Můj přítel vrah82

Filmcsfd.cz

My Friend the Murderer

Česko, 2004, 56 min

Dokumentární

Můj přítel vrah

Můj přítel vrah: hd.1080p
HD

Vězeň z Mírova – muž, který organizoval nájemné vraždy v kauze lehkých topných olejů – a jeho syrová, sugestivní i krutě nesmlouvavá zpověď v dokumentu Jany Lorencové a Jana Nováka.
Novinářka Jana Lorencová je mezi televizními diváky známá především jako reportérka, která podrobně sledovala obchody s nezdaněnou naftou, označenou názvem LTO. Její příspěvky do populárního pořadu Klekánice mapovaly nejen cestu pohonných hmot, z nichž stát nikdy nevybral daně v řádu desítek miliard, ale i důsledky, které tyto obchody měly. Podařilo se jí vypátrat fakta, jejichž zveřejnění velkou měrou ovlivnilo mínění diváků i to, jak byly tyto transakce vnímány odpovědnými místy. Během své práce se setkala také s lidmi, kteří později stanuli před soudem. Patří k nim i Jiří Večeř, jehož svědectví mělo zásadní význam pro dopadení organizátorů a vykonavatelů některých z řady násilných trestných činů, které kauzu známou pod názvem „LTO", provázely. Jiří Večeř je vězněm na Mírově, kde vykonává trest za zprostředkování vraždy na objednávku bossů olejářské mafie. Spolu s Janou Lorencovou připravují vydání stejnojmenné knihy.
Rozhovor tvořící podstatnou část dokumentu je veden přes mříž, která je mezi oběma aktéry. Odděluje svět, v němž se odehrávají naše konkrétní činy, od světa, ve kterém se za ně nesou následky. Máme příležitost poznat, jak tenká může být tato hranice a jak v prostředí jedné z nejtěžších věznic zní slova o vině, odpovědnosti, svědomí... Nenechte si ujít tuto unikátní dokumentaristickou práci.


Hrají: Jana Lorencová

Vypravějí: Norbert Lichý

Režie: Ján Novák

Scénář: Jana Lorencová

Kamera: Pavel Vildomec

Mohlo by vás zajímat
Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.