Škola pro život16

Seriálcsfd.cz

Česko, 2009, 26 min

Rodinný

Škola pro život

Škola pro život: hd.1080p
HD

Škola pro život - třináctidílné pokračování seriálu Škola Na Výsluní. S humorem a nadhledem se dají zvládnout i ty nejhorší průšvihy!
Jestliže hlavním motivem první řady byla snaha nové učitelky Kabátové o zachování malé venkovské školy, kam právě nastoupila, a také o integraci její neslyšící dcery Lenky, druhá řada seriálu rozehrává, nyní již na příbězích "osmáků", dobrodružný motiv pátrání po záhadném žháři, nečekané situace, které navodí příchod nové spolužačky - problematické Martiny z "děcáku" - i obtíže sžívání se neslyšící Lenky se "slyšícím" školním prostředím. Pokračují peripetie vztahů mezi dospívajícími dětmi i mezi jejich rodiči a kantory a kantorkami.
Lenka dostane ránu v podobě odjezdu její první lásky - "bosňáka" Silana, který se s rodiči vrací do rodného Sarajeva. Přátelství mezi Kabátovou a Zelenkou, který se stává ředitelem školy, postupně přerůstá ve vážný citový vztah, kde starší Jana cítí odpovědnost i za Zelenkovo manželství - jejich malý Jiříček nastoupí právě do první třídy. Na scénu vstupuje i rozvedený manžel Kabátové, který se po pracovních cestách do exotických destinací již cítí unavený a rád by zakotvil u své bývalé rodiny. Zelenka je svou ženou postavený před volbu - buď se odstěhují do Prahy, kde oba čeká lépe placená kariéra nebo rozvod. Nicméně Zelenka cítí, kromě stále silnějšího vztahu k Janě Kabátové, i odpovědnost za školu, kterou vede a kterou se snaží proměnit v moderní vzdělávací instituci. Chce sám sobě i všem ostatním dokázat, že i malá škola na malém městečku dokáže připravit děti pro život - a to tak, že je učení baví. Dětští hrdinové postupně dospívají - kluci s většími obtížemi než děvčata - navzájem se mění i vztahy mezi nimi - ale stále dokážou, pokud je to zapotřebí, táhnout za jeden provaz a podržet jeden druhého.
V seriálu se řeší v podstatě velmi vážné vztahové i existenční problémy dětí i dospělých, vítězí však vždy otevřený a pravdivý způsob komunikace - a to vše na pozadí s nadhledem podávaných humorných situací, tak jak je život protagonistů Školy pro život přináší. Překvapení, které "osmáci" připraví celému učitelskému sboru a starostovi při rekonstrukci druhé pražské defenestrace, zážitek rodičů, když náhodně přijdou na umělecky ztvárněný záznam zhýralého mejdanu pánské části osmé třídy - měla to být pomsta spolužačkám za jejich nezájem, konspirační snahy počítačového maniaka Filipa o převýchovu bývalého bezdomovce Jardy v žádoucího partnera své maminky - to vše, co zkušená autorská dvojice Evy a Iva Pelantových vepsala do scénářů, dokázal režisér Miroslav Balajka spolu se skvělými herci převést do podoby živého současného příběhu, který, ač nic nelakuje na růžovo, je ve svém vyznění přívětivý a optimistický. Vypráví totiž o lidech a dětech, které známe.

škola, základní škola, hluchota


Mohlo by vás zajímat
Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.