Evropské pexeso

Evropské pexeso65

Seriálcsfd.cz

Česko, 2008, 3 min

Rodinný, Animovaný

Evropské pexeso

Evropské pexeso: hd.1080p
HD

Ač je animovaný cyklus "Evropské pexeso" určený především malým divákům České televize, určitě poučí a pobaví i ty velké. ČT jej bude vysílat v první polovině roku 2009, kdy Česká republika předsedá Radě EU. Osmadvacetidílný cyklus tříminutových hravých filmů představí jednotlivé země Evropské unie. Každý díl je věnovaný jednomu státu, a ten poslední myšlence spojené Evropy. Dva dětské hlasy - holčičí (Dorotka Dědková) a chlapecký (Matouš Kratina) - nejdříve hádají, o jaké zemi si budou povídat, a poté ji okomentují - vždy se skvělým humorem a velkorysým nadhledem.

Autorkami scénářů jsou Maria Procházková a Michaela Bergmanová, režisérkou celého cyklu Maria Procházková, která kromě toho, že se věnuje animované tvorbě, je známá i jako režisérka hraných filmů. Její nejnovější rodinný film "Kdopak by se vlka bál", jenž vznikl v koprodukci s Českou televizí, běží právě v kinech.

Téměř každý díl "Evropského pexesa", každou zemi, představí jiné výtvarné pojetí - potkáte se zde především se jmény mladých tvůrců a tvůrkyň, ale i se známými jmény animovaného a výtvarného světa. Například výtvarnice a animátorka Bára Dlouhá se s razancí sobě vlastní chopila Finska a tuto severskou zemi zpracovala hravou formou vstřícnou k dětskému divákovi a neméně zábavnou pro dospělé. Zajímavostí je, že kromě klasické kreslené a papírkové animace zde byl animován i cukr nahrazující sníh. Martin Ferencei - mladý tvůrce, který studoval animaci v zahraničí - spolu se svým kolegou Alanem Shansudinem použil na zpracování Lotyšska techniku 3D animace. Sehraný tým animátorů-výtvarníků Zdeněk Durdil a Martin Búřil odvážně zpracoval těžkou, a informacemi nabitou zemi Německo, a to s lehkostí a humorem. Za zmínku stojí pasáž věnovaná uzeninám, ve které tančí salámové figurky. Belgie, to jsou především belgické pralinky, Brusel a známá soška čurajícího chlapečka (Manneken Pis) ve výtvarném zpracování Denizcana Yűzgűla.

Cyklus Evropské pexeso vyrobilo Centrum tvorby pro děti a mládež České televize ve společnosti 4 kids s.r.o. v roce 2008 a 2009 - a je třeba ještě podotknout, že počet jednotlivých států Unie vychází ze stavu v roce 2008.

cestování, Itálie, Německo, Francie, Finsko


Mohlo by vás zajímat
Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.