Petr Svojtka

Petr Svojtka

Osobnostcsfd.cz

Herec

25. září, 1946, Praha, Československo

9. května, 1982, Praha, Československo

92%
Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

1995

Život na zámku

Seriál - Rodinný, Drama


1982

Propast

Film - Drama

Pouť králů

Film - Drama, Historický

Sůl země

Seriál - Drama


1981

Okres na severu

Seriál - Drama

Ta chvíle, ten okamžik

Film - Válečný, Drama

Tři spory

Seriál - Drama, Historický

Ta rozkošná mateřská dovolená

Film - Komedie, Krátkometrážní

Načasovaná smrt

Film - Krimi


1980

Arabela

Seriál - Dobrodružný, Komedie, Pohádka

Královská hra

Film - Drama

Oddělení zvláštní péče

Film - Drama

Poslední prázdniny

Film

Don Carlos

Film - Hudební


1979

Inženýrská odysea

Seriál - Drama

Drsná Planina

Film - Drama

Hodinářova svatební cesta korálovým mořem

Film - Hudební, Komedie

Příbuzenstvo

Film - Krimi

Tvář za sklem

Film - Drama

Choď a nelúč sa

Film - Válečný, Životopisný, Drama

Zastretý farebný svet

Film - Životopisný, Drama, Historický

Zadržitelný vzestup Arthura Uie

Film - Drama

Řekni mi to beze slov

Film - Drama

Dárek

Film - Krátkometrážní, Rodinný

Historie začíná pod kaštany

Film - Drama, Historický

Muž s puškou

Film - Drama, Historický

Signál

Film - Životopisný, Drama


1978

Stříbrná pila

Seriál - Komedie

Kufr plný nadějí

Film - Komedie

Skandál v Gri - Gri baru

Film - Drama, Historický

Střepy pro Evu

Film - Drama

Posledná fotografia

Film - Krátkometrážní, Drama


1977

Žena za pultem

Seriál - Komedie, Rodinný

Oddechový čas

Film - Psychologický, Drama

Básník, služka a král

Film - Hudební, Komedie

Rose Mary

Film - Hudební, Western

Stopy našeho času

Film - Drama


1976

Malá mořská víla

Film - Dobrodružný, Pohádka

Dům Na poříčí

Film - Drama, Historický

Běž, ať ti neuteče

Film - Psychologický, Drama

Krása

Film - Pohádka

Značka „Svobodný otec“

Film - Komedie

Milenci z kiosku

Film - Komedie, Poetický

Historie lodě Bečky

Film - Rodinný

Kdy začínáme žít jinak

Film - Povídkový, Drama

Čarostřelec

Film - Hudební, Romantický

Vlivná osoba

Film - Drama

Mozartovské miniatury

Film - Životopisný, Drama


1975

Nejmladší z rodu Hamrů

Seriál - Drama

Na konci světa

Film - Drama

Škaredá dědina

Film - Drama

Narozeniny

Film - Rodinný


1974

Třicet případů majora Zemana

Seriál - Dobrodružný, Krimi, Drama, Akční

Poslední ples na rožnovské plovárně

Film - Válečný, Drama

Klient

Film - Drama

Když ty se ani nezajímáš o moji práci

Film - Komedie, Krátkometrážní

Oči

Film - Hudební, Krátkometrážní

Eskulapův přístav

Film - Krimi


1973

Tři oříšky pro Popelku

Film - Pohádka

Milenci v roce jedna

Film - Psychologický, Drama, Romantický

Maturita za školou

Film - Povídkový

Jezdec formule risk

Film - Psychologický, Drama

Bratranec Pons

Film - Drama

Josefina

Film - Hudební, Komedie

Rafan

Film - Drama


1972

Bakaláři

Seriál - Komedie, Krátkometrážní

Bitva o Hedviku

Film - Drama


1971

Tajemství velikého vypravěče

Film - Komedie, Životopisný, Drama, Historický

Zlatá hvězda na cestách

Film - Pohádka


1970

Radúz a Mahulena

Film - Drama, Fantasy

Nevěsta

Film - Komedie, Drama


1968

Maratón

Film - Komedie, Válečný, Drama

Těch několik dnů...

Film - Drama

Lidová suita

Film - Hudební


1967

Noc nevěsty

Film - Drama


1965

Šerif za mrežami

Film - Drama


1964

Místo v houfu

Film - Povídkový, Drama

Bubny

Film - Povídkový, Drama

Cestička padajícího listí

Film


Host

1976

Hudební studio M

Seriál - Hudební


Archivní záběry

2000

Příběhy slavných

Seriál - Dokumentární, Životopisný

Životopis

Narodil se rok po druhé světové válce v Praze 25. září 1946. Otec pracoval jako sazeč a typograf v tiskárně a matka byla úřednicí ve státních službách. Působištěm dětského věku Petra Svojtky byla oblíbená část Prahy Nusle-Folimanka a malebný Vyšehrad. Navštěvoval divadelní soubor v Pionýrském domě J. Fučíka uprostřed parku Havlíčkovy sady (Gröbovka). Zde absolvoval základy divadelního hraní a recitace. Během studia na střední škole se stal členem divadla poezie, kde se zdokonalil v intonaci. V čase jeho patnácti let, se rodiče rozvedli, otec odešel a o to více Petr přilnul k matce. V roce 1964 si zahrál v lyrické povídce ve filmu MÍSTO V HOUFU a také stihl účinkovat ve vedlejší roli dalšího filmu, BUBNY. Téhož roku byl přijat na DAMU.

Dobrým přítelem se mu stal herec Ivan Luťanský. Tehdejší divadelní ročník byl plný dnešních filmových hereckých celebrit, Jiří Ornest, Daniela Kolářová, Ladislav Potměšil, Hana Maciuchová, Ladislav Mrkvička a další. Právě Petr Svojtka a Jiří Ornest se na škole velmi angažovali proti zastaralým metodám výuky, snažili se vnést trochu modernější a odvážnější prvky reforem výuky, navzdory vedení školy. DAMU dokončil se štěstím, protože jeho názory se v této době neslučovaly s tehdejší socialistickou morálkou, kterou rád kritizoval. Měl sklony k hazardu, rád riskoval a provokoval okolí lehkomyslnou ukázkou různých až krkolomných manévrů. Vyskakování za jízdy z tehdy otevřené tramvaje, nebo lézt po úzkém zábradlí mostu a podobně. Dovedl také svou vlastní tvorbou divných nápadů dráždit kolegy. Ne nadarmo byl přezdívaný Bláznivý Petříček.

V posledním ročníku školy se více sblížili se spolužačkou a herečkou Monikou Švábovou, která byla jeho velkou studentskou láskou. V osudovém roce (1968) kdy nastala okupace spojeneckých armád Varšavského paktu, uvažoval Petr o emigraci. Jeho přítelkyně ale ne, tak zůstal. Snažil se aspoň aktivně roznášet letáky, které vyzývaly k veřejnému odporu a k odchodu vojsk. Dokonce byl zatčen ruskou armádou. Jeho první angažmá v divadle Jiřího Wolkera provázela řada životních nesnází. Jeho duši poznamenal ukončený vztah ze strany přítelkyně Moniky Švábové a to tak těžce, že strávil nějaký čas na psychiatrii. Po návratu si v divadle zahrál hlavní roli pohádky PTÁK OHNIVÁK. Po nějakém čase se opět dal dohromady se svojí láskou Monikou a v roce 1969 vycestovali do Velké Británie. Protože na tom finančně nebyli zrovna nejlépe, rozhodli se, že si najdou brigádu. Petr našel místo v restauraci jako pomocný personál. Pobyt v Londýně byl pro něho přínosem po všech stránkách. Doba módní vlny hnutí hippies byla na vrcholu své slávy. Tehdy si tady poprvé zapálil cigaretu trávy (marihuany). Měl z toho rozporuplný pocit, který ho vlastně nijak zvlášť hned nepřesvědčil o příjemnosti, ale je faktem, že po návratu do Prahy trávu občas vyhledával a kouřil.

V čase těžké normalizace roku (1971) si bere za ženu kolegyni z divadla Jiřího Wolkera herečku Kateřinu Macháčkovou, se kterou čeká miminko (syna Petra). Kupodivu pro Petra nebyl problém plnit vzorně i roli otce. Šťastný čas netrval dlouho, umřela mu maminka, na kterou byl velice citově fixován a nikdy se s tím vlastně nevyrovnal. Bohužel ani manželství se nepovedlo, nepříliš vydařené skončilo rozvodem. S dalšího docela pěkného vztahu s herečkou Janou Janěkovou měl dceru Janu, i ten se nezdařil. Petr si rád vypil a vytvářel nestandardní situace, které byly pro jeho partnerky nepřijatelné.

Petr se více uzavřel do sebe, přesto se mu podařilo ztvárnit na divadle i ve filmu řadu vynikajících rolí. Především byl výjimečný v postavě Romea v dramatu ROMEO A JULIE na divadle Jiřího Wolkera. Mírným problémem byla jeho vrozená oční vada krátkozrakost, která mu působila trochu potíže, při šermířských potyčkách se kolegové obávali o své zdraví v případě klání s Petrem. K překvapení všech přátel vstoupil v divadle do svazu komunistické organizace SSM a dokonce jako spoluzakladatel. Ba co více vstoupil do KSČ. Doba byla složitá a herci byli nucení k politickým aktivitám, Petrovi vztahy politicko-občanské morálně ublížily, ale zato pracovně ho katapultovaly do všech vysokých kulturních a společenských akcí.

V roce 1975 přijal nabídku k účinkování do Národního divadla, jeho vstup do souboru byl opravdu velmi vydařený. Obstál jako hráč psychologicky složitých postav repertoáru klasickém i moderním skvěle. V Národním divadle měl mezi herci těžkou pozici, protože byl vnímán jako společensky kádrová protekce. Byl to tak trošku pro Petra osobní propad. Jeho vřelé vztahy se soudružkou Švorcovou nešlo přehlédnout. Snad to byla jenom jedna tvář Petra, ale ta druhá přeci jenom byla osobnější, citovější a možná i čistší, než někteří kolegové tušili. Nikdy nedonášel a také nezáviděl.

Filmové úspěchy: NEVĚSTA (1970), postava prince ve filmu MALÁ MOŘSKÁ VÍLA (1975), HODINÁŘOVA SVATEBNÍ CESTA KORÁLOVÝM MOŘEM (1979), většinu úspěšných rolí ztvárnil v televizní tvorbě, seriál NEJMLADŠÍ Z RODU HAMRŮ (1975), seriál ŽENA ZA PULTEM (1977) film TV KRÁLOVSKÁ HRA (1980), nejúspěšnější pohádkový TV seriál socialistických let ARABELA (1980) a další TV seriál již 100% socialisticky a politicky laděný OKRES NA SEVERU. Poslední TV film kde si zahrál, byla úspěšná POUŤ KRÁLŮ (1982) se svými filmovými partnerkami Janou Hlaváčovou a Danou Medřickou. Hodně také daboval, v pohádce TŘI OŘÍŠKY PRO POPELKU namluvil Pavla Trávníčka.

Nesporný talent předurčil Petra Svojtku povznést jeho herecký um na divadle a filmu k daleko vyšším metám, kde by určitě uplatnil svoje velké nadání. Když mu byla nabídnuta v divadle hlavní a vysněná role Johanna Fausta, zradilo ho zdraví, pro veliké bolesti páteře musel načas přestat hrát. Dne 9. 5. 1982, v Praze 2, v místech bývalého pražského divadla Na Slupi a botanickou zahradou došlo k tragické nehodě. Petr nešťastně vstoupil shodou nevysvětlitelných náhod mezi tramvajové vozy a byl na místě usmrcen. Dožil se pouze věku 36 let.

Josef "tahit" B.

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.