroucení a svérázné výstřední charaktery. Svých rolí se ujímá s explozivní kreativitou a citem pro detail a dává jim až spirituální rozměr.

Narodila se v Bratislavě, po gymnáziu odjela do Francie, kde studovala psychologii a živila se jako uvaděčka v divadle. V roce 2003 se dostala na DAMU. Po absolutoriu se věnovala nejdřív nezávislým projektům, režii a herecké pedagogice – tři roky působila jako pedagog a vedoucí ročníku na Vyšší odborné škole herecké v Praze Michli. Hrála a režírovala též v divadle Čajka Teatro v italské Modeně.

„Základní tábor mám sice v Praze, ale umělecky bych se spíš nazvala Evropankou. Jelikož jsem žila a pracovala v různých krajinách, příběhy, které vyprávím, nejsou vázané na konkrétní stát a jeho politickou či společenskou situaci, jsou univerzálnější, mají blíž k archetypům.“

Zuzana působí v anglické divadelní komunitě v Praze. Svým mnohovrstevným hereckým projevem zaujala v roli zhrzené královny Kateřiny Aragonské v „The Regina Monologues“ (Divadlo Kampa, režie Brian Stewart) a excentrickým ztvárněním po penězích toužící Matky v inscenaci „Love and Money“ (Divadlo Na prádle, režie Milan Šebo). Hraje také v prestižní Prague Shakespeare Company („Sen noci svatojánské“, režie Guy Roberts).

Komediální timing si vytříbila během dlouholetého angažmá v anglickém divadle pro školy The Bear Educational Theatre.

„Mladý divák nic nepředstírá – když se nudí, tak to dá najevo, musíte jet na 900 %, vnímat naladění publika, reagovat na ně a bavit je. Musíte zahodit veškerý umělecký snobismus a mít odvahu zesměšnit se.“

Od roku 2019 se věnuje také filmovému a televiznímu herectví.

„Čočka v kameře nějakým záhadným způsobem rozezná, jestli jen používáte techniku anebo skutečně žijete v přítomném okamžiku.“

Krom češtiny a slovenštiny hraje Zuzana v angličtině, francouzštině i němčině. Má kurz severoamerického přízvuku s Brianem Caspe.

Je též zapálenou sportovkyní a milovnicí hor, má instruktorský kurz snowboardingu úrovně B a jako instruktor působila mnoho let nejen v Čechách, ale i ve Švýcarsku.

Zuzana Páleníková

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.