Arťom Michalkov

Arťom Michalkov

Osobnostcsfd.cz

Herec, Režisér, Scenárista

8. prosince, 1975, Moskva, Rusko, Sovětský svaz

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

2024

Spoyler

Seriál


2023

Garděmariny 1787

Film - Dobrodružný, Romantický


2020

Dobrý člověk

Seriál - Thriller, Drama


2019

Legenda Ferrari

Seriál - Krimi, Historický


2016

Džinn

Seriál - Romantický


2012

Duchless. Konec glamura

Film - Komedie, Drama


2011

PiraMMMida

Film - Krimi, Drama

Kontrigra

Seriál - Válečný, Drama

Zagadka dlja Věry

Seriál - Krimi, Thriller


2010

Unaveni sluncem 2: Odpor

Film - Válečný, Drama

Moskva, ja ljublju těbja!

Film - Komedie, Povídkový, Drama, Romantický

V lesach i na gorach

Seriál - Drama


2009

Puť

Film - Dobrodružný, Akční


2006

Žara

Film - Komedie, Drama, Romantický


2005

9. rota

Film - Válečný, Drama, Akční, Historický


2004

72 metrů

Film - Thriller, Drama, Akční


2003

Učastok

Seriál - Komedie, Krimi


1998

Lazebník sibiřský

Film - Komedie, Drama, Romantický

Dve luny, tri solnca

Film - Drama, Romantický


1979

Sibiriáda

Film - Drama


Režisér

2022

Mister Nokaut

Film - Drama


2014

Stavka na ljubov

Film - Komedie, Drama


2010

Moskva, ja ljublju těbja!

Film - Komedie, Povídkový, Drama, Romantický


1999

Ostanovka

Film - Krátkometrážní


Scenárista

1999

Ostanovka

Film - Krátkometrážní

Životopis

Mladší ze dvou synů Nikity Michalkova, prostřední z jeho tří dětí z druhého manželství, Arťom Nikitovič Michalkov, se narodil 8. prosince 1975 v Moskvě. Je jednou z mnoha ratolestí rozvětveného stromu v Rusku i u nás dobře známé umělecké rodiny. Kromě slavného otce se může pochlubit i stejně slavným strýčkem, Andrejem Michalkovem-Končalovským, sestrami herečkami, z nichž u nás je známější mladší Naděžda a dědečkem Sergejem Michalkovem, který je kromě mnoha jiného autorem textu sovětské i současné ruské hymny. Jeho babička Natalja Končalovská byla básnířkou, překladatelkou a autorkou knih pro děti. Jediným členem rodiny, který není aktivní v žádné oblasti umění, je tak jeho matka, Taťjana Michalkova (roz. Solovjova), která je činná v oblasti charity.

V letech 1992-93 studoval na americké koleji v Itálii. V roce 1993 zahájíl studium na VGIK, kde studoval ve třídě Marlena Chucijeva (JE MI DVACET LET, ČERVENCOVÝ DÉŠŤ, JARO V ZAREČNÉ ULICI).

Při natáčení filmu LAZEBNÍK SIBIŘSKÝ (1998) dělal svému otci asistenta režie a zároveň ve filmu ztvárnil roli Buturlina. Toto nebyla jeho první filmová role, dřív než otec mu příležitost, byť jen v epizodní dětské roli, dal strýček Andrej, když ho v roce 1979 obsadil do svého filmu SIBERIÁDA.

Arťomovo štěstí se nevyčerpalo narozením do slavné a úspěšné rodiny. Provází ho i v jeho pracovních nabídkách. V roce 2003 hrál v seriálu UČASTOK, kde se objevil po boku Sergeje Bezrukova, Vladislava Galkina či Marie Porošiny. Hrál rovněž ve filmu 9. ROTA, v němž se kromě něj objevila řada vycházejících i stávajících hvězd ruského filmového nebe (Fjodor Bondarčuk, který film i režíroval, Artur Smoljaninov, Alexej Kravčenko a debutující Konstantin Krjukov).

Devátá rota nebyl jediný válečný film, v němž hrál. V roce 2010 se objevil v pokračování slavného filmu svého otce, UNAVENI SLUNCEM: ODPOR. Kromě svého kolegy z 9. roty, Artura Smoljaninova, se v tomto filmu před kamerou setkal i se svou mladší sestrou Naďou. Se svou starší sestrou Annou se před kamerou setkal hned následujícího roku ve filmu PIRAMMMIDA.

Arťomovi nestačí být jenom asistentem režie či hercem, sám se několikrát postavil i za kameru. Poprvé ještě během studia, když společně s kolegou Iljou Chrižanovským režíroval film OSTANOVKA (1999). Tento film získal řadu ocenění; cenu poroty za hraný film v sekci debutujících studentských filmů „sv. Anna 99" (Moskva), na Mezinárodním filmovém festivalu v Saint-Pierre-des-Corps a diplom poroty na Mezinárodním filmovém festivalu Molodosť 99 v Kyjevě. Timto jedním úspěchem Arťom s režií neskončil. Společně s dalšími se podílel na režii filmu MOSKVA, JA LJUBLJU TĚBJA! S režií dalšího filmu již nečekal tak dlouho jako mezi studentským debutem a druhým filmem, v roce 2015 režíroval film STAVKA NA LJUBOV. Film o sázce na lásku řeší dva zdánlivě nesouvisející příběhy ze života dvou přátel, z nichž jeden se chce oženit a druhý zúčastnint finále turnaje v pokru.

Arťom je ženatý, jeho manželkou je novinářka Darja Michalkova; manželům se roku 2002 narodila dcera Natalja.

Eva "Jezinka.Jezinka" Nováková

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.