Euripides

Osobnostcsfd.cz

Scenárista

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Scenárista

2020

Électre / Oreste

Film - Drama


2018

Ifigenie v Aulidě

Film - Drama


2014

Medea

Film - Drama

(A)pollonia

Film - Drama


2012

Médea

Film - Dokumentární


2009

Ifigenia w A...

Film - Drama


2008

Cassandra

Film - Krátkometrážní, Mysteriózní, Drama


2007

Extranjera

Film - Drama


2006

The Women of Troy

Film - Drama


2005

Medea

Seriál - Thriller, Drama


2002

Bacchae, The

Film - Drama


2001

Médée

Film - Drama


1996

Médée

Film - Hudební, Drama


1995

Ein Traum, was sonst

Film


1993

Backanterna

Film

Alkestis

Film - Drama


1989

Medea

Film - Hudební, Krimi, Drama


1988

Médea

Film - Drama


1984

Medeia

Film - Drama


1983

Medea

Film - Drama


1977

Ifigenie

Film - Drama, Historický


1974

Die Bakchen

Film

Spiti stous vrahous

Film - Drama, Romantický


1973

Medéia

Film - Drama


1971

The Trojan Women

Film - Drama

Iphigénia a Tauruszok földjén

Film - Drama


1970

Dionysus in '69

Film - Experimentální, Drama

Alkeste - Die Bedeutung, Protektion zu haben

Film

Die Helena des Euripides

Film - Drama


1969

Médea

Film - Drama

Il pistolero dell'Ave Maria

Film - Western


1967

Teatterituokio: Kyklooppi

Film - Komedie, Drama


1966

Troerinnen, Die

Film

Herakles

Film - Drama


1965

Estudio 1

Seriál - Komedie, Drama


1963

Medea

Film - Drama

Las troyanas

Film - Válečný, Drama


1962

Elektra

Film - Drama

Phaedra

Film - Drama


1961

Le Baccanti

Film - Fantasy, Akční


1960

Gran teatro

Seriál - Drama


1959

Medea

Film - Drama

Play of the Week

Seriál - Komedie, Muzikál, Drama, Fantasy

Životopis

Euripides patří k nejznámějším starořeckým dramatikům. Byl nejmladší ze slavné trojice AischylosSofokles – Euripides. Všichni tři pocházeli z Attiky (kraj s hlavním městem Athénami) a zcela zásadním způsobem ovlivnili vznik evropského divadla tak, jak ho dnes známe.

Narodil se kolem roku 480 př. Kr. na ostrově Salamis a žil v Athénách. Podle pověsti většinu života prožil v ústraní a své hry psal v jeskyni. Nedlouho před smrtí využil pozvání makedonského krále Archelaa a odešel k jeho dvoru. Tam v roce 406 př. Kr. (přibližně ve stejné době jako Sofokles) zemřel. Pověst vypráví, že byl roztrhán psy, které na něj poslal některý z jeho rivalů. Euripidův životopis je však zatížen dobovými anekdotami, které na něj vymýšleli jeho odpůrci (mezi jinými i komediální dramatik Aristofanés).

Jeho přístup k psaní byl inovativní. Zaměřil se na lidské konflikty a dal důraz na psychologické vykreslení svých hrdinů. Pověst vypráví, že se znal s různými sofisty (učiteli) a že se vzdělával u slavného Anaxagory. To bude zřejmě pravda, neboť z jeho děl vyplývá odklon od tradičního pojetí starořeckého náboženství a jiný pohled na morálku. Sofisté zpochybňovali mnoho do té doby zažitých postojů a názorů, někteří dospěli až ke vše zpochybňujícímu relativismu (odtud hanlivé označení „sofistika“, znamenající záměrné překrucování informací). Euripida tento myšlenkový proud zřejmě výrazně ovlivnil. Položil důraz na ženské hrdinky, přestože nebyl první dramatikem, který uvedl ženu na jeviště.

Jeho nejznámější hrou je „Medea“, příběh zrazené ženy, manželky vůdce argonautů Iasona. Ta z lásky k němu zradila vlastního otce i bratra. Když se později začal ucházet o korintský trůn skrze princeznu Glauké, dceru krále Kreonta, Medeu zavrhl. Ona, která byla v antice považována za jednu z nejmocnějších čarodějnic, z pomsty zabila Glauku, Kreonta i své dva syny, které s Iasonem měla. Z Iasona se poté stal opovrhovaný uprchlík.

Příběh Médey byl mnohokrát zpracován nejrůznějšími umělci. Ke slavným zfilmovaným verzím patří francouzsko-italsko-německý film režiséra Piera Paola PasolinihoMédée z roku 1969 (s operní pěvkyní Mariou Callas v hlavní roli) a dánský film režiséra Larse von TrieraMedea z roku 1988 (podle scénaře Carla Theodora Dreyera).

K dalším známým Euripidovým hrám patří „Alkéstis“ – příběh milující ženy, která ochotně obětuje vlastní život za manžela, „Hippolitos“ – příběh zakázané lásky mezi ženou a jejím nevlastním synem, „Trójanky“ – drama zobrazující na osudu zajatých žen krutost války a dvě dramata o Ifigenii, dceři řeckého hrdiny Agamemnona. Obě tyto hry zpracoval jako opery německý klasicistní skladatel Christoph Willibald Gluck, což je jen dalším důkazem Euripidovy oblíbenosti. Není tedy nijak zvláštní, že nejmladší z hvězdné trojice attických dramatiků pronikl i do světa filmu.

Belsazar

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.