Lukáš Hendrych

Lukáš Hendrych

Osobnostcsfd.cz

Režisér, Kameraman

1. března, 1969, Pardubice, Československo

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Režisér

2002

Dětská encyklopedie světa II

Seriál - Dokumentární


2000

Dětská encyklopedie světa

Seriál - Dokumentární, Krátkometrážní


Kameraman

2024

Matka v trapu

Film - Komedie


2021

Chinaski: Každej ví kulový

Film - Dokumentární, Hudební


2019

Můj příběh

Film - Drama, Romantický


2017

Hrdina kuchyně

Seriál - Publicistický


2015

Skrytý potenciál

Seriál - Talk-show


2009

Ano, šéfe!

Seriál - Reality-TV


2001

Dissident

Film


2000

Dětská encyklopedie světa

Seriál - Dokumentární, Krátkometrážní


1999

Osudy hvězd

Seriál - Dokumentární, Životopisný


1995

Malostranské humoresky

Film - Komedie, Povídkový, Drama

Tvůj svět

Film - Krátkometrážní

Životopis

Lukáš Hendrych po střední škole v roce 1987 nastoupil do České televize – do dětské redakce jako asistent kamery, kde se učil od Milana Dostála, Petra Primy, Honzy Huška, Věry Štynglové, Františka Procházky nebo od Ládi Plicky. Poté přešel do Laterny Magiky, kde po boku Jaroslava Kučery dokončoval filmově-divadelní projekt Odysseus. Pak následoval filmově-divadelní projekt Minotaurus pod vedením Jaromíra Kačera.

V letech 1990–1997 studoval na pražské FAMU obor kamera. Mezi významnější studentské projekty patřil film Tvůj svět (režie Ondřej Kepka) a Malostranské Humoresky (absolventská práce 3 režisérů a 3 kameramanů – Lukáše Hendrycha, Ivana Zachariáše a Saši Šurkala)

Působil i jako trikový kameraman na Barrandově, kde pod vedením Františka Uldricha nebo Jiřího Rumlera spolupracoval na projektech Konec básníků v Čechách, Krvavý román, Nexus, atd.

Díky zkušenostem z Laterny Magiky se podílel na natáčení uměleckých projekcí pro divadelní a muzikálová představení: Divadlo Karlín – „451° fahrenheita“ (1994), Divadlo GEG B.Hybnera – „Žil byl Hollywood“ (1995) režie Viktor Tauš, Ta Fantastika – „Excalibur“ (2003) režie Vladimír Morávek, atd.

Lukáš je podepsán i pod filmovými dokumenty o Evě Urbanové nebo filmovém dokumentu Na cestě (režie Tomáš Hejtmánek), který byl oceněn na festivalu v Berlíně. Jako hlavní kameraman se podílel na legendárním vystoupení bratří Nedvědových na Strahově pod vedením Petra Novotného nebo na TV pořadech Skrytý potenciál, Hrdina kuchyně, atd. Za zmínku také stojí stálá multimediální expozice Škoda Center v německém Wolfsburgu s expozicemi předních českých výtvarníků (David Černý).

Jeho kameramanská filmografie zahrnuje i celovečerní film Dissident pod režií amerického režiséra Karla Simpsona (film byl oceněn zvláštní cenou na festivalu v New Yorku) nebo celovečerní film Můj příběh v režii Libora Adama a Hany Hendrychové.

Lukáš Hendrych se věnuje i reklamní tvorbě, natočil desítky reklam a reklamních filmů. Má za sebou stovky videoklipů, např. videoklip Mute Deafness byl nasazen do vysílacího času prestižní MTV Europe.

Hana Hendrychová

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.