Brigitte Skay

Brigitte Skay

Osobnostcsfd.cz

Herečka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1979

Die Protokolle des Herrn M

Seriál - Krimi


1978

L'Enfant de nuit

Film - Mysteriózní, Thriller


1977

Pekelná bestie SS

Film - Horor, Thriller, Válečný


1976

San Babila: 20.00 hodin

Film - Drama


1974

Sergeant Berry

Seriál - Krimi

Strano ricatto di una ragazza per bene, Lo

Film - Thriller


1973

Viaggia, ragazza, viaggia, hai la musica nelle vene

Film - Drama

Studio legale per una rapina

Film - Krimi, Drama


1972

Tutti fratelli nel west... per parte di padre

Film - Komedie, Western


1971

Krvavá zátoka

Film - Horor, Mysteriózní, Thriller

Quante volte... quella notte

Film - Komedie

Die Tote aus der Themse

Film - Thriller

Zu dumm zum...

Film - Komedie

St. Pauli Nachrichten: Thema Nr. 1

Film

Un prêtre a marier

Film - Komedie


1970

Místo činu

Seriál - Krimi, Drama

Täter auf der Spur - Schlagzeile: Mord, Dem

Film - Krimi

Beiß mich, Liebling

Film - Horor, Komedie

Quando suona la campana

Film - Válečný, Drama

Ach, so eine nette Person

Film

Interrogatorio, L'

Film - Drama


1969

Zeta One

Film - Komedie, Sci-Fi, Fantasy

Kurz vor dem Sprung

Film - Drama

10 meraviglie dell'amore, Le

Film

Isabella, duchessa dei diavoli

Film - Dobrodružný

Ewige Gatte, Der

Film - Komedie


1968

Bengelchen liebt kreuz und quer

Film - Komedie


1967

Unruhige Töchter

Film


1966

Wenn die Musik nicht wär …

Seriál - Hudební, Drama


1964

Mit zwei Füßen im Grab

Film - Komedie, Krimi


1963

Don Juan kommt zurück

Film - Drama

Hafenpolizei

Seriál

Heute kündigt mir mein Mann

Film - Komedie


1962

Jedermannstraße 11

Seriál - Drama


Archivní záběry

2010

Video Nasties: Moral Panic, Censorship & Videotape

Film - Dokumentární

Životopis

18. července 1940 se v Německu v Mannheimu narodila Brigitte Johanna Riedle. V průběhu šedesátých a sedmdesátých let minulého století jsme jí mohli vídat v německém a italském filmu v rolích sexy svůdných, tajemných a často nebezpečných žen. Ve filmovém průmyslu je známá pod pseudonymem Brigitte Skay. Typicky germánská Brigitte (trochu načervenalý obličej posetý spoustou pih a krásná postava) navštěvovala obchodní školu a po dokončení následovaly lekce herectví. Její první divadelní angažmá bylo v roce 1962 v divadle v Heidelbergu.

Premiéru ve filmu zažívá v komedii režiséra Rudolfa Nussgrubera HEUTE KÜNDIGT MIR MEIN MANN (1963) v roli Petry Grothum. Ve stejném roce hrála také v rodinném televizním seriálu ALSTERSTRASSE. První velkou rolí byla Isabella Frissac ve filmu Bruna Corbucciho ISABELLA, DUCHESSA DEI DIAVOLI (ISABELLA – MIT BLANKER BRUST UND SPITZEM DEGEN) – 1969. Corbucci uvedl dobrodružství jedné z hrdinek komiksu, Isabella De Frissac. Brigitte měla mnoho společného s krásnou sexy hrdinkou komiksu, a proto byla dokonalou reprodukcí Vévodkyně Isabelly. Film je dobře režírovaný, dobře napsaný a je to jedna z nejlepších transpozic ze světa komiksu. Nicméně, film ač se stal poměrně známým, byl některými kritiky zlomyslně odsuzován pro přítomnost mnoha nahých žen.

Veškeré pokusy Brigitte ke zvýšení popularity a obsazení do hlavní role, od té doby ovšem ztroskotaly a Brigitte se musela spokojit s rolemi vedlejšími. V giallo snímku KRVAVÁ ZÁTOKA (REAZIONE A CATENA ) – 1971, hrála Brunhildu. Ve stejném roce Marco Vicario přišel s herecky výborně obsazenou komedií HOMO EROTICUS, kde se ztvárnila Brigitte servírku Maid. Svou krásu a nahotu, nám naplno ukázala jako rozmazlená holka Babel v krimi-thrilleru LO STRANO RICATTO DI UNA RAGAZZA PER BENE (1974), který obsahuje slušnou dávku napětí a zejména nahoty. Snímek VIAGGIA, RAGAZZA, VIAGGIA, HAI LA MUSICA NELLE VENE (1974) režiséra Pasquala Squitieriho, je film pojednávající o světě drog a i zde jsme mohli vidět Brigitte v plné kráse. Film měl dost problémů s cenzurou. Jako Irene si zahrála ve filmu z prostředí koncentračního tábora za druhé světové války, kde nacistická lékařka (Macha Maggal), páchala na uvězněných dívkách experimenty, včetně znásilňování nelidskou bestií (Salvatore Baccaro). Film byl distribuován také u nás, pod názvem PEKELNÁ BESTIE SS (LA BESTIA IN CALORE) 1977. Brigitte hrála také v krutém dramatu o gangu mladých neofašistů SAN BABILO – 20 HODIN (SAN BABILA ORE 20 UN DELETTO INUTILE) 1976.

Brigitte se nejen na počátku kariéry, ale i pozdějším období často objevovala v Německu v rolích televizních. Můžeme uvést KURZ VOR DEM SPRUNG (1969) jako Pitty. ACH, SO EINE NETTE PERSON (1970) jako Barbara, či jako Jacqueline v epizodě SCHLAGZEILE:MORD, z 19. prosince 1970, ze seriálu DEM TÄTER AUF DER SPUR. Její úplně poslední rolí byla účast v seriálu DIE PROTOKOLLE DES HERRN M (1979), kde hrála jako Grete Stapenhold v epizodě z 8. ledna 1978 s názvem DER FALL MANNHARDT.

Za svou kariéru ztvárnila Brigitte asi 22 rolí ve filmu a 14 v televizi. Po roce 1978 odešla zcela od filmové branže. Nevíme zda vlastním rozhodnutím, či nedostatkem hereckých příležitostí, které postihly velké množství hereček italského filmu sedmdesátých let. Což je opět škoda, protože její přítomnost ve filmu byla vždy znát, ač se podílela pouze na tvorbě „béčkové“ produkce. Nicméně, Brigitte zůstane ikonou alepoň pro ty, kteří mají rádi její nejslavnější film a její roli Isabelly. V dnešní době je soukromý život Brigitte zahalen rouškou tajemství.

Na následky rakoviny zemřela Brigitte 19. listopadu 2012 v německém Weinheimu, ve věku 72 let.

Petr "Hennes" Hennebichler

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.