Mark Knopfler

Osobnostcsfd.cz

Herec, Skladatel

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

2021

Eric Clapton: Standing at the Crossroads

Film - Dokumentární

Under the Volcano

Film - Dokumentární


2017

Brian Johnson: Rock na cestě

Seriál - Dokumentární, Hudební


2016

Jak se kalila hudba

Seriál - Dokumentární, Hudební


2012

Squeeze Take Me I'm Yours

Film - Dokumentární


2010

Music

Film - Dokumentární


2008

The Story of the Guitar

Seriál - Dokumentární


2004

A Galicia vente xá

Film - Rodinný


2001

Good Rockin' Tonight

Film - Dokumentární


1996

Mark Knopfler - A Night in London

Film - Dokumentární, Hudební


1995

The History of Rock 'N' Roll, Vol. 7

Film - Dokumentární, Hudební, Historický

The History of Rock 'n' Roll

Seriál - Dokumentární, Hudební, Historický


1993

Dire Straits: On the Night

Film - Dokumentární, Hudební


1990

Live at Knebworth

Film - Dokumentární, Hudební


1988

Nelson Mandela 70th Birthday Tribute

Film - Dokumentární, Hudební

Prince's Trust Rock Gala, The

Film - Dokumentární, Hudební


1987

Princezna Nevěsta

Film - Dobrodružný, Komedie, Romantický, Fantasy

French and Saunders

Seriál - Komedie

Secret Policeman's Third Ball, The

Film - Hudební, Komedie


1986

The Prince's Trust Rock Gala: 10th Birthday

Film - Dokumentární, Hudební


1985

Live Aid

Film - Dokumentární, Hudební


1983

The Other Side of the Tracks

Seriál - Dokumentární, Hudební


Skladatel

2016

Altamira

Film - Drama


2001

As You Wish: The Story of 'The Princess Bride'

Film - Dokumentární, Krátkometrážní


2000

Sláva vítězům

Film - Sportovní, Drama


1999

Sob Robbie a Velké sobí závody

Film - Komedie, Krátkometrážní, Animovaný


1997

Vrtěti psem

Film - Komedie, Drama


1993

Dire Straits: On the Night

Film - Dokumentární, Hudební


1991

Tišina

Film - Drama


1989

Poslední útěk do Brooklynu

Film - Drama


1987

Princezna Nevěsta

Film - Dobrodružný, Komedie, Romantický, Fantasy


1984

Cal

Film - Thriller, Drama, Romantický

Šťastný a veselý aneb zmrzlinu prosím!

Film - Komedie


1983

Místní hrdina

Film - Komedie, Drama


Host

2002

Staré... ale hity

Seriál - Hudební


2001

Hudobný dokument: Mark Knopfler

Seriál - Dokumentární, Hudební


1999

The Late Late Show with Craig Kilborn

Seriál - Komedie, Talk-show

Joonas Hytönen show

Seriál - Komedie, Talk-show


1998

Først & sist

Seriál - Hudební, Talk-show


1997

La noche abierta

Seriál - Talk-show


1996

Continuarà...

Seriál - Publicistický


1995

Die Harald Schmidt Show

Seriál - Komedie, Talk-show

Lo + plus

Seriál - Talk-show


1993

Noční show Davida Lettermana

Seriál - Komedie, Talk-show

Noční show Conana O'Briena

Seriál - Komedie, Talk-show


1992

Noční Show Jaye Lenoe

Seriál - Komedie, Talk-show

Later... With Jools Holland

Seriál - Hudební, Talk-show


1991

Voices that Care

Seriál - Dokumentární, Hudební


1989

BingoLotto

Seriál - Soutěžní


1988

Sunday Night

Seriál - Hudební


1987

Brit Awards 1987

Seriál - Hudební


1979

CBS News Sunday Morning

Seriál - Publicistický


1975

Saturday Night Live

Seriál - Hudební, Komedie


1974

3nach9

Seriál - Talk-show


1964

Top of the Pops

Seriál - Hudební


1962

The Late Late Show

Seriál - Talk-show


1951

Festival di Sanremo

Seriál - Hudební


Archivní záběry

2018

The 2018 Rock and Roll Hall of Fame Induction Ceremony

Seriál - Hudební


1991

Memories of 1970-1991

Seriál - Dokumentární, Historický

Životopis

Hudebník Mark Knopfler Freuder, narozený 12. srpna 1949, je britský kytarista, zpěvák, textař, hudební producent a skladatel filmové hudby. Je jedním z nejuznávanějších fingerstyle kytaristů moderní rockové éry, byl zařazen časopisem Rolling Stone do seznamu 100 největších kytaristů všech dob. Je znám především jako kytarista, zpěvák a skladatel britské rockové kapely Dire Straits, kterou spoluzaložil v roce 1977. Po jejím zániku v roce 1995, pokračoval v sólové dráze. Během ní a spolu s Dire Straits prodal doposud více než 120 milionů alb, obdržel čtyři Grammy, je držitel ceny Edison a Steiger, má tři čestné doktorské tituly z univerzit ve Velké Británii.

Narodil se v Glasgow, ve Skotsku, matka byla Angličanka, otec maďarský židovský antifašista, architekt, jenž musel uprchnout z rodného Maďarska. Když bylo Markovi sedm let, rodina se usadila v matčině rodném městě Blyth, Northumberland na severovýchodě Anglie. Spolu s mladším bratrem Davidem navštěvoval Gosforth gymnázium. Hudebně je v začátcích oba inspiroval strýc Kingsley, hráč na harmoniku a boogie-woogie klavír. Rád poslouchal Elvise a kytaristy Chet Atkins, Scotty Moore, BB Kinga a Django Reinhardta. V době dospívání velmi toužil po kytaře Fiesta Red Fender Stratocaster, byla pro něj ale přiliž drahá. Hrál v několika školních kapelách, v šestnácti vystoupil v místní televizi, jako součást dua, se svým spolužákem Sue Hercombe.

V roce 1968, po studiu žurnalistiky a ročním pobytu na Harlow Technical College, byl najat jako koncipient reportér v Leedsu, u Yorkshire Evening Post . O dva roky později se rozhodl k dalšímu studiu a úspěšně absolvoval na universitě angličtinu. V dubnu 1970 nahrál demo své první autorské skladby Summer's Coming My Way. Za dvě stě liber si koupil z druhé ruky automobil Škoda, později to označil za jednu ze svých nejhorších investic. Po promoci v ´73 se přestěhoval do Londýna, připojil se ke kapele Brewers Droop, se kterou nahráli album The Booze Brothers. Právě tehdy našel osobitý ´hlas´ své kytary. Pracoval tři roky jako odborný asistent na Loughton College v Essexu, po celou dobu pokračoval v hraní u místních hospodských kapel, včetně Café Racers. Vytvořil také duo s dlouholetým spolupracovníkem bluesmanem Steve Phillips s názvem The Duolian String Pickers. V dubnu ´77 opustil svůj starý byt, sestěhovali se spolu s bratrem Davidem a John Illsley do jednoho společného. V průběhu roku se naplno rozjela éra Dire Straits, už 27. července 1977 nahráli demo pěti písní, svých prvních pěti hitů: Wild West End, Sultans of Swing, Down To The Waterline, Sacred Loving a Water of Love. Pár songů z následně vydaného prvního společného alba odráželo Markovi zkušenosti ze života z Newcastle, Leeds a Londýna.

Před rokem ´80 už byl jednoznačně hlavní hnací silou skupiny, ta potom hrála s menšími personálními obměnami až do roku 1995. Největšího úspěchu dosáhli se svým pátým albem Brothers in Arms, vydaným v květnu ´85, stalo se mezinárodní senzací, prodalo se ho po celém světě přes 30 milionů kusů, je čtvrtým nejprodávanějším albem v historii UK chart, obsahuje mimo jiné : US # 1 hit Money for Nothing, na MTV v Británii 1. místo za video. Vydané bylo také na novém revolučním nosiči a bylo to vůbec první CD s více jak milionem prodaných kusů, dodnes je ctěno za spuštění a popularizaci tohoto formátu, bylo také jedním z prvních se záznamem DDD. V Británii se stali nejoblíbenější skupinou pro střední a vyšší vrstvy, bylo nepsaným pravidlem, že kdo vlastnil automobil s CD přehrávačem, přehrával si tam jejich CD.

Sólovou kariéru odstartoval Knopfler albem Golden Heart s hitem Darling Pretty v březnu 1996, o rok později nahrál soundtrack k filmu Vrtěti psem, zkušenosti ale získal už mnohem dříve, už v době hraní s Dire Straits měl několik vlastních projektů. Pravidelně ho nadále doprovázel klávesista bývalých Dire Straits Guy Fletcher. V ´97 časopis Rolling Stone uvedl skladbu Sultan Swing do Rock 'n' Roll Hall of Fame's 500 Songs That Shaped Rock and Roll.

Jeho vystoupení lze charakterizovat jako uvolněná, téměř řemeslná, používá velmi málo divadelní produkci a bombastické efekty, spíše jen světelné pro podpoření dynamiky své hudby. Je známý popíjením čaje na jevišti během živých vystoupení, pouze 31.7. 2005 v Queen Elizabeth TheatreVancouver, BC byl čaj nahrazen whisky, byl to žert, šlo o poslední show celého turné. Kromě práce v Dire Straits a své sólové dráhy, Knopfler přidal několik příspěvků i do oblasti country hudby, spolupracoval na tomto poli s několika známými osobnostmi.

Byl třikrát ženatý, z druhého manželství má dvojčata, syny Benji a Joseph (*1987), oba jsou hudebně nadaní, současná manželka je britská herečka a spisovatelka Kitty Aldridge, mají spolu dvě dcery, Isabella (* 1998) a Katya Ruby Rose (*2003). Rodina v současné době žije v Chelsea. Je stále aktivní, ačkoliv je levák, hraje pravou rukou, upřednostňuje kytary Fender Telecaster a Stratocaster, je známo, že vlastní sbírku 70 kytar velké hodnoty. V roce 2007 se Fender Stratocaster s podpisy Knopfler, Clapton, Brian May a Jimmy Page vydražil na charitativní akci za 20.000 liber, ztratil se však při odeslání, zodpovědná společnost následně zaplatila 30.000 dollarů za jeho ztrátu. Doposud získal tato ocenění: 1983 BRIT Award for Best British Group (with Dire Straits) 1986 Grammy Award for Best Rock Performance by a Duo or Group with Vocal with Dire Straits (for "Money for Nothing") 1986 Grammy Award nomination for Song of the Year (for "Money for Nothing") 1986 Grammy Award for Best Country Instrumental Performance with Chet Atkins (for "Cosmic Square Dance") 1986 Juno Award for International Album of the Year (for Brothers in Arms with Dire Straits) 1986 BRIT Award for Best British Group (with Dire Straits) 1987 BRIT Award for Best British Album (for Brothers in Arms with Dire Straits) 1991 Grammy Award for Best Country Vocal Collaboration with Chet Atkins (for "Poor Boy Blues") 1991 Grammy Award for Best Country Instrumental Performance with Chet Atkins (for "So Soft, Your Goodbye") 1992 Grammy Award nomination for Best Country Instrumental Performance with Chet Atkins (for "Neck and Neck") 1993 Honorary Doctor of Music from Newcastle University 1995 Honorary Doctor of Music from the University of Leeds 1999 OBE 2001 Masiakasaurus knopfleri (a species of dinosaur) was named after him by scientists who had listened to his music while digging the fossils 2003 Edison Award for Outstanding Achievements in the Music Industry, the highest award for musicians in the Netherlands 2006 Grammy Award for Best Surround Sound Album (for Brothers in Arms 20th Anniversary Edition with Dire Straits) 2007 Honorary Doctor of Music from the University of Sunderland 2007 Grammy Award nomination for Best Contemporary Folk/Americana Album with Emmylou Harris (for "All the Roadrunning"). 2009 Music Producers Guild Award for Best Studio (for Knopfler's British Grove Studios) 2009 PRS for Music Heritage Award (with Dire Straits) 2011 Steiger Award Dire Straits vydali celkem 9 alb + 3 kompilace, Knopfler k tomu přidal 6 sólových alb a jednu kompilaci + dvě EP, včetně jedné kompilace nahrál celkem 9 soundtracků, dále vydal 4 společná alba. Pěti umělcům produkoval jejich vlastní nahrávky. Hostoval a hrál ve více jak 110 úspěšných hudebních projektech různých umělců.

- nostalgie, "lioncel" to je moje -

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.