Carmen Dell'Orefice

Osobnostcsfd.cz

Herečka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

2013

Hotel, The

Film - Krátkometrážní, Muzikál


2012

O tváři: Supermodelky tehdy a nyní

Film - Dokumentární

Beauty CULTure

Film - Dokumentární, Krátkometrážní


2010

Bill Cunningham New York

Film - Dokumentární, Životopisný


2002

Hollywood v koncích

Film - Komedie, Drama

Guru

Film - Hudební, Komedie, Romantický, Fantasy


1999

Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti

Seriál - Krimi, Mysteriózní, Thriller, Drama


1998

Celebrity

Film - Komedie, Drama

Ageless Heroes

Film - Dokumentární


1996

Jít za sluncem

Film - Krimi, Drama


1966

The Last of the Secret Agents?

Film - Komedie


Hostka

2004

Fashion News Live

Seriál - Publicistický


1980

Hour Magazine

Seriál - Rodinný, Talk-show

Životopis

Americká modelka a herečka Carmen Dell'Orefice se narodila 3.6.1931 a je momentálně nejstarší aktivní supermodelkou na světě. Na obálce Vogue se objevila už v 15 letech. Narodila se v New Yorku rodičům italského a maďarského původu. Její rodiče však měli nestabilní vztah charakterizovaný častými rozchody. Dell'Orefice tak žila v dětských domovech nebo po známostech rodičů.

Ve 13 letech cestou autobusem na balet je oslovena k modelování manželkou fotografa Hermana Landschoffa a roku 1946 jí její kmotr představil Vogue. V 15 letech jako modelka podepisuje smlouvu za 7,50$/h. Stala se oblíbenou modelkou fotografa Erwina Blumenfelda. Dell'Orefice a její matka všakměli finanční potíže a její příjem nestačil k udržení rodiny. Bydleli bez telefonu a jezdila na kolečkových bruslích, aby ušetřila za autobusové jízdné. Byla tak podvyživená, že známý módní fotografové Horst P. Horst a Cecil Beaton museli její fotky i šaty speciálně upravovat.

Se svou matkou pracovaly jako švadleny a v roce 1947 jí u modelingové agentury zvýšili mzdu na $10-$25\h. U časopisu Vogue patřila vůbec mezi nejmladší modelky a pracovala s nejznámějšími módními fotografy éry včetně Irvinga Penna, Gleba Derujinskyho, Francesca Scavulla, Normana Parkinsona, či Richarda Avedona. Dell'Orefice byl fotografována i Melvinem Sokolským pro Harperův bazar roku 1960. Obraz s názvem Carmen Las Meninas byl velmi dobře přijat i na mezinárodní úrovni. Sokolský ji také fotografoval pro Vanity a byla rovněž můzou malíře Salvadora Dalího.

Po letech o ní Vogue ztrácí zájem, ale v katalozích jí modelování spodního prádla vynáší 300$/h. Po svém druhém manželství v roce 1958 z modelingu odchází, ovšem po jejím třetím rozvodu a finančních potížích se roku 1978 vrácí k modelingu. Dodnes se Dell'Orefice pravidelně objevuje ve svých reklamních kampaních, které pracují s Vogue, W i Harper bazar. U filmu získala vedlejší roli díky slavné kostymérce Edith Headové v komedii The Last of the Secret Agents? (1966) a poté získala vedlejší roličku až v krimi Jít za sluncem (1996) s Woody Harrelsonem. Poté se mihla ještě v dalších menších rolích v poměrně známých snímcích a dvakrát si jí vyžádal dokonce i Woody Allen.

V červnu 2011 oslavila 80. narozeniny. Dne 19. července 2011 jí byl udělen čestný doktorát na University of Arts v Londýně, jako uznání za její příspěvek v módním průmyslu. V roce 2015 Dell'Orefice spolupracovala s Davidem Gandym a Isabeli Fontanou v oblasti podpory pro znovuotevření obchodního domu Palacio de Hierro Polanco, které bylo renovováno. Tento obchod získal popularitu v kontinentu díky účasti těchto modelů v kampani, jako i luxusní značky jako je Louis Vuitton, Hermes, Montblanc atd.

Dell'Orefice si vzala Billa Milese počátkem roku 1950. Miles jí však finančně zneužíval, měli dceru Lauru a brzo se rozvedli. V roce 1958 se potkává s fotografem Richardem Heimannem a o šest měsíců si ho bere za manžela. I když se po pár letech rozvedli zůstali Carmen a Richard blízkými přáteli až do smrti Richarda v roce 2013. Její třetí manželství bylo s mladým architektem Richardem Kaplanem a trvalo devět let. Ke konci 80.let byla zasnoubená s TV moderátorem Davidem Susskindem, ale zemřel dříve, než se mohli vzít. V 80. a 90.letech Dell'Orefice ztrácí většinu svých peněz na akciovém trhu. Byla nucena vydražit své slavné fotografie.

Epistemolog

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.