Jiří Holna

Osobnostcsfd.cz

Herec/čka, Režisér/ka, Scenárista/ka

Filmografie

Herec/čka

2001

Četnické humoresky

Seriál - Komedie, Krimi


Režisér/ka

2008

Slovo a obraz podle Tomáše Špidlíka

Film - Dokumentární

Slovo a obraz podle Tomáše Špidlíka

Film - Dokumentární


2000

Fotograf František Drtikol

Film - Dokumentární, Krátkometrážní


Scenárista/ka

2008

Slovo a obraz podle Tomáše Špidlíka

Film - Dokumentární

Slovo a obraz podle Tomáše Špidlíka

Film - Dokumentární

Životopis

Narodil se 22. 7. 1970, absolvoval Vysokou školu ekonomickou v Praze. Postupně pracoval v několika vydavatelstvích, vesměs zaměřených na ekonomická periodika nebo literaturu. Od roku 2011 je generálním ředitelem Nakladatelství C. H. Beck pro Českou a Slovenskou republiku, jednoho z nejvýznamnějších evropských nakladatelství specializujících se na právnickou a ekonomickou literaturu. Dokumentární tvorba tedy není jeho zaměstnáním, ale spíše koníčkem.

V 90. letech v rámci mimořádného studia navštěvuje režijní semináře na FAMU. V roce 1997 je přizván režisérem T. Petráněm k tvorbě cyklického hodinového měsíčníku ArteFakta „o možných cestách v umění" pro Českou televizi. Na pořadu se podílí zprvu jako autor námětů a scénářů a posléze i režijně. V roce 1998 v rámci tohoto cyklu natáčí krátkometrážní dokumenty JUBILEUM (portrét legendárního filmaře Alexandra Hackenschmieda u příležitosti oslavy jeho devadesátých narozenin v New Yorku) a POUTNÍK S KAMEROU (pro českou veřejnost spoluobjevuje tehdy prakticky neznámého fotografa Bedřicha Grünzweiga). Od roku 1999 produkuje vlastní dokumentárních filmy pod značkou 4 FILM. Ve spolupráci s fotografkou Jolanou Havelkovou (taktéž absolventkou mimořádného studia FAMU) vytváří snímky FOTOGRAF FRANTIŠEK DRTIKOL (2000) a SLOVO A OBRAZ PODLE TOMÁŠE ŠPIDLÍKA (2008).

Při tvorbě dokumentů se drží zásad, které shrnul těmito slovy: „Domnívám se, že umělecký dokumentární film by měl především zůstat dokumentem. Je třeba ztlumit autorské ambice a velmi citlivě zprostředkovat divákům kontakt s 'umělcovou duší'. Smyslem umění je nalézání nové radosti ze života."

Juvelino "juvelinokivi" Kivi

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.