Dovolená v Protektorátu

Dovolená v Protektorátu44

Seriálcsfd.cz

Česko, 2015, 55 min

Dokumentární, Reality-TV

1%

Dovolená v Protektorátu

Dovolená v Protektorátu: hd.1080p
HD

V průběhu léta 2014 se venkovská usedlost ve Starých Hamrech proměnila ve statek z doby před sedmdesáti lety. Novými obyvateli této usedlosti se po dobu dvou měsíců stala sedmičlenná rodina, která si idylické staré časy užila jen několik hodin. Již po prvním probuzení se totiž dozvídá, že je právě 15. března 1939 a nastávají zlé a chmurné časy. Tak začíná děj unikátního televizního experimentu s názvem Dovolená v protektorátu, který vznikl v ostravském televizním studiu České televize.
Dovolená v protektorátu je dokumentární reality show. Přenáší protagonisty do životních podmínek, jaké panovaly v českých zemích v letech existence Protektorátu Böhmen und Mähren (1939-1945). Projekt je volně inspirován obdobnými zahraničními formáty (např. Schwarzwaldhaus 1902, Wartime Farm a další). Cílem projektu bylo ověřit, zda současná česká rodina dokáže obstát v situacích, které byli nuceni zakoušet naši prarodiče.
Vybraná rodina vzešlá z divácké výzvy a důkladného castingu byla skutečně vystavena výrazné zátěži každodenní života ve venkovské usedlosti. Byla nucena pečovat o svěřené hospodářství s domácím zvířectvem, ale zároveň čelila specifickým obtížím protektorátní doby. Potýkala se s přídělovým systémem potravin a základních potřeb, život ji ztrpčovaly vyhlášky a nejrůznější nařízení. I poslech zahraničního rádia znamenal sankce. Stejně jako jejich předci před sedmdesáti lety, také oni žili ve strachu z Gestapa a udavačů a jejich nejistá budoucnost je skličovala. Na rozdíl od předků měla však účinkující rodina výhodu – nikdo neusiloval o její fyzickou likvidaci. Navíc ji hnala vpřed jistota, že pokud zdárně dvouměsíční natáčení vydrží do samého konce, získá slíbenou hodnotnou výhru.
Seriál Dovolená v protektorátu vznikal pod dohledem historiků a architekta, kteří dbali na dějinnou věrohodnost celého projektu. Expertní tým byl doplněn o psychologa, jenž je odborným garantem castingu i případným rádcem rodiny v nenadále krizové situaci.
Tvůrci se snažili, aby situace, do nichž se účinkující rodina v průběhu realizace seriálu dostává, odrážela skutečné dění v beskydské vsi v letech 1939-45. I samotná obec Staré Hamry na Frýdecko-Místecku, kde se natáčelo, byla v letech druhé světové války svědkem nejrůznějších útrap místního obyvatelstva, které plynuly jednak z chudých horských poměrů, jednak z intenzivního partyzánského hnutí a následného řádění německých pořádkových sil. Svědectví o tom dodnes přežívá v místních kronikách i ve vzpomínkách pamětníků, což bylo pro televizní projekt Dovolená v protektorátu jednou z cenných inspirací.


Mohlo by vás zajímat
Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.