Raport o Velké válce

Raport o Velké válce76

Seriálcsfd.cz

Česko, 2014, 40 min

Dokumentární

Raport o Velké válce

Raport o Velké válce: hd.1080p
HD

Na podzim roku 2014 si budeme připomínat 100 let od vypuknutí první světové války. Konflikt, který jsme díky tendenčnímu výkladu dějin vnímali zkresleně a jehož historii věcně a objektivně posuzujeme až s odstupem času, připomíná ČT v novém dvanáctidílném dokumentárním cyklu. Vznikl v Tvůrčí producentské skupině Lenky Polákové, autorem projektu je renomovaný režisér a scenárista Pavel Štingl, který přizval ke spolupráci další dokumentaristy – Petra Zárubu, Petra Kotka, Tomáše Petráně a Jakuba Taberyho. Role průvodce se ujal vojenský historik Eduard Stehlík. Dramaturgie je v rukou Lenky Polákové a Martina Červenky.
Cyklus přináší velkolepý a vyčerpávající obraz 1. světové války, tak jak ji před sto lety prožívali rekruti z českých zemí – na souši, ve vzduchu, na moři i pod hladinou. Zážitky našich dědů a pradědů zavedou diváka na krvavé pláně Haliče, do srbských a italských hor, do zajateckých táborů na Balkáně, na ledové pláně Sibiře a na další jeviště celosvětového válečného požáru. Bohatá šíře zachycených svědectví spolu s unikátními osobními materiály, autentickými frontovými fotografiemi, filmovými záznamy a dobovými popěvky vytvářejí plastický a působivý obraz celého dramatického období 1914-1918.
Raport o Velké válce je jedinečnou dokumentární kronikou tvořenou do značné míry zážitky českých vojáků. Dozvuky válečného konfliktu, kterého se zúčastnili, ovlivnily chod celého 20. století. Češi do pětiletých bojů aktivně zasáhli. Zprvu výhradně v uniformách Rakousko-Uherska, posléze i v šatu zahraničního legionářského vojska. „Zatímco legionáři si za časů první československé republiky užívali slávy a věhlasu, o mužích věrných habsburské monarchii se mlčelo. Pak přišel protektorát a o českých účastnících Velké války se přestalo mluvit úplně. Mlčení, které provázelo vzpomínku na Velkou válku v éře komunistické totality, v mnohém přetrvává dodnes," dodává dramaturg Martin Červenka.
Tým tvůrců vedený Pavlem Štinglem požádal o pomoc při realizaci tohoto náročného projektu odborníky z Vojenského historického ústavu a Vojenského historického archivu. Vedle nich dokumentaristé spolupracují také s předním českým historikem prof. Robertem Kvačkem, který pamětnická vzpomínání zasazuje do dobového rámce a frontových souvislostí. Televizní dokumentaristé se ovšem nepohybují jen mezi archivními regály, muzejními vitrínami, či v domácnostech respondentů, natáčeli také v místech tehdejších bojů.


Mohlo by vás zajímat
Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.