Hisko Hulsing

Osobnostcsfd.cz

Režisér, Scenárista, Skladatel, Scénograf

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Režisér

2022

Sandman

Seriál - Horor, Sci-Fi, Drama, Fantasy


2019

Undone

Seriál - Drama, Fantasy, Animovaný


2012

Junkyard

Film - Krátkometrážní, Thriller, Drama, Animovaný


2003

Seventeen

Film - Krátkometrážní, Animovaný


1999

Harry Rents a Room

Film - Krátkometrážní, Animovaný


Scenárista

2012

Junkyard

Film - Krátkometrážní, Thriller, Drama, Animovaný


2003

Seventeen

Film - Krátkometrážní, Animovaný


Skladatel

2012

Junkyard

Film - Krátkometrážní, Thriller, Drama, Animovaný


2003

Seventeen

Film - Krátkometrážní, Animovaný


Scénograf

2022

Sandman

Seriál - Horor, Sci-Fi, Drama, Fantasy


2019

Undone

Seriál - Drama, Fantasy, Animovaný


2003

Seventeen

Film - Krátkometrážní, Animovaný


Host

2009

Red Carpet Report

Seriál - Krátkometrážní, Publicistický, Talk-show

Životopis

Hisko Hulsing se v roce 1995 specializoval na malbu a animaci na umělecké akademii v Rotterdamu. Protože mu po matce koluje v žilách česká krev, často Česko navštěvoval a měl tu dlouholeté přátele. Z českých tvůrců obdivoval především Jana Švankmajera, se kterým měl možnost se potkat v jeho ateliéru. Absolvoval také stáž ve studiu Bratři v triku v Praze, kde začal pracovat na své prvotině – Harry Rents a Room, kde ženské postavě propůjčila svůj hlas Sylvia Kristel.

Následující Hiskovy filmy Seventeen a Junkyard byly prezentovány na mnoha festivalech a získaly řadu ocenění, včetně velké ceny na Mezinárodním festivalu animovaného filmu v Ottawě a Ceny diváků na Festivalu animovaného filmu ve Stuttgartu. Seventeen i Junkyard byly Nizozemskem oficiálně nominovány na Oscary. Hisko v Seventeen reflektuje své mladistvé divoké peripetie. Inspiroval se potemnělou komunistickou atmosférou, českou krajinou i architekturou. Do filmu nakreslil i nechvalně proslulou Tatru 603.

Kromě scenáře, režie, malby a animace pro své animované filmy Hisko skládal i orchestrální hudbu. Jeho žena Carmen je houslistkou a podílela se rovněž na nahrávání hudby pro jeho díla. Aby jablko nepadlo daleko od stromu, jejich syn Dario je také úspěšným muzikantem.

Hisko vytvořil ilustrace a storybordy pro více než 100 reklamních a produkčních společností, jako jsou Saatchi & Saatchi a Czar. Režíroval a animoval televizní pořady pro MTV a holandské vysílací společnosti. A vytvořil komiksy a ilustrace pro několik novin. Jeho skutečnou vášní byla tradiční olejomalba, jejíž pomocí vytvořil i většinu pozadí svých filmů. Hutnou atmosféru, tak příznačnou pro jeho styl, se mu dařilo vytvářet pomocí proslulého šerosvitu, který vypozoroval u holandských mistrů.

Roku 2012 byl Hisko Hulsing pozván Disney Studio’s a Dreamworks, aby umělcům představil svůj film Junkyard. V roce 2014 Hisko a jeho tým animátorů vytvořili rozsáhlé animované sekvence pro první autorizovaný dokument o Kurtu Cobainovi v režii Bretta Morgena, který měl premiéru na filmovém festivalu Sundance a byl uveden do světových kin společností Universal Pictures. HBO odvysílala Cobain: Montage of Heck během května 2015. Film měl příznivé kritiky po celém světě.

Hisko Hulsing režíroval také Undone, animovaný seriál pro dospělé pro Amazon Prime a Tornante Michaela Eisnera, který napsali Kate Purdy a Raphael Bob-Waksberg. Undone měl premiéru v září 2019. Během pár dní získal 100% skóre na Rotten Tomatoes a objevil se mimo jiné v Top 10 seznamech New York Times, Vanity Fair a Time Magazine.

V květnu 2022 zasedl v porotě libereckého festivalu Anifilm, zájemci se s ním mohli setkat na Master class. Toho roku se svým týmem vytvořil pro Netflix animovanou epizodu Sen o tisíci kočkách / Kalliopé pro seriál Sandman (od r. 2022), který byla společně s Undone (Amazon Prime) nominován na prestižní Annie Awards (ASIFA–Hollywood). Jelikož byl Hisko mimořádně činorodý a zvyklý pracovat na dálku, část Sandmana režíroval on-line z pražského hotelu.

NESMITH

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.