Ondřej Galuška

Osobnostcsfd.cz

Skladatel/ka

Filmografie

Skladatel/ka

2012

Svatá čtveřice

Film - Komedie

Životopis

Vydělávat si muzikou je úplně blbej nápad. Horší je snad už jen psát filosofické knížky. No ale když se ty dvě věci dají dohromady, přidá se k tomu nějaké učení a překládání… tak se občas najde někdo, kdo se nad vámi slituje a uvaří vám třeba polívku,“ z rozhovoru pro internetový hudební časopis Frontman.

Zpěvák, hráč na různé nástroje (zejména kytara a pozoun), písničkář a skladatel Ondřej Galuška je známý především ze skupin The Odd Gifts a Eggnoise. Hrál také například s Lenkou Dusilovou a Vladimírem Mišíkem.

V roce 2016 vydal album „Migrant Songs“ (Písně migrantů), sleduje fenomén stěhování lidí z nejrůznějších úhlů. „Baví mě vytvářet takové disonantní paralely, příměry, které trochu skřípou a tím mohou působit komicky, ale zároveň poskytují nezvyklou perspektivu,“ říká k tomu projektu Galuška v rozhovoru pro novinky.cz. Na přípravě desky přitom Galuška spolupracoval s řadou hostů se zkušenostmi migrantů, například senegalského perkusistu Moustaphu Faye nebo v Česku žijící anglické písničkáře Jamese Harriese a Alasdaira Bouche.

Rovněž v roce 2016 vyšla Galuškovi kniha „Tělo hudby“, v níž ukazuje, že způsob, jakým běžně o hudbě hovoříme, možná přehlíží něco velmi podstatného. Zamýšlí se mj. nad otázkou, v jakém smyslu existuje hudební dílo mimo své provedení („performance“). Dává do souvislosti řadu známých i méně známých textů, a může tak sloužit jako velmi široký úvod do problematiky tělesnosti v hudbě. Kniha vychází z jeho stejnojmenné disertační práce z roku 2012, jíž zakončil své studium na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy (Ústav filosofie a religionistiky).

Na poli filmové hudby je jeho jméno zatím spojeno jen se dvěma filmy Jana Hřebejka. Kromě filmu Svatá čteřice, na němž spolupracoval s Ondřejem Kopičkou, se jejich společná píseň „Illusion“ objevuje též ve filmu Nestyda.

Ondřej Galuška je rovněž autorem scénické hudby k inscenaci Tanečního studia Light „Bratři lví srdce“ motivované knihou Astrid Lindgren (premiéra 17. 12. 2017).

Honza "HonzaBez" Bezděkovský

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.