Ladislav Matějka

Osobnostcsfd.cz

Skladatel/ka

Filmografie

Skladatel/ka

1988

Herec

Film - Drama


1987

Máme se rádi

Film - Komedie

Start do protisměru

Film - Drama

Agras 01

Film - Drama


1986

Ostrov jistoty

Seriál - Drama


1985

Černá země

Seriál - Drama

Tvář za oknem

Film - Životopisný, Romantický


1984

...a mnoho štěstí v osobním životě

Film - Komedie


1983

Stavy rachotí

Seriál - Drama

Sólo

Film - Komedie

Plamen a dým aneb Tajné lásky a veřejné omyly poštovního úředníka v. v.

Film - Životopisný, Drama

Životopis

Ladislav Matějka byl uznávaným českým hudebním skladatelem a dirigentem. Absolvoval obory kontrabas a dirigentství na konzervatoři v Kroměříži. Ve studiu dirigentství následně pokračoval na Vysoké škole múzických umění v Bratislavě. V téže době měl možnost navštěvovat též soukromé hodiny kompozice u slovenského skladatele Eugena Suchoně.

Po dokončení studia nastoupil jako korepetitor a asistent dirigenta opery v Divadle Jozefa Gregora Tajovského v Banské Bystrici. Od začátku roku 1968 až do své smrti pracoval ve Státním divadle Ostrava a to nejprve jako korepetitor baletu, poté dirigent operety (od roku 1970) a v letech 1987–92 jako dirigent opery.

Ladislav Matějka se věnoval rovněž skládání hudby pro divadlo, rozhlas a televizi. Jeho hudba se objevuje zejména v televizní tvorbě režiséra Aloise Müllera (např. televizní inscenace HerecPlamen a dým a televizní seriály Stavy rachotí  Černá země a Ostrov jistoty). Z jeho další skladatelské tvorby stojí za zmínku hudební cyklus „Pletky“, jehož název byl převzat se stejnojmenné básnické sbírky slezského spisovatele Frana Směj a zejména pak opera „Broučci“ podle knihy Jana Karafiáta, která byla roku 1995 uvedena Operním studiem Národního divadla Moravskoslezského. Tato inscenace získala na Festivalu českého hudebního divadla v Praze cenu Libuška.

Honza "HonzaBez" Bezděkovský

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.