Christopher Ciccone

Osobnostcsfd.cz

Herec/čka, Scénograf/ka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec/čka

2009

Madonna: Celebration: The Video Collection

Film - Hudební


1991

S Madonnou v posteli

Film - Dokumentární, Hudební, Komedie


1967

Omnibus

Seriál - Dokumentární, Životopisný


Scénograf/ka

1990

Madonna: Blond Ambition World Tour Live

Film - Dokumentární, Hudební

Madonna: Blond Ambition - Japan Tour 90

Film - Dokumentární, Hudební


Host/ka

2008

TOP STAR magazín

Seriál - Publicistický


2006

Top Chef

Seriál - Reality-TV

On n'est pas couché

Seriál - Talk-show


2004

Le grand journal de Canal+

Seriál - Komedie, Talk-show


1964

Top of the Pops

Seriál - Hudební


Archivní záběry

1990

Madonna: The Immaculate Collection

Film - Hudební


1984

Madonna

Film - Hudební

Životopis

„Narodil jsem se jako syn své matky, ale zemřu jako bratr své sestry.“

Christopher G. Ciccone je americký výtvarník, umělecký desinger, choreograf, tanečník, režisér a herec. Je mladším bratrem popové královny Madonny.

Narodil se jako druhý nejmladší ze šesti dětí Silvia "Tonyho" Cicconeho a Madonny Louise Fortin v michiganském Bay City. Po otci má italský původ, po matce pak francouzsko-kanadský. Rodina je nepřímo provázána s několika jinými umělci – Gwen Stefani je vzdálená sestřenice, s Ellen DeGeneres má rodina společného dědečka a přes kanadské příbuzné matky je rodina spřízněna se Céline Dion. Nejmladší sestra Melanie je manželkou hudebníka Joe Henryho. Tři roky po matčině smrti v roce 1963 se otec znovu oženil a rodina se rozrostla o další dvě děti.

Christopher navštěvoval Michiganskou univrzitu, studoval také antropologii a šerm. I přes velkou rodinu se cítil osamělý, v osmnácti proto odešel z domova a uměleckou dráhu začal jako sborový tanečník v Le Groupe de La Place Royale v Ottawě, časem se usadil v New Yorku. Později se připojil k Madonně, začal pracoval jako její asistent, stylista a tančil při vystupeních v klubech. V roce 1982 pracuje na choreografii klipu Everybody, v Lucky Star vystupuje jako tanečník. Na sestřině turné Who's That Girl World v roce 1987 se stará o garderóbu.

V roce 1990 se stává uměleckým ředitelem sestřina světového turné Blond Ambition. Šéfem je Madonna, Chris má na starosti návrhy jeviště, kostýmy a choreografii. Místo obvyklé řady odzpívaných písniček navrhuje koncept propojených tematických segmentů – zde ve stylu Art deco, cabaretu a filmu Metropolis (1927). Aby vystihl požadovaný styl vystoupení, podrobně studoval módu a architekturu 20.–40.let dvacátého století. Výsledkem bylo kriticky i divácky úspěšné turné, které mělo vliv na vizuální vystupování umělců Madonniny i nové generace a v roce 2017 ho časopis Rolling Stone zařadil na seznam 50. nejlepších vystoupení za posledních 50 let. I díky turné se Madonna po Michaelu Jacksonovi stala druhým nejúspěšnějším sólovým umělcem doby.

V roce 1993 následuje světové turné The Girlie Show. I tentokrát má samozřejmě poslední slovo Madonna, ale Christopher jako hlavní ředitel má na starosti kompletní režii show, od štábu přes tanečníky až po jeviště. Z jeho hlavy pochází návrh pojmout koncert jako cirkusové vystoupení, včetně velké opony, zahajující a ukončující show. I tentokrát je vystoupení rozděleno do tematických bloků, hlavním tématem je erotika, burleska a Hollywood. Přes některé komentáře o přesexualizovaném obsahu bylo turné opět komerčně i kriticky úspěšné. Vystoupení z listopadu 1993 v Sydney bylo vydáno na videokazetách a získalo i nominaci na cenu Grammy za nejlepší dlouhé hudební video za rok 1994. Za obě turné byl Christopher nominován na CableACE Award, profesní ocenění Národní asociace kabelových televizí udělované do roku 1998, kdy se začalo kabelové vysílání oceňovat Emmy.

„Abyste mohli potkat Madonnu, museli jste znát Christophera.“ Rupert Everett

Devadesátá léta znamenala Christopherův vzestup. Věnoval se bytovému desingu, architektuře, fotografii nebo režii. Byl to on, kdo navrhl pomalovat fasádu Madonniny rezidence Castillo del Lago v LA, kterou koupila v roce 1992, růžovo-žlutými pruhy, v odkazu na kostel v italském Portofinu a byl desingerem dalších jejích rezidencí během následujího desetiletí. Režíroval hudební videa pro legendy Dolly Parton a Tonyho Bennetta, kubánskou zpěvačku Albitu nebo modela/zpěváka Ariho Golda. Často pak doprovázel sestru do společnosti a na oficiální akce.

Sourozenecký vztah lehce poznamenal fakt, že Madonna v roce 2001 Chrise nenajala na své další světové turné Drowned World. Show plánovaná na polovinu roku 1999 byla vzhledem k vytíženosti královny popu odložena a informaci, že nevyužije jeho služeb sdělila Madonna bratrovi na svatbě s Guyem Ritchiem v roce 2000. Sám Christopher to označil za počátek temného, negativního a rozmazaného období. Je otázkou nakolik rozhodnutí ovlivnila tehdejší Chrisova drogová závislost, sám Christopher potvrdil, že velkou zásluhu na jeho pozdější rehabilitaci měla sestra, která ho přinutila chodit na výuku kabaly, kde se závislosti zbavil. V říjnu 2003 ale dochází k roztržce, která na několik let ukončí sourozenecké vazby. Podle Chrise ho sestra obvinila z obohacování na její úkor, když zjistila, že si účtuje několikaprocentní příplatek ke zboží, kterým zařizoval její novou rezidenci v Londýně. Po vzájemné výměně názorů se jejich cesty rozcházejí.

V roce 2008 vydal Christopher knihu „Život s mou sestrou Madonnou“. Biografie zahrnovala jejich dětství, smrt matky, společnou práci od prvních videoklipů po Girlie show. Popisuje také sestřiny vztahy s Seanem Pennem, Warrenem Beattym a Guyem Ritchiem. V knize však také Madonnu obvinil, že se k němu chovala hrubě a povýšeně, neplatila mu za práci nebo v televizi odhalila jeho homosexualitu, o které část rodiny nevěděla. Madonna se o chystané knize dozvěděla až od otce, kterého Christopher požádal o fotky z dětství. Pokusila se bratra kontaktovat a publikování právně zastavit, což se jí nepodařilo, nicméně neprovedla žádné kroky po vydání knihy. Přestože se kniha s 350 000 prodanými výtisky stala bestsellerem, sklidila všeobecně negativní recenze a mnoho kritiků uvedlo, že nejvýraznějším tématem obsahu bylo Cicconeho „nekonečné kňučení o tom, jak ho sestra nedocenila“ a neodhaluje nic podstatného. Jedna recenze pak v nadsázce navrhla knihu přejmenovat na „Sissi Dearest“ („Nejdražší sestřička“), v parafrázi na pomlouvačnou knihu dcery Joan Crawford. O několik let později si údajně sourozenci vše vyříkali, spor urovnali a snaží se zejména kvůli otci o přátelské vztahy.

Christopher se dál věnuje uměleckému návrhářství, desingu nábytku, navrhuje trička i obuv pro firmy i vlastní značku. V roce 2001 si exprezident Bill Clinton osobně vybral sadu křesel z kolekce Prague line (ano Praha), kterou Christopher navrhl pro značku Bernhardt. V roce 2011 debutoval na londýnském Fashion Weeku s vlastní řadou obuvi pro slovenskou společnost Novesta. Vytvořil řadu návrhy interiérů pro restaurace v New Yorku, Miami a Los Angeles, luxusních bytů nebo firemních boxů pro londýnskou O2 arénu. Jeho práce je často prezentována v designových publikacích po celém světě.

Christopher podporuje řadu charitativních nadací v boji s onemocněním AIDS nebo organizací zabývajících se současným uměním. Žije v Los Angeles, v červnu 2016 se oženil se svým partnerem, britským kadeřníkem Rayem Thackerem.

kenny.h

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.