Jan Fischer

Osobnostcsfd.cz

Herec/čka

Filmografie

Herec/čka

2014

Expremiéři

Seriál - Dokumentární


2013

Hledá se prezident

Film - Dokumentární


2010

Český mír

Film - Dokumentární, Komedie


Host/ka

2012

Cesta na Hrad

Seriál - Publicistický

Dobrý večer, Česko!

Seriál - Publicistický, Talk-show

Volejte prezidentovi

Seriál - Publicistický


2010

Show Jana Krause

Seriál - Talk-show


2004

Uvolněte se, prosím

Seriál - Komedie, Talk-show

Otázky Václava Moravce

Seriál - Publicistický, Talk-show


2000

Krásný ztráty

Seriál - Talk-show

Životopis

Český statistik, ekonom a politik Ing. Jan Fischer, CSc. se narodil 2. ledna 1951 v Praze.

Jan Fischer vystudoval matematické gymnázium Wilhelma Piecka. Roku 1974 obor statistika a ekonometrie na Národohospodářské fakultě VŠE. Nastoupil do Výzkumného ústavu sociálně ekonomických informací, součásti Federálního statistického úřadu, od roku 1982 byl odborným referentem FSÚ. Roku 1985 uzavřel postgraduální studium titulem kandidát věd v oboru ekonomická statistika prací.

Po Vysoké škole ekonomické pracoval na Federálním statistickém úřadě, kde kvůli služebnímu postupu roku 1980 vstoupil do Komunistické strany Československa. V 90. letech byl místopředsedou a od dubna 2003 předsedou Českého statistického úřadu. Od března 2002 byl vedoucím výzkumných pracovišť na Fakultě informatiky a statistiky VŠE. Jako premiér do konce českého předsednictví EU v červenci 2009 také předsedal Radě Evropské unie. Od září 2010 do léta 2012 působil jako viceprezident Evropské banky pro obnovu a rozvoj v Londýně. Jan Fischer byl členem mj. České statistické společnosti, Mezinárodního statistického institutu (ISI), vědecké rady a správní rady VŠE a vědecké rady Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. Byl také kandidátem na prezidenta, avšak v prvním kole skončil na třetím nepostupovém místě.

Roku 1975 se Fischer oženil s Ivanou Janeckou, která pracovala jako dětská sestra, se kterou má syna Jakuba, který je docentem ekonomické statistiky a prorektorem VŠE a dceru Kateřinu. Roku 1987 se Fischer rozvedl a rok nato se vzali s rozvedenou Danielou Ulrichovou, která původně pracovala jako jeho asistentka. Mají syna Jana. Fischer se označuje za věřícího s tím, že jej oslovil judaismus. Jan Fischer mluví anglicky, rusky, německy a francouzsky.

Jiří "BloodMax" Neubauer

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.