Ploština - krvavá paseka58

Filmcsfd.cz

Česko, 2003, 57 min

Dokumentární, Drama

Ploština - krvavá paseka

Ploština - krvavá paseka: hd.1080p
HD

Jak to bylo doopravdy s vypálením legendární partyzánské obce. Unikátní osobní svědectví vyvracejí mýty o hrdinství partyzánů.
Dokumentární film s hranými sekvencemi popisuje události, které předcházely vypálení osady Ploština na Zlínsku, pobyt partyzánů, jejich spolupráci s místními obyvateli, poválečnou situaci a akci StB "Světlana". Partyzánský odboj za druhé světové války byl u nás ještě nedávno popisován lživě a velmi účelově. Na jednu z bolestných událostí skoro na konci války vzpomínají i svědkové, kteří o ní dosud z různých důvodů nemluvili. Uvidíme rovněž archivní materiály Státní bezpečnosti a snad poodkryjeme skutečnou úlohu partyzánů, konfidentů gestapa i obyčejných horalů, kteří také psali naše nedávné dějiny.
Velký společenský dokument, který se pokouší vyvrátit mýtus o hrdinné obci na Zlínsku - Ploštině, vyvražděné a vypálené nacisty na konci války za obětavou pomoc statečným a za svobodu bojujícím partyzánům. Dokument hledá odpovědi na otázky typu: Byla pomoc poskytovaná partyzánům skutečně dobrovolná? Byli mezi nimi konfidenti, kteří rozehrávali hru na dvě strany? Je dokonalá organizace partyzánského hnutí jedním z poválečných mýtů? Jak velký je naopak podíl samotných partyzánů na vysokém počtu obětí? Uvědomujeme si dnes plně absurditu poválečného vývoje, v němž konfidenti byli oceňováni, zatímco skuteční odbojáři skončili v uranových dolech? V pořadu jsou použity autentické protokoly a fotografie, výpovědi pamětníků, komentáře historika a hrané scény přibližující příčinné souvislosti popisovaných dějů.


Mohlo by vás zajímat
Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.