Teleautomat58

Seriálcsfd.cz

Česko, 2013, 53 min

Dokumentární, Publicistický

Teleautomat

Teleautomat: hd.1080p
HD

Pětihodinový zábavný pořad k šedesátým narozeninám České a Československé televize v režii Viktora Polesného.

Teleautomat dokumentu
V první hodině uvádí Marek Eben znovu na obrazovku legendární scény a hrdiny dokumentárního filmu. Jeho tvůrci se sice občas ocitají v ohrožení, ale dotýkat se reality a vytěžit z ní umělecké dílo je jejich vášní. Od legendární Zvědavé kamery přes slavný Inzerát Jindřicha Fairaizla až po devadesátá léta a téměř současný Český sen nabízí Marek Eben dokumentární lahůdky nejvybranější. Režiséři a kameramani dokumentu byli různě vyháněni, pronásledováni, šikanováni, zakazováni, nicméně jak napsal slavný dokumentarista Paul Rotha, dokument musí především odrážet přítomné problémy a skutečnosti. Dokumentarista si vybírá svůj úhel pohledu a pokud má talent, umění přijde nádavkem. A v Československé a později i České televizi to umění určitě přišlo. A navíc si diváci budou moci v Teleautomatu sami vybrat ze dvou možností vzpomínku na přání prostřednictvím SMS. První možností je mexická svatba Věry Čáslavské, druhou možností je pak rozhovor Jana Kaplického s Pavlem Bémem z filmu Oko nad Prahou.

Teleautomat zpravodajství a publicistiky
V druhé hodině Teleautomatu vybírá Jolana Voldánová z bezedného archivu zpravodajství a publicistiky. Historický sprint od prvních chvil vysílání přes spartakiády a soudružské návštěvy, Pražské jaro, normalizaci a velký třesk v roce 89 odráží dobu, ve které jsme žili, a způsoby, jak zpravodajství pracovalo. Pamětníky potěší velké sportovní triumfy, např. vítězná jízda sourozenců Romanových nebo vítězný zápas ČSSR – SSSR ve Stockholmu 1969. A všichni ještě pamatujeme katastrofální povodně v roce 2002 a nonstop vysílání ze všech koutů naší země. A navíc si diváci budou moci v Teleautomatu sami vybrat ze dvou možností vzpomínku na přání prostřednictvím SMS. První možností je historický projev Milouše Jakeše na Červeném Hrádku, druhou možností je pak návštěva Louise Armstronga v Praze v roce 1965.

Teleautomat seriálů
Třetí hodina Teleautomatu patří seriálům a půvabné Zlatě Adamovské. Televizní fenomén, který v šedesátých letech vylidňoval ulice, protože všichni seděli doma před obrazovkou u dalšího dílu, sledovala tato populární herečka už jako malá holka, aniž by tušila, že se v dospělosti stane jeho oblíbenou tváří. Je těžké vybrat z umělecky skvostných, ale i politicky objednaných seriálů okamžiky, které si všichni pamatujeme, ale přece jen se o to se Zlatou pokusíme. Od vášnivě prožívaných Tří chlapů v chalupě přes výpravné Sňatky z rozumu, vyvzdorovaného F. L. Věka a vtipné Dva písaře, přes nesmírně náročný Cirkus Humberto a precizní Nemocnici na kraji města proletíme šedesáti lety tohoto milovaného žánru v produkci ČT a ČST. Nezapomeneme na průlomové tituly jako živě vysílané Hříchy pro pátera Knoxe nebo na svou dobu výjimečně akční Sanitku, dodnes populární Takovou normální rodinku anebo Hříšné lidi města Pražského. A navíc si diváci budou moci v Teleautomatu sami vybrat ze dvou možností vzpomínku na přání prostřednictvím SMS. První možností je tragikomická šarvátka o trafiku v seriálu Byl jednou jeden dům, druhou možností je pak klíčová noční scéna z pochodu henleinovců ve Vlaku dětství a naděje.

Teleautomat zábavy
Ve čtvrté hodině Teleautomatu přichází na scénu vždy perfektně připravený Jiří Korn a jeho 4tet s šedesátiletým vzorkem televizní zábavy, kterou kritizujeme, ale v mnoha případech ty komiky, písničky a scénky skutečně milujeme. Od počátků s Františkem Filipovským přes silvestrovské skeče Jana Wericha, cooking show Miroslava Horníčka a Semafor doslova proběhneme slavné scénky, u kterých se už po stopadesáté smějeme. Ztracená revueZdeňka Podskalského, která kdysi získala Zlatou růži v Montreaux, Hřmění Divadla Sklep v režii Ondřeje Trojana a mnoho dalších vtipných překvapení si nenechte ujít v Teleautomatu zábavy s Jiřím Kornem. A navíc si diváci budou moci v Teleautomatu sami vybrat ze dvou možností vzpomínku na přání prostřednictvím SMS. První možností je legendární scénka Vladimíra MenšíkaV porodnici, druhou možností je pak originální Jódl Šou pánů Šteindlera a Vávry.

Teleautomat dramatiky
V páté hodině Teleautomatu stojí šarmantní Viktor Preiss před téměř neřešitelným úkolem. Z tisíců titulů dramatické tvorby nabídne aspoň to nejdůležitější, ale s vědomím, že zarmoutí ty, kteří budou marně čekat na svého milovaného herce či herečku. Československá televize dávala příležitost i těm, kdo ji měli přes své mistrovství tak málo. Týká se to např. Jana Wericha, skvělého režiséra Evalda Schorma, pro televizi psal vynikající Jiří Hubač a režíroval na Barrandově zakazovaný Karel Kachyňa. V českých inscenacích hráli i skvělí a našimi diváky oblíbení slovenští herci, vznikala díla, která sbírala ceny na různých prestižních televizních festivalech a přehlídkách. Na televizních obrazovkách se mohla občas objevit i tabuizovaná témata zakázaných autorů, např. Evy Kantůrkové, Pavla Kohouta, Josefa Škvoreckého a Zdeny Salivarové. A navíc si diváci budou moci v Teleautomatu sami vybrat ze dvou možností vzpomínku na přání prostřednictvím SMS. První možností je ukázka mistrovství Jana Wericha v povídce Slzy, které svět nevidí, druhou možností je pak legendární Bohouš s Jiřím Sovákem a Vladimírem Menšíkem.


Mohlo by vás zajímat
Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.