Ta naše povaha česká

Ta naše povaha česká74

Seriálcsfd.cz

Česko, 1993, 25 min

Publicistický

Ta naše povaha česká

Ta naše povaha česká: hd.1080p
HD

30. května 1993 byl odvysílán první pořad jednoho z nejrozsáhlejších publicistických cyklů České televize TA NAŠE POVAHA ČESKÁ. Odstartovala tak dlouhá série dokumentárních pořadů ostravského studia, jejímiž duchovními autory byli režisér Jaroslav Večeřa a dramaturg Karel Bělohlavý. Střídavě se na obou programech ČT až dodnes odvysílaly přes čtyři stovky snímků, pod nimiž je dnes podepsána řada dalších scenáristů a režisérů.

O úspěchu cyklu, který v květnu 2008 oslaví patnácté výročí prvního vysílání, svědčí i mnoho ocenění – Pierot 94 a 98, výroční ceny Fitesu v letech 96 a 97 a zejména pak Trilobit, udělený J. Večeřovi, K. Bělohlavému a kameramanovi Z. Úlehlovi v roce 1998.

Často hovoříme o mentalitě českého člověka a s chutí odkazujeme na tradované mýty o naší bodré národní povaze, o našich šikovných rukou, humoru, muzikantství a tak dále. Je tomu ale opravdu tak? Co když někdo starým pověstem českým o naší národní nátuře postaví do cesty kritický objektiv kamery? Když před patnácti lety začalo Televizní studio Ostrava uvádět pořad Ta naše povaha česká, málokdo (možná ani jeho tvůrci ne) očekával, že starou dobrou povahu českou tolikrát nachytá na hruškách. Na druhé straně obliba tohoto vysílání dokazuje, že jsme přece jen ochotni přijmout kritiku sebe sama a polemizovat s typickými projevy své malosti. Stačí pročíst si témata, jaká se za patnáct let existence pořadu, který je nejdéle vysílaným publicistickým cyklem České televize, objevila na obrazovce, a pochopíme, o čem je tu řeč.


Mohlo by vás zajímat
Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.